FICSAK Nyári tábor 2021

FICSAK Nyári Tábor

2021. augusztus 02-06. között második alkalommal rendeztük meg ingyenes táborunkat rászoruló gyermekek részére.

Nagy öröm számunkra, hogy Alapítványunk 2,5 millió forint támogatásban részesült a „FICSAK MEZŐTÚR ALAPÍTVÁNY PROGRAMJA A CSALÁDOSOK ÉS FIATALOK TÁJÉKOZTATÁSÁRA”, PROJEKT AZONOSÍTÓ SZÁMA: NEAO-KP-1-2021/10-000425. Ezen nyertes pályázatunk első programja volt a tábor, a támogatásnak köszönhetően még színesebb, színvonalasabb programokkal tudtuk szebbé tenni a résztvevő gyermekek hetét.

A táborozó gyerkőcök kiválasztása úgy, mint a tavalyi évben is a Család és Gyermekjóléti Központ munkatársával folytatott egyeztetés alapján történt. A tábor célcsoportja általános iskolás gyermekek, különös tekintettel azokra, akik halmozottan hátrányos helyzetük miatt ingerszegény környezetben élnek és ilyen programokon egyébként nem lenne lehetőségük részt venni. Egészen elsőstől, a hetedikes csemetékig voltak résztvevőink, de ez egy pillanatig sem vezetett klikkesedéshez, sőt a nagyobbak között hosszantartó barátságok szövődtek, a piciket pedig egész héten segítették, terelgették a nagyok.

A tábor elsődleges céljai között szerepelt a szülők számára a gyermekfelügyelet megkönnyítése a nyári szünetben. A gyermekek részére hasznos és tartalmas időtöltés biztosítása, megfelelő testi fejlődésük érdekében sport – és egyéb mozgásos programok, szabadtéri szabadidős tevékenységek szervezése. Egészséges lelki és szellemi fejlődésük érdekében kulturális, szórakoztató, kézműves programok szervezése. Nagyon fontos célnak tekintettük most is a gyermekek társas kapcsolatainak bővítését, a táborozók érzékenyítését az erre a célra készült rövid filmek megnézése és feldolgozó megbeszélése segítségével, melyek attitűdalakító hatásával odafigyelésre, empátiára és a „normálistól”, a megszokottól való eltérés elfogadására nevel. Emellett hangsúlyt fektettünk a környezetvédelem és az egészséges életmód fontosságára, a helyi hagyományok, várostörténeti információk megismerésére.

A tábor központi helyszíne a Közösségi Ház Jurta terme volt, de többségében igyekeztünk az időjárás függvényében szabadtéri programokkal szórakoztatni a gyerkőcöket.

Az első napon az ismerkedést és néhány fontos információ elsajátítását, valamint a reggelit követően „Kincskereső” túrára indultunk 2 csapatban, amely által szép kis gyalogtúrán mozgattunk meg minden porcikánkat, eközben szórakozva, rejtvényeket fejtve jutottunk el és ismertük meg a város különböző nevezetességeit. A finom ebéd után kézműves foglalkozás keretében készültek a szebbnél szebb alkotások, majd egy kis játszóterezéssel vezettük le a nap fáradalmait.

A keddi napot izgatottan várták a gyerekek, hiszen egy kis sétát és játszóterezést követően a strandé volt a főszerep. Volt itt móka, kacagás, finom ebéd, a délutáni órákban pedig a MAFC Kézilabda Szakosztályának köszönhetően betekintést nyerhettek a gyerekek a strandkézilabda szabályaiba kipróbálhatták a játékot. Egy finom uzsonnával kellemesen zártuk ezt a napot is.

Majd következett a hét legélménydúsabb napja, ugyanis egy gyors reggelit követően buszkirándulásra indultunk Szolnokra. Itt először a nemrégiben nyílt Ormos Imre Park játszóterén töltöttünk el felejthetetlen perceket, majd a RepTár csodái kápráztattak el bennünket. A minden gyermek által imádott pizzát a Bagolyvár Vadaspark előtt piknikezve, szuper hangulatban fogyasztottuk el, melyet követően a Vadaspark állatai ejtettek ámulatba kicsiket és nagyokat. Tele élményekkel, a haza felé utat végig nevetve, énekelve érkeztünk 4 órakor haza.

