FICSAK Tavaszi Civil Forgatag

A rendezvény 2024. május 25-én, szombaton került megrendezésre a Szabadság téren. A program megvalósításával egy álmom vált valóra.

Az Alapítvány öt éve jött létre, amely óta én is tagja vagyok a mezőtúri civil életnek, de munkám során nagy örömömre már több mint 12 éve dolgozok együtt a helyi civilekkel. Mindig is nagyon büszke voltam rá, hogy városunkban ilyen értékes, összetartó civil élet van, ezért is volt régi vágyam, hogy egy olyan rendezvényt hozhassak létre, ahol minden helyi civil szervezet, egy helyen, ugyanazon a napon kap fellépési, bemutatkozási lehetőséget, így megismerhetik egymás tevékenységeit, tagjait, jó gyakorlatokat szerezhetnek egymástól, együttműködhetnek egymással. Az már csak hab volt a tortán, hogy ez a program éppen a FICSAK Mezőtúr Alapítvány öt éves évfordulóján valósulhatott meg.

Másik célom, melyet a rendezvényen keresztül szerettem volna elérni, hogy a lakosság, mely nem tagja egyik civil szervezetnek sem, megismerje őket és kedvet kapjanak arra, hogy valamelyik szervezethez csatlakozzanak. Ez nagyon fontos lenne, hiszen az utánpótlás nagyon kevés, a szervezetek folyamatosan toborozzák tagjaikat és ezzel a programmal, hogy segíthettük őket ebben. Emellett fontosnak tartottam, hogy a lakosság megismerje Mezőtúr széles körű hagyományait, kulturális értékeit. Azt gondolom, hogy a programmal egy egész napos, hiánypótló, csodás, színes, közösségépítő „kavalkád” valósulhatott meg, amely egész napos szórakozást nyújtott a helyi és környékbeli lakosság számára.

Mezőtúron szerencsére számtalan civil szervezet (bejegyzett, nem bejegyzett) működik. Egy részük sportegyesület, amely elengedhetetlen része az egészséges életmódnak és leginkább a fiatal korosztályt foglalja magában. A másik része a művészeti, kulturális élet területén tevékenykedők, a minden korosztályt magába foglaló kórusok, népdalkörök, akik elengedhetetlen résztvevői a városi programoknak. A harmadik csoport a középkorúak, szépkorúak alkotta klubokból áll, akik a hagyományőrzéssel, kézműveskedéssel foglalkoznak.

A civil szervezetek közösségépítő funkciója önmagukban is kiemelkedő fontosságú, tevékenységeik nagyon hasznosak mind a benne lévő kisközösség, mind a város lakossága számára. A hovatartozás, az összetartozás szimbólumai. A civil szervezetek tagjai nincsenek egyedül, tevékenységeiken keresztül hasznosabb tagjai lehetnek a társadalomnak. Önmagában minden civil szervezet jól működik a saját területén, de a közöttük lévő együttműködéssel még magasabb szintre lehet emelni a közösségépítő szerepüket.

A rendezvényt megelőzően minden civil szervezetet felkerestünk kollégáimmal, fellépési, bemutatkozási lehetőséget biztosítva számukra. Nagyon hálás vagyok, hogy mindenki elsőre nagyon pozitívan állt a programhoz. Fantasztikus és hatalmas érték, hogy egy egész napot tudtunk úgy megtölteni színpadi- és egyéb kísérőprogramokkal, kézműves foglalkozásokkal, hogy a helyi civilek közül nem is tudott mindenki jelen lenni. Ennek mindösszesen az volt az oka, hogy már korábban elígérkeztek vidéki fellépésekre, versenyekre.

A nap folyamán nagyszerű produkcióikkal szórakoztatták a közönséget: a Szivárvány Citera Zenekar, a Sono Felici Énekegyüttes, a Vadvirág Népdalkör, Fejes Balázs szóló citerával, a Dalma Dance Club leányai, Petróczki Csaba énekes, a Bárdos Lajos Alapfokú Művészeti Iskola Balett- és Társastánc tanszakainak növendékei, a Kéknefelejcs Dalkör, a Bea Zumba táncosai, a Reni Zumba felnõtt táncosai, a New Step Fitnesz sportolói, a Mezőtúri Wing Chun Kung fu és a Mezőtúri Kick & Thai Boksz sportolói, a Cruises zenekar. Egyedüli vendég előadónk a Pantó Antal Népdalkör volt Öcsödről, akiknek vezetőjével, Rozikával munkám során alakult ki nagyon jó kapcsolatunk és ritkaságnak tartom azt a széles körű, aktív, értékteremtő munkát, amelyet az Egyesület végez, így megtiszteltetés volt számomra, hogy ők is nagy örömmel fogadták el a fellépési lehetőséget.

