Író – olvasó találkozó a könyvtárban

A Gál Ferenc Főiskola és a Mezőtúri Móricz Zsigmond Városi Könyvtár szervezésében  január 22-én szerdán vendégünk volt Hevesi Judit és Nyáry Krisztián.

Hevesi Judit fiatal költő, szerkesztő, a Corvina kiadó munkatársa, a Hálátlanok búcsúja, és a Holnap ne gyere! című verses kötetek írója, valamint ő szerkeszti Nyáry Krisztián köteteit.

Délelőtt alsó tagozatosoknak tartott interaktív irodalomórát, aminek a végére Judit a gyerekekkel együtt kitalált és megírt egy komplett mesét. Mindenki lelkesen, fantáziadús ötletekkel vett részt a történet megformálásában.

Délután felsősöknek és középiskolásoknak Írjál és szeressél címmel rendhagyó irodalomórára került sor, ahol könyvekről, irodalomról és a szerelemről Hevesi Judit faggatta a szerzőt.

Este 17 órakor Életemnél is jobban címmel könyvbemutatóval egybekötött író-olvasó találkozón vehettek részt az érdeklődők. Nagyszámú közönség előtt került sor az irodalmi estre, melyen Hevesi Judit, a kötet szerkesztője beszélgetett a szerzővel, Nyáry Krisztián író, irodalomtörténésszel. A szerző ebben a könyvében összegyűjtötte a magyar kultúrtörténet legszebb, legérdekesebb vagy éppen legfelháborítóbb szerelmes leveleit, majd jól ismert stílusában megírta keletkezésük történetét is.

Az est első részében Nyáry Krisztián a Magyar Kultúra Napja alkalmából felidézte a Himnusz keletkezésének és közös imává válásának kalandos, kevésbé ismert véletlenekkel és tévedésekkel tarkított történetét.

Megtudtuk, miért énekelnek világszerte vallási himnuszként haszid zsidók egy szerelmes magyar virágéneket, mitől magyar az uruguayi és a paraguayi himnusz?
Ezekre és még sok más izgalmas kérdésre adott választ előadásában.

Nyáry Krisztián mesélt még többek között Örkényről, Mikszáthról, és Krúdyról is.

A felolvasott levélrészletek tették még színesebbé, emberközelivé az est hangulatát. Egy különös világba kalauzoltak minket, bepillanthattunk bensőséges szerelmi kapcsolatokba, és a szerelmeslevelekből kiderült, hogy a neves írók, költők ugyanolyan emberek voltak, mint bárki más.

Beszélt arról, hogy mai rohanó, technika uralta világunkban már nem írunk kézzel levelet. Ma többnyire e-mailben kommunikálunk, ami azonnal célba ér, és azonnal meg is válaszolható. Az ilyen jellegű írások pedig kitörlődnek az elektronikus postaládánkból. Az internetes chatelés világában már nem írunk hosszú szerelmes vallomásokat. Jó volt egy kicsit visszautazni a régi írók és költők világába.

A hangulatos program természetesen dedikálással zárult.

Ezúton is mindenkinek ajánljuk olvasásra Nyáry Krisztián könyveit, amelyek megtalálhatóak a könyvtárunk állományában és kikölcsönözhetők.

Jó olvasgatást kívánunk!

Köszönetünket fejezzük ki az együttműködésért a Gál Ferenc Főiskolának, Mezőtúr Város Önkormányzatának és a Mezőtúri Közművelődési és Sport KN. Kft. nek.

<< Eredeti méret >>

 

Bordács Judit

 könyvtáros