Hétköznapi hősök- így telt a FICSAK Mezőtúr Alapítvány 2021-es éve

Hétköznapi hősök- így telt a FICSAK Mezőtúr Alapítvány 2021-es éve

Van a társadalomnak egy olyan csoportja, akiknek tagjai amellett, hogy a család szépségeit, az egészséges életmód, a környezetvédelem és a hagyományőrzés fontosságát hirdetik, valamint számtalan gyermek arcára csalnak mosolyt programjaikkal, nem tudnak szemet hunyni a nehéz helyzetbe került családok élete felett és mindent megmozgatnak munkájuk, hivatásuk, családi kötelezettségeik mellett, hogy körülményeiket jobbá varázsolják. Ők az alapítványi önkéntesek, az észrevétlen hétköznapi hősök, akik nem csak a saját boldogulásukat keresik, hanem aktívan tesznek azokért, akik éppen nehéz élethelyzetbe kerültek. Ilyen Pozderka-Korcsok Anita, a FICSAK Mezőtúr Alapítvány elnöke is, akivel a 2021-ben történt eseményekkel kapcsolatban beszélgettem.

  • A FICSAK Mezőtúr Alapítvány önkénteseinek milyen célkitűzései voltak az év elején és sikerült-e elérni ezeket a célokat?

Az idei évben is a legfontosabb hangsúlyt a karitatív tevékenységre fektettük. Természetesen az is a célkitűzéseink között szerepelt, hogy az idei évben is színesítsük, azaz gyerekszigettel gazdagítsuk a városi programokat. Továbbá büszkén mondhatom el, hogy 2021-ben 3 sikeres pályázatot is magáénak mondhat az Alapítvány, amelyből egy projektet, a „Sportoljunk Együtt Egészségünkért” programot már le is zártuk, a „FICSAK Mezőtúr Alapítvány programja a fiatalok és a családosok megsegítésére” folyamatban van még, ebből az egy hetes, ingyenes nyári táborunkat valósítottuk már meg, illetve a harmadik nyertes pályázatunk támogatói okiratára várunk, amelyből a jövő év tavaszán egy Családi Fesztivált szeretnénk rendezni színes, értékes programokkal. Így az év vége felé bátran kijelenthetem, hogy lehetőségeinkhez mérten sikerült elérni célkitűzéseinket.

  • Milyen rendezvényekben, szervezésekben vettetek részt ebben az évben?

Hatalmas boldogsággal töltött el bennünket, amikor is a pandémia miatti hosszú „kényszerpihenő” után végre újra gyerekzsivajtól volt hangos a FICSAK sátra. Először a Túri Halas Napokon találkozhattak velünk a családok, ahol gyerek programokkal, kézműveskedéssel, trambulinnal kedveskedtünk a gyerkőcöknek. Majd az I. Túri Hagyományőrző Fesztiválon vártuk gyerekszigettel az apróságokat, ahol korongozhattak, trambulinozhattak, ugrálhattak a légvárban. A sátor alatt pedig az Alapítvány önkéntesei szebbnél szebb arcfestéssel, csillámtetoválással lepték meg a gyerekeket és a zsákbamacska kosara is igen hamar kiürült a kis kezek által. Természetesen minden programunkat ingyenesen biztosítjuk a családok számára. Aztán eljött a nyár számomra legszebb hónapja, az augusztus, amelyre most már második éve a FICSAK nyári tábor teszi fel a koronát. Tizenöt általános iskolás (vegyes korosztály) gyermek részére szerveztünk egy hetes, ingyenes tábort. Az idei évben a pályázati forrásnak köszönhetően színesíteni tudtuk a programokat, így voltunk strandolni, kirándulni Szolnokon, ahol reggel az Ormos Imre Parkban játszottak önfeledten a gyerekek, ezután a Reptár varázsolt el mindannyiunkat, majd a Bagolyvár Vadaspark természeti kincseiben, az ott élő állatokban gyönyörködhettünk. De emellett sportoltunk, kézműveskedtünk, énekeltünk, táncoltunk, várostörténeti programon vettünk részt és sorolhatnám még a tartalmas hetünk programjait. Ez a hét annyi erőt és szeretetet ad nekem, nekünk, hogy egész évre feltöltődünk belőle és már alig várjuk, hogy újra találkozhassunk a gyerekekkel, akik bárhol találkozunk, mindig megölelnek bennünket, mosolygós tekintetük mindig arra emlékeztet, hogy mennyire érdemes ezt csinálni. Arról nem is beszélve, hogy hatalmas öröm látni azt, hogy hosszútávú barátságok is születtek a tábor alatt.

