Ficsak nyári tábor

Az idei évben augusztus első hetében került megrendezésre a FICSAK Mezőtúr Alapítvány nyári tábora. Az ingyenes, egy hetes tábornak köszönhetően 20 gyermek gazdagodhatott felejthetetlen élményekkel. Pozderka-Korcsok Anitát, az Alapítvány kurátorát kérdeztem, milyen változatos programokkal telt a hét? Hogy érezték magukat a táborozók?

PKA: Az idén harmadik alkalommal szerveztük meg nyári táborunkat. Nekem és önkéntes kollégáimnak mindig a tábor a legszívmelengetőbb alapítvànyi programunk. Az első napunkat egy jò beszèlgetéssel, bemutatkozàssal kezdtük, bàr màr több gyerkőc visszajáró táborozó, így sokan baràtkènt üdvözölték egymàst. Délelőtt bemelegítésként az Ifjúsági Klubban vetettük bele magunkat a játékok tengerébe. Dèlutàn Olàh Gergő énekes volt a vendègünk, aki amellett, hogy csodàsan énekelt nekünk, elmesèlte az èletèt, sikerènek titkait és arra ösztönözte a gyerekeket, hogyan vàljanak jò, értèkes emberekké. Az uzsit az egèszsèges èletmòd jegyèben együtt kèszítettük el, így különösen jòlesett mindenkinek a frissítő, egèszsèges gyümölcssalàta a meleg időben.  

A tàbor 2. napjàt a Tùrkevei Gyògy-és Strandfürdőben töltöttük az egèszsèges èletmòd jegyèben a gyerekek nagy örömère. Egèsz nap a jàtèkè, a csúszdàkè ès nem utolsò sorban a baràtsàgé és a szeretetè volt a főszerep!

A szerdai napon közös reggeli elkészítése és elfogyasztàsa utàn Nagy Kriszta interaktív, mindig nagyon hasznos, környezetvèdelemre nevelő előadàst tartott. Ezt követően a JNSZM Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház szervezésében az Esély Órák keretein belüli előadàsokon vettünk részt. A foglalkozàsokat a Vakok és Gyengénlátók JNSZM Egyesülete és az Én is Vagyok! Mozgássérült Generációk Érdekvédelmi Egyesülete – Szolnok tartották. Először a látássérültek életébe nyerhettünk betekintèst hangsúlyozva a vakvezető kutyàk nèlkülözhetetlen munkàjàt. Majd Tündi ès Attila csaltak mosolyt az arcunkra, lenyűgöző akaratukkal. Az elfogadàsròl, a pozitív èletfelfogàsròl tanulhattunk tőlük, arròl, hogy minden èlethelyzetből a legjobbat kell tudni kihozni. Az biztos, hogy a gyerekek nàluk ès nàlam is ötösre vizsgàztak ügyes kèrdèseikkel, meglàtàsaikkal. A finom ebèd utàn, amit a mezőtúri tartózkodások alkalmával mindig a Szőlőfürtben fogyasztottunk, jött a minden évben az egyik legjobban várt program, a Ki Mit Tud?, ahol most is megmutatkoztak a tâncos, ènekes tehetsègek. A gyerekek szavazàssal döntöttèk el, kik voltak a legjobbak, de termèszetesen senki nem tàvozott üres kézzel. A bulit Jolika és Ica Nèni (Vàrosi Nyugdíjas Klub) isteni palacsintàja koronázta meg, hálásan köszönjük!

Csütörtökön Szarvasra kiràndultunk, ahol dèlelőtt a Körösvölgyi Àllatparkban sètàltunk, jàtszottunk. A finom ebèdet a Turul ètteremben fogyasztottuk el, majd az Újvàros Bisztròban jàrtunk, ahol a Cool4u Kft. vendèglàtàsàt èlveztük. Idegenvezetèssel megismerkedhettünk az új, impozàns èpületben lèvő irodahàz helysègeivel, mecsodàlhattuk a lenyűgöző kilàtàst, majd a Bisztróban isteni hàzi màlnaszörppel vàrtak Bennünket. Ezúton is köszönjük a kedves fogadtatàst. A napot hajòkiràndulàssal – a Körös festői környezetèben gyönyörködve – zàrtuk a Boglàron a gyerekek nagy örömère.

