Idén is díjaztuk a város legszebb kertjeit

Idén is díjaztuk a város legszebb kertjeit

2020. szeptember 30-án a Városháza Díszterme adott otthont a Kovács Szilvia ötletgazda, Karcag város alpolgármestere által létrehozott „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos programhoz önkormányzatunk által meghirdetett, helyi „A legszebb konyhakertek” – Mezőtúr program eredményhirdetésének. Az ünnepélyes rendezvényt Szűcs Dániel, alpolgármester úr vezette le.
A szervezők célja az idei programmal is az volt, hogy összegyűjtsük azokat a kertművelőket, akik gondosan, szeretettel művelik kertjeiket. Őrzik mindazt, amit nagyszüleiktől, szüleiktől tanultak, tanulni, fejlődni szeretnének, saját módszereket alkalmaznak azért, hogy egészséges zöldséget, gyümölcsöt termeljenek. A program által a kertművelők munkája kellő elismerést kap és példájuk nyomán egyre többen művelnek konyhakertet, hiszen így az évszázadok során összegyűlt tudás, tapasztalat tovább öröklődhet generációk között.
Az idei évben immáron 8. alkalommal vett részt városunk ezen a színvonalas és példaértékű megmérettetésen. Az év témája: „A biodiverzitás éve – Sokszínűséget, sokféleséget a kertekbe!” volt. Mezőtúr Város Önkormányzata nevében ezúton is köszönetünket fejezzük ki Kovács Szilvia alpolgármester asszonynak, továbbá a Legszebb Konyhakert Csapatának a lehetőséget, támogatásukat, kitartó, időt és energiát nem kímélő, áldozatos munkájukat.
Alpolgármester asszony szavait idézve „ebben a nem mindennapi helyzetben most még inkább felértékelődik a kertek szerepe, hiszen egyre többen belátják, bizony nem mindegy, hogy magunk hasznára tudjuk-e fordítani a kertünket, udvarunkat, erkélyünket, vagy mindenért sorban állni, és megvásárolni azt, amit egyébként megtermelne számunkra a kert. Az országos programban részt vevők szerepe példaértékű, mi sem mutatja ezt jobban annál, hogy a nevezők példáját követve eddig 24.198 új kertet ástak fel. Ennyi új kertet, alakítottak ki! Ennyi kert menekült meg a programnak köszönhetően! Ez pedig azok érdeme, akik megmutatták kertjeiket, és évek óta hűek „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertje országos programhoz.”
Az eredményhirdetést megelőzően Sőrés Anti bácsi, őstermelő, kistermelő, aki kedves feleségével Rózsikával együtt közel 40 éve mintapéldája a kert iránti szeretetnek, osztotta meg gondolatait, tapasztalatait az ünneplő közösséggel.

A 2020-as versenyen, Mezőtúron 5 kategóriában (közösségi, zártkert vegyes, mini 50 m2-ig, normál 50 m2 felett és zártkert gyümölcsös) összesen 11 kertművelő mutatta meg munkáját és annak eredményét a nagyközönségnek. Az idei évben is nagyon büszkénk vagyunk a mezőtúri jelentkezőkre, munkásságukat folyamatos tanulás, a természet iránti szeretet és tisztelet, a tenni akarás, fejlődés jellemzi évről évre. Külön öröm, hogy minden évben vannak új jelentkezők és nem csak az idős korosztály, hanem egyre több fiatal család tartja fontosnak, hogy otthon termelje meg zöldség, gyümölcs szükségletét, építse, szépítse környezetét.

Az elismeréseket, mint minden évben, Herczeg Zsolt polgármester úr adta át a díjazottaknak. Az átadás során a nevezett kertekről készült csodálatos fotókat tekinthették meg a jelenlévők.

Mini 50 m2-ig kategóriában két nevezőnk volt.

II: helyezést ért el Bodnár Sándorné

Köszönjük, hogy az idei évben is bepillantást nyerhettünk csodálatos színekben pompázó kertjébe, mely fáradhatatlan keze munkájának eredménye.

I. helyezettként Vetésiné Nagy Ilonát köszönthettük, aki az idei évben először nevezett a versenyre, de reméljük nem utoljára, hiszen lenyűgöző kertje ámulatba ejtette a zsűrit, amelynek eredményeképpen az Országos díjra is jelöltük Ica nénit és izgatottan várjuk az országos zsűri értékelését.

Normál kategóriában

III. helyezést ért el Juhászné Török Orsolya és Családja

Kertjük ékes példája annak, hogy a megtermelt eredmény mellett, a szépen ápolt, gondozott kert dísze a háznak, illetve egyben a közös családi programok kitűnő helyszínéül is szolgál.

II. helyezett lett Pechácsekné Seres Edit, aki nagy örömünkre, a versenyben egyedülálló módon két, különböző helyszínen lévő kerttel is benevezett. Az itt tanúsított szorgalom és kitartás legyen mindannyiónk előtt követendő példa!

Az I. helyezésért járó elismerést a tavalyi évhez hasonlóan Balázs István és Családja vehette át.

Kertjük egy, a város szívében található igazi gyöngyszem, amelyet röviden úgy jellemezhetnénk: festői környezet, gyönyörű színekben pompázó, illatos virágok, zamatos zöldségek, gyümölcsök, magas szakmai tudás, folyamatos fejlődés, tanítás, elkötelezettség, odaadás, családi összefogás.

Közösségi kategóriában

III. helyezést ért el Horváth Anita, aki az I. út 1. szám, első lépcsőház előtti közös kerttel nevezett, az idei évben először a versenyre.

