Életmozaikok „80”

Minden képzőművészeti kiállítás és minden kiállítás megnyitó más és más. Híven tükrözi a kiállító művész személyiségét. De nemcsak alkotásain keresztül kaphatunk képet róla, hanem a tárlat megnyitójának miliője is átitatódik mindazzal, ami ő maga.

Milyen volt Takács Győző képzőművész-keramikus és lánya, Takács Ildikó grafikusművész Életmozaikok „80” című kiállításának megnyitója 2018. október 23-án?

Színesen túlburjánzó hirtelen ránk zúduló érzelem-zuhatag – mint Takács Győző önmaga. Ildikót, a lányát kevésbé volt szerencsém eddig ismerni, de elálmélkodva a „Mesés Budapest” ábrázolásain és csodás könyvillusztrációit végignézve, úgy hiszem, az ő egyéniségének színessége sem marad el édesapjáétól egy percre sem.

Győző saját maga szervezte a programot, amelyben verssel, dallal, zongorával, trombitával, orgonával, síppal-dobbal-nádi hegedűvel kicsik és nagyok, egészen fiatal és még fiatalabb korosztály mind-mind együtt ünnepelte az ő 80. születésnapját. Megható volt látni, mennyi szeretet árad felé. S Győzőnek igaza lehet, ünnepelni valóban így érdemes, szeretteink körében.

Méltón tükrözte ez az esemény Győző azon kiváló érzékét is, hogy jókor jó helyen összetalálkoztassa az embereket. Jellemezte ez már 1981-ben is, hiszen felkérésre ő szervezte meg az első Képzőművészeti Alkotótelepet a Takács-tanyán, ahol Mezőtúr Művészeti Közalapítványával közreműködve ma is szervez tehetséges fiatalokat támogató művészeti tábort.

A kiállítás megnyitón Mihalina László református lelkészelnök és Herczeg Zsolt polgármester egyaránt köszöntötte az ünnepeltet és a megjelenteket, majd Prokai Gábor művészettörténész értékelte szakmailag a tárlatot. Vassné Nagy Éva verseinek bemutatása után a Református Kollégium Gyermekkórusának tagjai közreműködtek Marczi Ernő kántor-karnagy és Berczeli Endre zongoraművész kíséretében. Szabó Viktória 12.o.tanuló énekkel, Fekete Csilla Anna 11.o.tanuló prózával, Olasz Ákos 12.o.tanuló verssel, míg Farkas Tóth László szobrászművész zongorajátékával örvendeztette meg a közönséget. A megnyitó zenei programjának záróakkordjaként Sipos István orgonaművész és Blumenschein Gábor trombitaművész közös koncertjére került sor.

Egyszerre talán nem is lehet feldolgozni azt a rengeteg információt, érzést és benyomást, ami ezen a tárlaton éri az embert, így azt javaslom minden kedves látogatónak, térjen vissza többször a Városi Galériába december 1-ig – garantálom, hogy minden alkalommal találni fognak valami újat.. Kellemes időtöltést kívánok.

 

Lengyel Krisztina