Csütörtökön az idő kicsit rosszabbra fordult, de ez mit sem vett el a lelkesedésből. Jót sétáltunk a főtérre, ahol Herczeg Zsolt polgármester úr köszöntötte a gyerekeket és folytatott velük kötetlen beszélgetést. Ezt követően a csapat egyik fele megtekintette a Városháza felújított tornyát, megcsodálva a kilátást, a másik fele pedig addig városnéző körútra indult az Önkormányzat kisbuszával. Szerencsére mindenki átélhette az élményt, mert csak ezek után érkezett meg az eső. A finom ebédet a Gyöngyhalászban elfogyasztva a Közösségi Házban csendes pihenő kezdődött, ahol a gyerekek filmet néztek, kézműveskedtek, társasjátékoztak.

Majd elérkezett, az őszintén megmondva senki által nem várt tábor utolsó napja. Mint az egész hét, ez a nap is felejthetetlenül, szeretettel tele telt el sajnos nagyon gyorsan. A reggeli után Gonda Gabriella, a Család és Gyermekjóléti Központ munkatársa gyerekjógával mozgatta meg minden porcikánkat. Ezt követően Fekete Terézia védőnő érkezett hozzánk, aki tartalmas beszélgetést folytatott külön a lányokkal, külön a fiúkkal. Amíg az egyik csapat érdeklődő előadáson vett részt, addig a másik csoport a játszótéren szórakozott önfeledten. Hálás köszönet a szuper délelőttért Gabi néninek és Teca néninek is egyaránt! Ebéd után elérkezett a mindenki által várva várt pillanat a „Ki mit Tud?” Énekkel, tánccal, egyéni és csoportos produkcióval kápráztattak el bennünket a gyerekek. Csak ámultunk és bámultunk, hogy milyen kész előadással álltak ki bátran elénk és társaik elé. A versenynek természetesen „tétje” is volt, hiszen minden fellépést egy kis meglepetéssel értékeltünk. Egy hatalmas buli kerekedett, melyet a „Leg a Láb” Táncegyüttes táncházával zártunk.

Majd eljött a búcsú ideje…, ami bevallom igen nehézre sikeredett, hiszen az a sok szeretet, hála, amelyet ezektől a gyerekektől kaptunk leírhatatlan érzés. Könnyeket hullatva, ölelkezve, messziről még integető gyerekekkel zártuk ezt a csodálatos, tartalmas hetet. Kicsit elfáradtunk, de kimondhatatlanul megérte, hiszen boldog, lelkes, ragyogó szemű gyerekekkel tölthettünk el egy hetet. Információkkal, élményekkel gazdagon térhetett minden résztvevő haza. Barátságok születtek és büszkén mondhatom, hogy nem csak a tábor hetére, hiszen azóta is többször láttam a nagyobbakat, ahogyan találkoznak egymással, beszélgetnek a Szabadság téri játszótéren. Nagyobb elismerés nekünk táborszervezőknek nem kell annál, mint ezek a szavak, mondatok: „Ne legyen vége! Életem legjobb tábora! Jövőre is szeretnék jönni!” és sorolhatnám még.. Egy biztos „AHOL SZERETET VAN, OTT MINDEN VAN” talán ez a legjobb egy mondat, amivel a tábort jellemezhetném, összefoglalhatnám.

Ezúton is köszönöm önkéntes segítőimnek, Nyujtó-Czeglédi Bernadettnek és Veres Anikónak fáradhatatlan, önzetlen munkájukat. A nyári diákoknak, akik egész héten felnőtteket megszégyenítő módon gondoskodtak a gyerekekről, segítették munkánkat. Továbbá köszönjük a nyugdíjas kluboknak, hogy isteni sütijeiknek köszönhetően mindannyiunknak lesz mit az őszi fogyókúrával lefaragni.

A program a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósult meg.

KÖSZÖNJÜK!

Pozderka-Korcsok Anita, kurátor