Anita munkássága példaértékű, hiszen gondoskodásának köszönhetően nem csak egy saját udvar válik szebbé, hanem egész lakókörnyezetük, illetve a városkép is. Ebben az esetben kiválóan megmutatkozik a kertészkedés közösségépítő ereje, hiszen a lakóközösség Anitával az élen együtt dolgozik azért, hogy környezetük megszépüljön.

II. helyezett lett a Mezőtúri Városi Intézmény – Csoda-vár Központi Óvodája

Sajnos a járványügyi helyzet miatt az idei évben „csak” egy óvoda nevezett a megmérettetésre. Most minden egy kicsit más volt, de a pedagógusok és a gyerkőcök nem adták fel, ültettek, palántoltak, komposztáltak, locsoltak, gyomláltak és a végén boldogan aratták le munkájuk gyümölcsét.

A kategória I. helyezettje, Farkas András, Bandi bácsi lett, akinek fáradhatatlan keze munkája, szakmai hozzáértése évek óta példaként szolgál az Ifjúsági lakótelepen élők számára.

Ha valaki arra jár, mindenféleképpen vessen egy pillantást a 14-es épület színekben pompázó, csodálatos. tiszta, rendezett környezetére.  Amikor az időjárás engedi, Bandi bácsit biztosan a kertben találjuk, ahol a kert iránti szeretetettel tükröződve az arcán mindenkihez van egy kedves mondata.

Nagy örömünkre az idei versenyen egy újabb, a zártkert gyümölcsös kategóriában is köszönthettünk jelentkezőt Sándor János Vilmos személyében.  Reméljük nem utoljára, hiszen vízparti kertjébe lépve meseszép látvány, festői környezet tárult a zsűri elé. A megtermelt gyümölcsöket a család együtt dolgozza fel, kitűnő befőtt, lekvár és természetesen pálinka készül belőlük. Kertjét a zsűri országos díjra jelölte, az országos zsűri döntéséről természetesen értesítéssel leszünk. Munkája elismeréseként polgármester úrtól különdíjat vehetett át.

 

Zártkert vegyes kategóriában most is két jelentkezőt üdvözölhettünk. A döntés most sem volt egyszerű, hiszen két kerttulajdonos csodálatos munkásságát követhetjük figyelemmel már évek óta.

De mivel az országos versenyre jelölés miatt dönteni muszáj, így az idei esztendőben

II. helyezést ért el Fehér András és Enyedi Erzsébet

Bandi bácsiék minden évben részt vesznek versenyünkben, amit ezúton is külön köszönünk és kérjük a következő években is maradjanak hűek a programhoz. Nagy büszkeség számunkra, hogy az évek alatt már kétszer találta őket Országos Díjra méltónak az országos zsűri. A természet iránti mélységes szeretet, a szakmai tudás, a hozzáértés, a folyamatos fejlődés, a fáradhatatlan, alázatos munka jellemzi kertjük minden momentumát.

I. helyezettként pedig az idei évben is Jászné Polgár Máriát, Jász Ferencet és 5 unokájukat köszöntöttük.

Köszönjük, hogy minden évben jelentkeznek versenyünkre, mindig újabb és újabb fortélyokkal elkápráztatva minket. Munkásságukat folyamatos tanulás, kutatómunka, fejlődés, tanítás jellemzi. Nem csak családon belül tartják fontosnak a természet és az állatok iránti szeretet, illetve a tudás továbbadását gyermekeiknek, unokáiknak, hanem rendszeresen vendégül látnak gyerkőcöket a városi iskolákból, óvodákból, akik hatalmas boldogsággal szüretelik és fogyasztják az ott termett zöldségeket, gyümölcsöket, gyönyörködnek a sünszállóban, méhgarázsban és sorolhatnánk még. Nagy büszkeségünkre a tavalyi évben a 233 országos díjra nevezett kertből 45-öt talált a megtisztelő címre méltónak a szakmai zsűri, melyek között a Marikáék kertje is szerepelt.  Az idei évben is izgatottan várjuk az országos zsűri értékelését.

Értékteremtő, generációkon át öröklődő munkásságuk szolgáljon példaként mindenki előtt!

Fontos elmondani, hogy a verseny az idei évben sem valósulhatott volna meg Olajos Sándor kolléga, mint szakmai zsűri és Veres Anikó kolléganő áldozatos munkája nélkül.

Az ünnepség zárásaként a 101. életévében elhunyt Bálint Györgyre, vagy, ahogy az egész ország ismerte, Bálint gazdára emlékezve, munkássága előtt tisztelegve alpolgármester úr osztotta meg egyik bölcs gondolatát:

“Sok lehetőségem volt elmenni más országba egzisztenciát teremteni, de az emigrálás soha nem fordult meg komolyan a fejemben. Itthon tartott mindig a magyar kultúra – amelyet a kitűnő gyermekkorom és a tanáraim miatt szívtam magamba – és a termőföld. Mindig az érdekelt, miként lehet az, hogy egy mag bekerül a földbe, amely elég nedves és elég meleget kap, majd kifejlődik egy növény. Ezután újra magot hoz, ami újra bekerül a földbe. Ez a ciklus életet hoz létre, nemcsak a növényeknek, hanem az állatvilágnak, sőt az embereknek is.”

Mezőtúr Város Önkormányzata nevében minden résztvevőnek, díjazottnak még egyszer szeretettel gratulálunk, további eredményes kertművelést, bő termést és mindenekelőtt nagyon jó egészséget kívánunk! Örökítsék, fejlesszék tudásukat, védjék környezetünket! Kérjük, vigyék hírét a programnak és jövőre is nevezzenek minél többen!

Pozderka-Korcsok Anita
a helyi verseny koordinátora