Herczeg Zsolt: Egyszerre több kihívással kell szembenéznünk

Nem csak a szomszédos háborút, de az aszály következményeit is szenvedjük: energiaválság, infláció és magas élelmiszerárak nehezítik meg a megélhetést.

2022-ben újra nehéz helyzetbe sodródott nemcsak Magyarország, de egész Európa. Sorolhatnánk az elmúlt évek megdöbbentő fordulatait. A világjárvány alatt mindenki megérezte saját és szerettei esendőségét. A figyelem fókuszába akkor az egészség és a betegség megelőzése került. 2022 februárjától ezt felváltotta a béke iránti vágy. Újra imádkozni kezdtünk azért, ami azt hittük, természetes. Napjainkban a háború hatásait saját bőrünkön tapasztalhatjuk meg, még így is, hogy a fegyveres konfliktusnak nem vagyunk a részei. Szinte elképzelhetetlen, mi az az állapot, amiben az ukrán állampolgárok élnek, és meglehet, minden saját nehézségünk ellenére gondolkodás nélkül cserélnének velünk.

A szomszédos háború következményei

Herczeg Zsolt, a térség országgyűlési képviselője elmondta, reméli, minél hamarabb véget ér a háború és mélységesen együtt érez az ukrán családokkal. A háború következménye eddig Európára nézve katasztrofális- tette hozzá.  Az energiaszankciók kapcsán megmozdult a piac, Európa több országában kérdéses, lesz-e elég gáz, villamosenergia télen, de Magyarországon a tárgyalásoknak köszönhetően ez biztosított – folytatta az energiaválsággal kapcsolatos gondolatait Herczeg Zsolt. Viszont az árak hazánkban is drasztikusan megemelkedtek. A családok szempontjából óriási segítség a rezsilimit, amellyel minden család átlagosan havi 180 000 Ft támogatásban részesül, valamint az is, hogy az átlagfogyasztás felett is kedvezőbb árat kell fizetniük, mint a tényleges világpiaci ár. Emellett megmaradtak a családtámogatások, tart a benzinár-stop, a kamatstop, az élelmiszerár-stopok és folyamatosan vizsgálja a kormány, hol tud még segíteni a lakosságnak, a vállalkozásoknak terheik enyhítése érdekében. Az önkormányzatok is piaci szereplők, tehát a városoknak, falvaknak is az emelkedett energiaárakat kell fizetniük. Nem biztató a helyzet- szögezte le Herczeg Zsolt és kihangsúlyozta, a magyar kormány elkezdte a tárgyalásokat a 10.000 főnél nagyobb számú települések polgármestereivel. A kormány részéről ebben a válsághelyzetben elvárás az önkormányzatok felé az energiafelhasználás csökkentése. Egy önkormányzatnak vannak kötelező és önként vállalt feladatai, ebben a válságban így van lehetőség szűkíteni ideiglenesen ezeket. Számos állami beruházást átütemeztek ebben a helyzetben. Mezőtúron például így nem újulhat meg idén a Teleki Blanka Gimnázium épülete. Herczeg Zsolt reméli, akár 2-3 éven belül folytatódhatnak a nagy értékű renoválások, építkezések. A képviselő emellett egyértelműen leszögezte: van szándék a kormány részéről az önkormányzatok megsegítésére. Jelenleg felmérik a forráshiányokat az egész országban.

Az országgyűlési képviselő nyomatékosította, a Magyar Kormány igyekszik mindenkinek segíteni a megváltozott gazdasági helyzetben. A szép korúak helyzete kiváltképp nehézzé vált, hiszen ők többségében eddig is ételre és rezsire költötték járandóságuk nagy részét. Jó hír, hogy megmarad a 13. havi nyugdíj, és megérkezett számukra a nyugdíjprémium is, ami könnyebbséget jelenthet a számukra.

Európai Uniós források

A kormány folyamatosan tárgyal az EU-val a pénzfelfüggesztés miatt és együttműködik az Európai Bizottság jogállamisági eljárásában. A szándék az, hogy novemberben minden, az Európai Unió által elvárt módosítás végrehajtásra kerüljön annak érdekében, hogy a források megérkezzenek 2023. év elején. Ezek a források járnak minden tagországnak az Európai Unióban, így Magyarországnak is.

Herczeg Zsolt hangsúlyozta, ezekben az időkben is összefogásra van szükség és folyamatosan keresni kell a döntéshozóknak azon lehetőségeket, megoldásokat, hogyan maradhat stabil a gazdaság ilyen váratlan hatások mellett is.

Kakuk Móni