Májusban indul a kerékpárút építés

Májusban indul a kerékpárút építés

 

A TOP pályázati rendszerébe Mezőtúr Város Önkormányzata két pályázatot nyújtott be kerékpárút építésre 2016. év elején. A projektekkel kapcsolatban Herczeg Zsolt Mezőtúr város polgármestere április 23-án tájékoztatta a lakosságot.

A tájékoztatóból megtudtuk, hogy a két projekt sikeres közbeszerzési eljáráson van túl, amely azt jelenti, hogy a kivitelező kiválasztásra került. A Szolnok Aszfalt Kft. nyerte az eljárást. A vállalkozási szerződés május 04-én aláírásra került. A munkaterület átadása május elején, legkésőbb május közepén várható.

A pályázat műszaki tartalmában az Erkel Ferenc utcán, a Makk József és a Füzes utca között egy akadálymentesített gyalogátkelőhely kerül kiépítésre, valamint a gyaloghíd felújítása teljes egészében megtörténik. Természetesen a hídhoz vezető, most még gyalogos járdaként funkcionáló felület is megújul. Ezen kívül a két projektben a következő kerékpárút szakaszok épülnek:

– az Észak-déli kivitelezés során 1706 folyóméternyi, a Kelet-nyugati esetében pedig 2025 fm épül. A Kelet-nyugati projektben kerékpáros nyom kijelölés lesz 1270 méter hosszban (ez tartós festékkel való kijelölést jelent) és a meglévő Rákóczi utcai kerékpárút felújítása is megtörténik majd, összesen 600 méter hosszban.

Fontosnak tartom elmondani, hogy a kivitelezési költség teljes összege bruttó 720 millió forint, amelyből az önkormányzatunk által biztosított saját forrás 87 millió forint. Ezt egy korábban felvett fejlesztési hitelből tudjuk finanszírozni. Az önerő biztosítása miatt önkormányzatunknak lehetősége van az Államhoz forrásráemelési kérelmet benyújtani, mely lehetőséget a közeljövőben ki fogunk használni. Amennyiben a kérelmünk sikeres elbírálásban részesül, még az a kedvező helyzet is előfordulhat, hogy a biztosított önerőt a forrásráemeléssel önkormányzatunk visszakapja, így természetesen a felhasznált hitel mértéke is csökkenhet. Örömteli számomra, hogy elérkeztünk ehhez a pillanathoz, hiszen 2017-ben kötöttük meg a támogatási szerződést és már nagyon sok mezőtúri polgár várja a projekt megvalósulását. Hangsúlyozni szeretném, hogy a kivitelezés befejezésével jelentős mértékben tudunk javítani városunk kerékpáros közlekedésének biztonságán – mondta el videós tájékoztatójában polgármester úr.

 

Bodor Márti