A másik óriási büszkeségünk a „Sportoljunk Együtt Egészségünkért” projekt keretében október 21-én, a Városi Sportcentrumban megrendezésre kerülő Sportnap megszervezése. Ezen a napon a városban működő sportágak kaptak bemutatkozási lehetőséget a nagycsoportos óvodások és az általános iskolások részére. Két órás turnusban érkeztek a gyerekek pedagógusok kíséretében, a nagyobbak gyalogosan, a kicsiket busszal szállítottuk a helyszínre és vissza az iskolába. Minden turnus elején volt egy rövid kis köszöntő, majd egy-egy neves szakember, sportember ösztönözte a gyerekeket a sportolásra, hívta fel a figyelmet az egészséges életmód fontosságára. Ezt követően a szépséges „táncos” sportágak mutatkoztak be elkápráztatva a jelenlévőket, így volt zumba, társastánc, balett, mazsorett, modern tánc, akrobatika. Ezek után pedig a csarnokban, illetve a szabadtéren próbálhatták ki a gyerekek a különböző sportágakat, kaptak betekintés az adott sportág fortélyaiba. Bemutatkoztak szép számban a küzdő sportok, az úszás és a vízilabda, az asztalitenisz, a kézilabda, a foci, az atlétika és a tenisz is. Minden gyermek egy ajándék tornazsákkal térhetett haza, amelyben egy szórólap hirdette a nap legfontosabb információit, a szakosztályok, egyesületek elérhetőségeit segítve ezzel azt, hogy otthon közösen eldönthessék a szülőkkel, hogy melyik sportot szeretnék hosszútávon választani. A visszajelzések alapján a program nagyon jól sikerült, minden gyermek, pedagógus, edző boldogan, elégedetten tért haza. Hatalmas eredménynek könyveljük el, hogy a rendelkezésre álló információink szerint számos gyermek kezdett el a sportnap hatására sportolni, csatlakozott a bemutatkozó sportágak valamelyikéhez.

  • Milyen adományokkal tudtátok segíteni a rászoruló családokat?

Egész évben ruha, bútor, játék és élelmiszeradományokat gyűjtöttünk és osztottunk szét rászoruló családok részére. Az évek alatt sokan megismertek már minket, bíznak bennünk, hogy a ránk bízott felajánlások a legjobb helyre kerülnek. Így folyamatosak a megkeresések, szinte napi 1-2 hívásunk van ezzel kapcsolatban. Mi mindent nagy tisztelettel és szeretettel fogadunk, bár nehéz a munka és a család mellett megtalálni a szabad kapacitást, de ennek ellenére semmit nem utasítunk vissza.

Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy amellett, hogy ismét hálámat és köszönetemet fejezem ki a számtalan önzetlen adományozónak, egy kéréssel fordulok a lakosság felé. Arra kérem Önöket, hogy olyan dolgokat ajánljanak fel, amelyeket Önök is szívesen elfogadnának. Valóban nehéz sorsú családokhoz jutnak el az adományok, de ez nem azt jelenti, hogy a rossz minőségű felajánlásokkal tudjuk őket segíteni. Sajnos kerülnek hozzánk lyukas, koszos ruhák, használhatatlan bútorok, amelyeket nem tudunk tovább adományozni és ezek válogatása, tárolása, elszállítása csak extra terhet ró az Alapítványra.

  • A 2021-es évben a járvány nem csak gazdasági nehézségeket okozott, sajnos elragadta több mezőtúri családtól az édesapát, édesanyát, szerető nagyszülőt. A FICSAK Mezőtúr Alapítvány ebben az évben milyen eszközökkel segítette a helyi családokat?

