Heves Viharok

Heves viharok a térségben

„Fölöttem villámcsóva ég

s úgy fekszem alatta épp,

mint lenn a vidék;

szemem nyitott, akárcsak a tó

és benne látható

    az ég.” (Kosztolányi: Vihar)

Az utóbbi napokban felhőszakadások, zivatarok, záporok, jégeső, hullámzó frontrendszerek jellemezték a térség időjárását, nem beszélve az intenzív villámtevékenységről.

Augusztus első hétvégéjén is elérte Mezőtúrt és vidékét a heves égi felhőkoncert, ami szerencsére nem okozott jelentős károkat. Liszkai Zoltán tűzoltó ezredes, a Mezőtúri Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője elmondta, összesen két alkalommal kérték a lakosok a tűzoltó bajtársak segítségét. Az egyik esetben egy leszakadt nagy méretű faág, a másik esetben egy villám okozta kazaltűz okán tárcsázták a 112-t. A Mezőtúri Intézményellátó Kft. a leszakadt kisebb gallyak esetében szintén hamar gondoskodott a rend visszaállításáról.

Patkósné Szabó Magdolna családi gazdálkodó hozzátette, Mezőtúr környékén, ami az ő területüket illeti, a vihar nem volt olyan intenzitású, hogy a még be nem takarított növények megdőljenek és jégkárról sem lehet beszámolni. A lehullott csapadékmennyiségre viszont nagy szüksége volt a napraforgónak és a kukoricának. Az ország más területein nem kímélte a vihar az értékeket. A legtöbb kárbejelentés az elmúlt hetekben Szabolcs-Szatmár-Bereg és Baranya vármegyéből, valamint Budapestről érkezett.

Ha villámlik, javasolt számolni a villámlás és a dörgés között eltelt időt. Ha ez 15 másodpercnél rövidebb, a vihar közel van, húzzuk ki az elektromos eszközöket a konnektorból és tegyük meg a szükséges óvintézkedéseket. A természet időről-időre megvillantja lehengerlő erejét, ami olykor félelmet, szorongást ébreszthet bennünk. Viszont a fényképezés szerelmesei ezt félretéve (olykor egészen közel merészkedve) nem haboznak lencsevégre kapni a látványos fényjelenségeket, akár a belvárosban, akár a határban szikrázik épp a levegő.

Kakuk Móni

Fotó: Nagy Mariann Mara