Lakossági tájékoztató zöldterületek és csapadékcsatornák karbantartásáról

Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2005 (VII.8.) önkormányzati rendelete szabályozza a település környezetvédelmét. E rendelet tartalmazza az ingatlanok és közhasznú zöldterületek fenntartását, használatát és védelmét.

Fontos tudni, hogy az ingatlanok előtti közhasználatú zöldterületeken lévő növények (fák, cserjék, gyep) gondozása, karbantartása az ingatlan tulajdonosának, használójának kötelessége, különös tekintettel az allergén gyomnövények irtására. A közhasználatú zöldterületek, ingatlanok gondozása magában foglalja a rendszeres növényápolást, cserjék, bokrok nyírását, a kiszáradt, kipusztult növényzet pótlását, a terület fűmagasságának maximum 20 cm-en tartását, a járda és az úttest fölé nyúló ágak és bokrok, gyalogos és gépjármű biztonságos közlekedését biztosító nyesését.  A fák és a bokrok ágai miatt a járdák helyenként járhatatlanok, ami a növényzet rendszeres karbantartásával elkerülhető lenne.

 

Tájékoztatjuk továbbá a lakosságot, hogy közterületre gyümölcsfa nem ültethető!

 

Több bejelentés érkezett Önkormányzatunkhoz az ősz folyamán, hogy a csapadékcsatornában megáll a víz, amely gyakran a gyümölcsfák termése okozta eltömődésnek köszönhető, amit a lakosok nem szednek fel.

 

A rendelet előírja, hogy a tulajdonos köteles gondoskodni:

a) az ingatlan előtti járdaszakasz és a járda melletti úttestig terjedő terület,

b) a járdaszakasz mellett nyílt árok és ennek műtárgyai, továbbá

c) tömbtelken a külön tulajdonban álló egyes épületek gyalogos megközelítésére és körüljárására szolgáló terület tisztán tartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról.

 

A zöldterület és a csapadékcsatorna karbantartása közös érdekünk!

 

 

Enyedi Mihály

jegyző