Szörnyű tragédia ez minden érintett család számára….

Az idei évben a karácsonyi adománygyűjtést olyan családok számára szerveztük, akiket ilyen sajnálatos, felfoghatatlan veszteség ért. A szerdai napon adtuk át a látókörünkbe került családok részére az összegyűlt adományokat (ruhák, édességek, játékok, karácsonyi dekorációk, tartós élelmiszer, hús-és hentesáru, könyvek, könyvutalványok). Ezúton is köszönjük minden ajándékozónak, akikkel együtt sikerült egy picit talán elviselhetőbbé tenni az ünnepeket ezen családok részére.

  • Sokszor kihangsúlyozod, az alapítvány két másik mozgatórugójának, Veres Anikónak és Nyujtó-Czeglédi Bernadettnek áldozatos, energiát nem kímélő önkéntes munkáját. Vártok-e még más önkénteseket is az alapítványi tevékenységhez?

Igen, mindig kihangsúlyozom, hiszen nélkülük félkarú óriás lennék. Nagyon sokat segítenek nekem az Alapítvány operatív munkájában, ők nekem a stabil háttér, akikre mindig számíthatok. Nem ismernek lehetetlent és teszik ezt önzetlenül, fáradhatatlanul, önkéntesen, fizetség nélkül. Nagy dolog ez a mai világban… Rajtuk kívül azért vannak még jó néhányan, akikre ha szükség van, mindig mellettünk állnak és boldogan segítenek egy-egy rendezvény lebonyolításában. Önkéntes kis diákjaink is vannak, akikre az iskolaszünetekben mindig számíthatunk. Egy ilyen csapattal öröm és zökkenőmentes a munka, ezen a téren is szerencsének mondhatom magam. De természetesen örömmel és szeretettel fogadjuk a további önkénteseket, hiszen ahogy el is mondtam a feladat folyamatosan bővül, a pályázatoknak köszönhetően is egyre több a teendő, hiszen a papírmunka is rengeteg kapacitást emészt föl. Aki szeretne egy szuper csapat tagja lenni, részt venni a tevékenységeinkben, forduljon hozzám bizalommal.

  • Nagy elismerésben volt részetek a napokban. A FICSAK Mezőtúr Alapítvány a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház által adományozott Önkéntes Tevékenységért 2021. Díj Különdíj kategória kitüntetettje lett. Hogyan érintett Titeket az elismerés?

Az elismerés mindig jól esik az embernek. Erőt, lendületet ad a jövőre nézve. Hatalmas megtiszteltetés volt átvenni a különdíjat és Hubai Imre elnök úr elismerő oklevelét a 2021-ben végzett önkéntes munkánk elismeréseként. Jó érzés, hogy az Alapítvány munkájára nem csak városi szinten figyeltek fel, hanem megyei szinten is, ez egy visszaigazolás, hogy valószínűleg jól tesszük a dolgunkat.

Amikor 2019 tavaszán felkértek az Alapítvány vezetésére természetesen boldogan vállaltam a nemes feladatot, de akkor még nem is sejtettem, hogy ez az út csodákkal van kikövezve és hogy mára már a mindennapjaim, a gondolataim része lesz az önkéntesség. Ezúton is köszönöm a gyerekek és a családok bizalmát, a rengeteg szeretetet, amely felénk árad nap, mint nap.

De az Alapítvány nem lehetne sikeres az önkéntesek, a támogatók, a felajánlók és sok jó ember összefogása nélkül, akiknek ezúton is nagyon köszönöm, hogy mindig mellettem, mellettünk állnak. Csendben tesszük a dolgunkat tovább….

Az Alapítvány nevében áldott, békés karácsonyi ünnepeket, eredményekben gazdag, boldog új esztendőt és mindenekelőtt nagyon jó egészsége kívánok Mindenkinek!

Fejezte be gondolatait Pozderka-Korcsok Anita, az Alapítvány kurátora.

Kakuk Móni