Hatalmas büszkeség az is, hogy az öt éves tevékenységünk alatt szervezett FICSAK táboraink alkalmával látókörünkbe került tehetséges, hátrányos helyzetű gyerekek (FICSAK-os gyerkőceink) olyan szintre fejlődtek az évek során, hogy már õk is (nem először) fellépői voltak rendezvényünknek. A Mezőtúri Szépleányok autentikus cigánytánccal, míg Rafael Zsaklin, akinek immáron már két önálló videóklipje is megjelent, csodálatos énekhangjával kápráztatta el most is a közönséget. Az est fénypontjaként, a program zárásaként Mezőtúr büszkesége Karapancsev Kristóf, a Sztárban Sztár leszek 2023-as évadának győztese és párja Halász Rebeka lépett a színpadra a közönség nagy örömére. A fellépéseket követően hagyományos, tájjellegű, bográcsban készült étellel vendégeltük meg a civileket, amelyet elsősorban szintén a hagyományőrzés területén működő klubok készítettek nagyon jó hangulatban, melynek köszönhetően 330 adag isteni finom paprikás krumpli kolbásszal került kiosztásra és elfogyasztásra.

A nap folyamán helyi kézművesek (hímzés, horgolás, korongozás, foltvarrás, dekupázs, gyöngyfűzés stb.) várták kicsiket és nagyokat egyaránt. Természetesen a helyi termelők is bemutatkozási lehetőséget kaptak a rendezvényen.

Az egészségmegőrzés jegyében a délelőtt folyamán az Egészség-fejlesztési Iroda a helyi Vöröskereszt munkatársaival együtt szűrővizsgálatokat végzett, melyre igen nagy volt az érdeklődés. Nagy Anikóval ülő gerinctornán mozgathatták meg csontjaikat, tanulhattak meg hasznos gyakorlatokat a résztvevők a Közösségi Ház Jurta termében.

A Rex Mentőkutyás Egyesület bemutatóját is mindig nagy érdeklődés követi, ez most sem volt másképpen. Szilágyi Zoltánnak és párjának köszönhetően egy igazi csillámpónivá varázsolt lovacska várta a gyerekeket és egész napos lovaglásra is volt lehetőség. Ezenkívül FICSAK gyermekszigettel, két trambulinnal, ugrálóvárral is kedveskedtünk a gyerekeknek.

Nagyon elégedett vagyok, úgy érzem, hogy egy nagyon szép, színes, értékes napot töltöttünk el közösen. De ez nem jöhetett volna létre két állandó önkéntes segítőm Veres Anikó és Nyújtó-Czeglédi Bernadett munkája, valamint sok jó ember összefogása, támogatása nélkül. Köszönetemet szeretném kifejezni Mezőtúr Város Önkormányzatának, a Mezőtúri Közművelődési és Sport KN Kft. dolgozóinak, a Magyar Nemzeti Vidék-hálózatnak, Zuppán Zoltán egyéni vállalkozónak és párjának Tóth Évának, Nagy Anikó gyógytornásznak, Körmöndi Andinak és Szőllősiné Erzsikének, a mezőtúri Egészségfejlesztési Iroda munkatársainak, Szilágyi Zoltánnak és párjának. A kézműveskedésben közreműködõknek: Nagy Sándorné Erzsi-kének, Rácz Margarétának, Kálnai Rózának, Madarász Edinának és segítőiknek. A finom ételeket Szilágyi Mihálynak és párjának, Jakabné Benke Hajninak és csapatának, Lukács Mihálynak és csapatának, a Mezőtúri Szépkorúak Hagyományőrzők Klub, a Városi Nyugdíjas Klub, a Barátság Nyugdíjas Klub, valamint a Tisztelet Vasutas Nyugdíjas Klub tagjainak köszönhetjük.

Továbbá ezúton is hálás köszönetemet szeretném kifejezni minden fellépőnek, bemutatkozó civil szervezetnek, sportegyesületnek, akik a szép napsütéses tavaszi napon, fantasztikus fellépésükkel szórakoztatták a közönséget, mutatták azt meg, hogy milyen értékekkel rendelkezik településünk, amelyre kivétel nélkül minden mezőtúri méltán büszke lehet.

A program a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósulhatott meg. Pályázati azonosító: NEAO-KP-1-2024/2-001418

Pozderka-Korcsok Anita kurátor