Megjelent a Túri kalendárium

Megjelent a Túri Kalendárium 2022. évi kötete

Az előző évektől eltérően – nyomdatechnikai okok miatt – nem a karácsonyi ünnepek előtt, hanem az újesztendő első napjaiban jelent meg a Túri Kalendárium 2022.

Berczeliné Boldog Mária felelős szerkesztő a következőket mondta el: – Szellemi csemegének szánjuk a téli olvasmányok között, a helyi élet iránt érdeklődők számára.  Beszélgetős könyv az itt élőkkel, családról, hitről, városszeretetről, barátságokról. Nekem a legkedvesebb cikk a Holczknecht Gyula bácsi életmeséje, Ő több évtizeden át az Alföldi Téglaipari Vállalat vezetőjeként rengeteget tett az országos hírű cégért, és Mezőtúrért. Herczeg Zsolt polgármester úrral Csider István beszélgetett. Kovács János pedig a „Szomszédoló” rovatban Túrkeve polgármesterét interjúvolta meg és hosszasan elbeszélgetett Koltai László magyarnóta énekessel, valamint Garai Vendellel, a fiatal mezőtúri mérnök-szakfordítóval, aki feleségével együtt Mezőtúron képzeli el életét.  Bizonyára nagy érdeklődésre tart számot a Brakszatórisz Éva által összeállított „Egy kis kalendárium” című fejezet, melyben sok-sok érdekes Mezőtúrral kapcsolatos országos sajtóhírt válogatott össze a régmúltból. Szerintem kedves, tartalmas és tanulságos a vállalkozó hölgyekkel készült sorozat, melyben Bordács Mónikát, Harmath Mihályné Évit,  Major-Szabó Szilviát, és Pusztai Katát ismerheti meg az olvasó alaposabban.  A Hét+1 fejezetben Bélley Ferenc, Bíró-Sipos Karina, Hegyi Anita, Kakuk Móni, Kádár Edit, Kovács Péter mesél élete fontosabb eseményeiről.   Kiemelkedik a sorból Achs Károly tanár úr nagyriportja a Telekiből indult Esti Kornél együttessel, kiemelten a Lázár tesókkal, jó néhány fotóval színesítve, és Juhászné Patkós Edit mélyreható beszélgetése Veres Gyula mezőtúri keramikus művésszel és Tuba Ferenc középiskolai tanárral. Berczeli Endre fiatalságunk nagy kedvenceivel, a WATT’ 73 zenekar tagjaival beszélgetett, egy másik írásban pedig Marczi Ernővel a református egyházközség orgonista-karnagyával, énektanárával. A Hitben élni című összeállításban megismerhetjük Mihalináné Lipták Judit gondolatait az ökumenikus imahét üzenetéről, Selmeczi Lajos Pétert, a mezőtúri evangélikus gyülekezet új lelkészét.A Református Kollégium tanára, Bujda Lajosné Kriszti  nagy családjáról beszél, Nagy Mariann szervátültetett új életéről tesz vallomást. A gasztronómiai fejezetben a mezőtúri vendéglátás két kiválóságát, Herbályné Rózsikát és Rácz Túrkevei Lajost szólaltatjuk meg, de megossza életének fontos pillanatait és kedvenc receptjeit Karsai Istvánné is. A hagyományőrzés keretében nagy riportot készítettem Herceg Antallal, Szabóné Margittai Ági pedig egy szenvedélyes néprajzi gyűjtőt, Kucsera Bélát bírta szóra. Ez most csak egy ízelítő a tartalomból, természetesen most is külön fejezet méltatja mindazokat, akik 2021-ben kitüntetéseket vehettek, és gondolom érdekes lesz visszatekinteni az erdélyi testvértelepülési kapcsolat három évtizedére is. A kötetet 20 színes oldal illusztrálja, benne több közösségi eseményről.

Köszönöm a szerzőtársaknak az igényes, odaadó és önzetlen munkát és hálás vagyok mindazoknak, akik vállalták, hogy beszélnek magukról, gondolataikat megosztják a nyilvánossággal. Köszönöm Major Leventének, hogy gyönyörű fotója díszítheti a legújabb kötet fedőlapját, Vékony Zsókának, hogy vállalta a tipográfiai feladatot, a Príma Nyomda és Reklámstúdiónak a megjelentetést.

Köszönöm a Mezőtúri és Vidéke Szerkesztőségének a kötet beajánlásának lehetőségét!

A kötet kapható a kiadónál, a Dózsa György úti papírboltban, az Aszódi ajándékboltban és a Tourinform Irodában (Kossuth tér l.).