Ahogy mondani szokás, „jó társaságban rohan az idő” így nagyon hamar péntek lett és elérkezett a tábor utolsó napja, amelyen a környezetvèdelemre nevelès jegyèben a Szabadsàg tèr egy rèszèt tisztìtottuk meg a szeméttől. Majd a Vàroshàza interaktív vàrostörtèneti kiàllítàsàt tekintettük meg, köszönjük Vasas Istvàn osztàlyvezető ùr idegenvezetèsèt. Mint minden èvben a Fazekas csalàd vendègszeretetèt, jósàgàt èlvezve frissülhettünk fel a nemrègiben nyílt Vàroshàza kàvèzòban. A program a Szabadsàg Moziban folytatòdott, amely nemcsak a gyerekeket, hanem a felnőtteket is lenyűgözte. A finom ebéd után a Dalma Dance növendèke, Csekő Niki mozgatta meg minden porcikànkat, melynek eredmènyekèppen a lànyok egy fantasztikus koreogràfiàt tanulhattak meg.

KM: Hallva ezt a rövid beszámolót, élményekben valóban nem volt hiány az idei táborban sem. Milyen forrásból sikerült ezeket a színes programokat megvalósítani?

PKA: Az idei tàborunk is a Nemzeti Együttműködèsi Alap tàmogatàsàval valòsulhatott meg a NEAO-KP-1-2022/8-000984  “Környezetvédelemre nevelès a testi- lelki egèszsèg èrdekèben” projekt keretein belül. Emellett számos jószándékú ember összefogásának is az eredménye, hiszen önkéntes kollégáim, a mindig lelkes nyári diákok nélkül a tábor nem jöhetne létre. Köszönet Mezőtúr Város Önkormányzatának, a Mezőtúri Közművelődési és Sport KN Kft.-nek, a Városi Nyugdíjas Klub tagjainak és mindenkinek, aki valamilyen formában segít nekünk abban, hogy minél szebbé tegyük a gyerekek táborban eltöltött napjait.

KM: Hány éves gyerekek vettek részt a táborban? Hogyan lehetett jelenkezni?

PKA: Egészen az 1. osztályostól 8. osztályosig voltak gyerkőceink, illetve egy 16 éves leányzó is részt vett a táborban. Sokan furcsálják, hogy lehet ilyen különböző korosztályú gyermekeknek programokat szervezni, úgy, hogy az mindannyiuk számára érdekes legyen, de mi ezt nem csinálnánk máshogy semmi pénzért. A tavalyi évben még óvodás korú táborozónk is volt. Egyrészt mivel a táborozók kiválasztása szociális alapon történik, így nem is tudnánk igazán meghatározni, hogy csak egy korosztály legyen. Másrészt ebben az a legszebb, hogy a nagyok terelgetik a kicsiket, tanítgatják őket. Fantasztikus látni, ahogy barátságok szövődnek, amelyek a tábor zárását követően is megmaradnak.

Sokan kérdeznek engem is, hogyan lehet jelentkezni? Egyik évben sem kerül a tábor meghirdetésre. Az Alapítvány szorosan együttműködik a BKTT Család- és Gyermekjóléti Központtal, Nyujtó-Czeglédi Bernadett esetmenedzser az Alapítvány állandó önkéntese. A táborozók a Központ látókörében lévő családok gyermekei közül kerülnek ki.

KM: Hogyan értékelnéd röviden az idei tábort?

PKA.: Nehèz kifejezni, amit ez a tàbor 3 ève ad nekem ès önkèntes kollègàimnak ès bízom benne, hogy a gyerekeknek is. Röviden fogalmazva: szeretet, elfogadàs, baràtsàg szövi át a hét minden pillanatát. Csodálatos látni, ahogy kinyílnak a gyerekek a hét alatt, mint egy szép virág, ahogy a legelevenebb kissrácból is már a második napon egy angyal válik és még sorolhatnám az érzéseimet….Köszönjük a gyerekeknek, hogy az idei èvben is értetetek, veletek lehettünk, minden táboroztató kollégának ilyen csodás, jó gyerekeket kívánok!