Herceg Antal Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Civil Díjat vehetett át

Herceg Antal Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Civil Díjat vehetett át

Február elején átadták a megyei civil díjakat. Az elismerést a Contact Mentálhigiénés Konzultációs Szolgálat alapította, hogy ezzel ismerje el a civilek és civil szervezetek munkáját. Idén öten vehették át az elismerést, három  szervezet és két magánszemély. Díjat érdemelt a Besenyszögi Hagyományőrző Íjász Egyesület, a Jászsági Pálinka Lovagrend Egyesület, Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság, Pogány Gábor Benő, a Szolnoki Művészeti Egyesület elnöke és a mezőtúri Herceg Antal, a Mezőtúri Szépkorúak Hagyományőrzők Klubjának elnöke.

A klub munkája sok évre visszavezethető. 1993. december 2-án Újvárosi Hagyományőrző Klub néven alakult meg Kádár Istvánné vezetésével, azzal a célkitűzéssel, hogy a helyi néphagyományokat megőrizzék, bemutassák, felfedezzék, illetve továbbvigyék. Kádár Istvánné betegsége után alakult klub a Mezőtúri Szépkorúak Hagyományőrzők Klubjává, a vezetésére a tagok Herceg Antalt választották 2019. február 12-én. A klub a hagyományőrzést szívügyének tekinti. Eredményeiket számos oklevéllel ismerték el. Minden évben részt vesznek a szarvasi aratóversenyeken, ahol sor kerül a kézi aratás, a marokszedés bemutatására és a tájjellegű arató ételek főzésére. Fontos hagyomány a klub számára a batyus bál, a szüreti bál megrendezése. Fontos számunkra augusztus 20-án, az Új Kenyér Ünnepén való részvétel, továbbá a Kubikos-szobor koszorúzása – fogalmazott Herceg Antal büszkén, majd hozzátette –  ezen az eseményeken kubikosok által főzött ételek főzésére is sor kerül, amit a meghívott vendégek örömmel és jó étvággyal fogyasztanak el. De a legszebb – mosolyodott el meghatottan, – első alkalommal 7 szál virág került a kubikos szoborra. 2021-ben 16 koszorú és 75 szál virág került az emlékhelyre. Ez csodálatos. Rendszeresen bevonjuk ünnepségünkbe a város volt kubikosai közül elérhető családtagokat, akiket felkérünk az egykori kubikos életére való visszaemlékezésre. A visszaemlékezés alkalmával a család minden élő tagja emléklapot kap, amin szerepel az egykori kubikos fényképe.

A klub, Herceg Antal szervezésében, minden évben részt vesz a Nemzetközi Kárpát-medencei Találkozón. Ezen a rendezvényen a 100 éves, trianoni évforduló alkalmából a Szarvasi Összetartozási Parkban fájdalomfát ültettek Mezőtúr Város Önkormányzatával közösen, melyet évente megkoszorúznak „Az ország első ilyen fája, ahol le tudjuk róni a megemlékezéssel járó tiszteletet”- árulta el Herceg Antal.

2010. évben munkájukat megyei művészeti díjjal ismerték el, 2021-ben a klub Mezőtúr városától kitüntetést vehetett át „Mezőtúr kultúrájáért” címmel.

Herceg Antal ezen kívül koordinátor tagja a hagyományőrző nemzetőrségnek alezredesi rendfokozattal. Fő tevékenysége az ifjúság tájékoztatása, a múlt eseményeinek megismertetése.

Kitüntetéséhez ezúton is szívből gratulálunk!