Interaktív Öko-Mesekuckót szervezett a FICSAK

’Víz! Se ízed nincs, se színed, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy.” (Antoine de Saint-Exupéry)

A Víz Világnapjához közeledve 2024. március 07-én délelőtt interaktív bábelőadással és kézműves foglalkozással vártuk a gyerekeket a Közösség Házba.

Nem először működtünk együtt a Bábozd Zöldre Környezeti Nevelési Egyesület bábművészeivel, munkatársaival, hiszen már a tavalyi évben is nagy sikerű bábelőadást szerveztünk közreműködésükkel környezetvédelem témakörben.  Alapítványunk egyik fontos célkitűzése a környezetvédelemre nevelés, amelyet a leghatékonyabban gyermekkorban kell már elkezdeni. Ezért is tartjuk nagyon fontosnak, hogy ebben a témakörben is minél több eseményt tudjunk megrendezni.

Az idei program témája a vízvédelem és víztakarékosság volt. A foglalkozások három csoportban zajlottak összesen 90 óvodás részvételével. A csöppségek először egy humoros, érdekes interaktív bábelőadáson vehettek részt Potyka Béka a vizek őrzője és Ficak barátja segítségével. A gyerkőcök játékos, szórakoztató formában tanulhatták meg, hogy a víz nem csak életszükséglet, hanem élettér is számos állat számára. Kik élnek a vizekben? Hogyan tudjuk megóvni a vizeket a szennyeződésektől? Mit tehetnek már gyermekként a vizeink megoldása érdekében? – ezen és hasonló kérdésekre kerestük a választ közösen.

A bábelőadásokat követően minden csoport kézműves foglalkozáson vehetett részt, ahol különböző technikákkal pl. magpapírból születtek szebbnél szebb alkotások.

A gyerekek nagyon ügyesek és aktívak voltak, öröm volt látni, hogy már most milyen környezettudatosak, a vidám, mosolygós arcok, csillogó szempárok pedig bearanyozták a napunkat. 

A program a Nemzeti Együttműködési Alap jóvoltából a NEAO-KP-1-2023/4-000978 azonosító számú projekt keretein belül valósul meg.

Pozderka-Korcsok Anita
kurátor