Koronavírus – Szigorító Intézkedések

Tisztelt Mezőtúriak!

Tájékoztatom Önöket, hogy a járvány terjedésének megelőzése érdekében Magyarország Kormánya július 15-én, 0 órától szigorítja a határellenőrzést.

A bevezetett intézkedéseket a Kormány minden héten felülvizsgálja.

 

A fertőzöttség mértéke szerint három kategóriába kerültek besorolásra az országok.

Vörös kategóriába tartozó országok: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Koszovó, Észak-Macedónia, Moldova, Montenegró, Ukrajna, Óceánia, Ausztrália, a sárga kategóriába be nem sorolt ázsiai, illetve az afrikai és a dél-amerikai országok.

Külföldi állampolgárok nem léphetik át a határt, ha vörös jelzéssel ellátott országból érkeznek.

 

Sárga kategóriába tartozó országok: Bulgária, Románia, Portugália, Svédország, Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína, Egyesült Államok

A fenti két kategóriából érkező magyar állampolgárokat a határon nem tesztelik, hanem kérdőívet töltetnek ki velük, feltérképezik utazási előzményüket, valamint megmérik hőmérsékletüket.
Továbbá kötelező a 14 napos házi karantén, amely alól mentesülhet valaki, ha a határra érkezés előtt öt nappal, 48 óra különbséggel két negatív, PCR-típusú teszttel rendelkezik.

 

Az előző két kategóriákba nem sorolt országok zöld kategóriába tartoznak, ahonnan korlátozás nélkül be lehet lépni Magyarországra.

 

További részletek a Magyar Közlöny 166. számában megjelent 341/2020. (VII.12.) Korm. rendeletben találhatóak.

 

Mezőtúr, 2020. július 14.

 

Herczeg Zsolt

polgármester