Elismerésben részesült Balogh Géza

Balogh Géza festő- és szobrászművész, a Mező-túri Alkotótelep oszlopos tagja, a Mezőtúr Művészeti Közalapítványa kuratóriumi elnöke különdíjat vehetett át november 11-én, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Prima Díj 2022. évi ünnepségén.

Balogh Géza Nyíregyházán született. Szülő-városában él és alkot jelenleg is, 76 évesen. A város rendkívül büszke jeles szülöttjére, 2020-ban számára ítélték meg az Inczédy György-életműdíjat.

Tanári pályafutása éppolyan kiemelkedő, mint művészi pályája. Tíz évig a Krúdy Gyula Gimnáziumban tanított művészettörténetet és a nevéhez kötődik az 1987-ben létrejött Művészeti Szakközépiskola képző- és iparművészeti tagozata. Balogh Géza 12 szakot indított: üveg, bőr, gobelin, szobrász-bronzöntő, kerámia, alkalmazott grafika, díszítő festő, díszlet- és jelmeztervező, fotó, díszítő szobrász, festő, képgrafika szakokat. Az iskola országos hírnevet szerzett. Közben egészen 2004-ig vezette az 1977-ben alakult Nyíregyházi Művésztelepet Sóstón, illetve 1983-ban a mezőtúri alkotókhoz is csatlakozott.

Egri Mária művészettörténész 343 oldalas, színes,  angol-magyar nyelvű grandiózus kötetet írt és szerkesztett az alkotóról 2018-ban, melyben külön fejezetekben foglalkozik többek között az akvarellekkel, olajképekkel, érmekkel, térplasztikákkal, egész alakos portrészobrokkal, de többet megtudhatunk a művész gyermekkoráról és családjáról is. A kötet a Mezőtúri Móricz Zsigmond Városi Könyvtárának olvasótermében átböngészhető.

Az elismeréshez szívből gratulálunk!

Kakuk Móni