HIRDETMÉNY

a bírósági ülnökök választásáról

A Köztársasági Elnök a 95/2019. (III. 5.) KE határozatában a 2019. március 7. és 2019. április 30. napja közé eső időtartamra tűzte ki a bíróságok ülnökeinek megválasztását.

Törvény által meghatározott ügyekben és módon nem hivatásos bírák (ülnökök) is részt vesznek az ítélkezésben. A törvény értelmében az ülnököket a bíróság illetékességi területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgárok, bíróság illetékességi területén működő helyi önkormányzatok és az egyesületek – kivéve a pártokat – jelölik.

A járásbíróságok bírósági ülnökeinek jelölését és az elfogadó nyilatkozatot a Mezőtúri Járásbíróság székhelye szerinti Mezőtúr Város Önkormányzata Polgármesteréhez (5400 Mezőtúr, Kossuth Lajos tér 1.2019. április 5. napján 12:00 óráig, a Szolnoki Törvényszék ülnökeinek jelölését és az elfogadó nyilatkozatot a Megyei Közgyűlés elnökéhez (5000 Szolnok, Kossuth Lajos út 2. I emelet 152. iroda) 2019. április 4. napján 16:00 óráig kell eljuttatni.

Tájékoztató a bírósági ülnökök 2019. évi választásáról

A bírósági ülnökök jogai és kötelezettségei

 

A jelöléshez, jelentkezéshez szükséges nyomtatványok a https://birosag.hu/hirek oldalról és az alábbi linkre kattintva is letölthetőek:

Bírósági ülnökké jelölés

Bírósági ülnökké jelölés fiatalkorúak büntető ügyében eljáró bíróságra

Nyilatkozat bírósági ülnökké jelölés elfogadásáról

 

Herczeg Zsolt
polgármester

PDF formátumban megtekinthető