Kicsiknek és nagyoknak is szervezett programot a FICSAK 

K.M.: Március 22-én két eseményt is szervezett a FICSAK Mezőtúr Alapítvány. Pozderka-Korcsok Anitát, az alapítvány kurátorát kérdeztem az elmúlt hét programjairól.

P-K.A.: Március 22-én délelőtt a Víz Világnapja alkalmából bábelőadást szerveztünk közel 120 fő óvodás gyermek részére a Közösségi Ház Jurta termében. Az ovisok a Bábozd Zöldre Környezeti Nevelési Egyesület bábszínészeinek (Mákszem Lenke és Erdei Gergő) zenés előadásában ismerhették meg a természet és a környezetvédelem világát. A bohókás főhősök – Mimó és Csipek – számos izgalmas kaland során tanulják meg a legfontosabb zöld irányelveket, mit tehetnek ők maguk is a Földünk védelmében? Az előadást vidám dalok színesítették. A bábelőadás főhősei erdőbéli kalandjaik során új  barátságokat kötnek, megismerkednek Kupaccsal, a sünivel, Potykával, a békával, Berkával a bagollyal és Cserkével a rókával. Így a kicsik számára is érthetővé, szerethetővé és követhetővé varázsolva a zöld gondolatokat. A zenével, interaktív elemekkel, meseszép díszlettel, tündéri szereplőkkel gazdagított bábelőadás feledhetetlen élményt nyújtott minden kisgyermek számára. Azért, hogy az előadás még inkább örök emlék maradjon a gyerkőcöknek és tudatosítsuk, hogy már ők is mennyit mindent tehetnek a környezetünk védelme érdekében, mindenkinek egy-egy kis cuki „Környezetvédő vagyok” feliratú hűtőmágnessel kedveskedtünk.

A másik program, a Bódi Tesók Motivációs előadása 17 órától, nagy örömünkre telt házas közönséggel zajlott a Szabadság Mozi-Film Színházteremben. Régi vágyam teljesült azzal, hogy először tavaly nyáron, ugyanezen projekt keretében, a FICSAK Nyári táborban szervezhettünk motivációs előadást az ott résztvevő, általános iskolás, többségében hátrányos helyzetű gyermekek részére. Akkor Oláh Gergő előadóművész volt a vendégünk, aki egy fantasztikus, tanúságos beszélgetés során többek között arra biztatta a gyerekeket, hogy soha nem szabad feladni, minden élethelyzetből van kiút, váltsák valóra az álmaikat! Így én sem adtam fel az álmaimat és a nagy publikum számára is sikerült inspiráló programot megszerveznünk. Munkatársaimmal meggyőződésünk, hogy ép test nincs ép lélek nélkül, hogy a pozitív gondolatok és a hit a legnehezebb helyzeten is képes átsegíteni az embert. Ezért is tartottuk fontosnak, hogy ezt a programot meg tudjuk valósítani.

K.M.: Miért pont a Bódi Tesókra esett a választás?

P-K.A.: Mielőtt az előadót kiválasztottuk, tartottunk egy kis közvélemény kutatást, melynek eredményeképpen nagyon sok fiataltól kaptuk a visszajelzést, hogy szívesen hallgatnák a Bódi Tesók előadását élőben is, elmondták, hogy nagy hatással vannak rájuk a gondolataik, az elmúlt időszakban megjelent könyveik. Utánanéztem és láttam, hogy a népszerűségük valóban tagadhatatlan a közösségi médiában is és ezt tükrözi a számtalan telt házas előadásuk is határon innen és túl. Bátran mondhatom, hogy pozitív, inspiráló, megható, értékes, szórakoztató gondolataikkal nagy hatást gyakoroltak a közönségre.

K.M.: Milyen korosztály vett részt az előadáson?

P-K.A: Többségében fiatalok, 25-35 év közötti korosztály. De az iskolákkal történő, mindenkori kiváló együttműködésünknek köszönhetően 60 fő, főként érettségi előtt álló diák is a vendégünk volt a Telekiből és a Református Gimnáziumból. Továbbá nagy boldogságomra szülők is érkeztek gyermekeikkel együtt feltöltődni. A program végén lehetőség volt beszélgetni, közös fotót készíteni az előadókkal. Igazán közvetlen, barátságos, sztáralűröktől mentes, három pozitív srácot ismerhettünk meg a személyükben.

Mindkét program a Nemzeti Együttműködési Alap jóvoltából a NEAO-KP-1-2022/8-000984 azonosító számú, „Környezetvédelemre nevelés a testi-lelki egészség szellemében” című projekt keretein belül valósult meg.