Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Civil díjjal tüntették ki a FICSAK – Mezőtúr Alapítványt

A civilek napja alkalmából tartottak ünnepséget február 8-án a JNSZ Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központban. A rendezvényen részt vett dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, Hubai Imre, a vármegyei közgyűlés elnöke és Fejér Andor Szolnok város alpolgármestere, valamint Patkós Éva Mezőtúr város alpolgármestere.

A CONTACT Mentálhigiénés Konzultációs Szolgálat, mint a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ cím birtokosa 2019. évben hagyományteremtő szándékkal alapította meg a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Civil Díjat, melyet ötödik alkalommal adták át.  2023-ban négy díjazottat köszönthetünk a vármegyében. Civil díjban részesült Furcsa Józsefné, aki többek között a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Szervezetének elnöke, Elek Eszter, a „Karcag testvérvárosaiért” Közalapítvány elnöke, a Jásztánc Alapítvány és nem utolsó sorban a helyi, FICSAK Mezőtúr Alapítvány. Az Alapítvány 2019 tavaszán – az országos FICSAK (Fiatal Családosok Klubja) Egyesület mezőtúri tagszervezeteként – jött létre. Az Alapítvány elsődleges célja a család, a házasság, a gyermekvállalás szépségeinek a népszerűsítése, azok támogatása, karitatív tevékenységek, egészséges életmódra, környezettudatosságra nevelés, a fiatal családosok tájékoztatása, hagyományőrzés. Az alapítványban hárman működnek aktívan közre, Pozderka-Korcsok Anita kurátor, Nyujtó-Czeglédi Bernadett és Veres Anikó.

Pozderka-Korcsok Anita elmondta, nagy meglepetésként érte őket a hír és nagyon megtisztelőnek tartják az elismerést. Hozzátette, az önkéntesség, a társadalmi felelősségvállalás család és munka mellett sokszor nem egyszerű, de mindenképp megéri, hiszen kárpótolja őket a sok szeretet, amit a gyermekektől kapnak egy-egy sikeres rendezvény vagy jól sikerült kirándulás, tábor után. Az Alapítvány az eseménydús tavalyi év után 2023-ban is sok programot tervez. Többek között szervezésüknek köszönhetően február 22-én 39 mezőtúri általános iskolás diák vehetett részt egy ingyenes budapesti kiránduláson, ahol ellátogattak az új Néprajzi Múzeumba, Vajdahunyad várába és megtekinthették a Fővárosi Nagycirkuszban a Jégkirályság című előadást. Márciusban ingyenes motivációs előadást szerveznek a Bódi Tesók előadásában, a Szabadság Mozi – Film és Színházban, de a tervek között szerepel még egy környezetvédelemre nevelő bábszínházi előadás szervezése is óvodások részére. De bőven van még tervük az év további részére is. A programok mellett továbbra is várják a felajánlásokat (pl. jó állapotú gyermekruhák, bútorok, háztartási eszközök, egészségügyi csomagok, tartós élelmiszer), amit eljuttatnak a rászoruló, gyermekeket nevelő családokhoz. A tehetséggondozást is fontosnak tartják, így kiemelt figyelmet fordítanak az iskolában kiválóan teljesítő vagy épp művészeti tehetséggel megáldott gyermekekre. Önkéntesek jelentkezését is szívesen fogadják, akik szívesen vennének részt az Alapítvány munkájában. Az Alapítvány elérhetőségei: facebook oldal – Ficsak Mezőtúr; email: ficsak.mezotur.nea@gmail.com.

A kitüntetéshez szívből gratulálunk és további sok sikert kívánunk!

Kakuk Móni
Fotó: beküldött fotó