Elek Tímea szőnyegszövő a Mesterségek Ünnepén

Elek Timi szőnyegszövő a Mesterségek Ünnepén

 

2021. augusztus 20-22. között rendezték meg a Budai Várban a Mesterségek ünnepét. 1000 kézműves mester, több száz fellépő, egész napos színpadi programok, mesterség bemutatók, a kézműves gasztronómia remekei, és népi játszóházak várták a látogatókat. Az eseményen a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület tagjai is részt vettek, köztük Elek Timi országosan ismert mezőtúri szőnyegszövő, aki szívesen mesélt élményeiről.

 

K.M.:  A Mesterségek Ünnepe a Kárpát-medence legnagyobb kézműves ünnepe. Milyen érzés volt harmadik alkalommal részt venni rajta?

E.T. : A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület tagjaként vehettem részt, többek között  mézeskalácsos, kunhímző,  késkészítő mesterek között.Az árusítás mellett vihettem bemutató szövőműhelyt is. Akadt teendő bőven. A sátrak felállítása után a műhelyek berendezése következett melyben díszítő elemként kb. 50-60 éves szövőmintákat és a fonal-előkészítéshez használatos gombolyítót vittem. A rendezvényre érkező nézelődők így folyamatában láthatták  a szövéshez kapcsolódó munkálatokat. Mindig elmondom a látogatóknak, hogy Mezőtúrról érkeztem és itt volt egy szövőgyár, ahol több száz asszony szőtte a szőnyeget.Lakások díszeként  sok családban használják még a torontálit melyet itt  készítettek.

K.M.: Minden esetben tervet készítesz papíron, mielőtt nekiállsz a szőnyeg készítésének?

E.T. : Amikor komplikáltabb a minta,  csak akkor rajzolom le , de nem ez a jellemző. Van egy bizonyos motívumvilág, amivel szeretek dolgozni, olyan mint a zene csak itt színekkel kell játszani.  Megbizseregtet az indián, natív, azték mintavilág de boldogan készítem a mezőtúri szőnyegszövő-hagyományhoz kapcsolódó  mintákat is.Próbálok sok stílusnak megfelelni, hiszen ha eladásra készítek szőnyeget, látnia kell a vásárlónak, hogy többféle szín és mintavilággal alkotok. A legtöbb megrendelést rám bízzák, azt mondják, legyen „Timim” szőnyeg. Készítek padlószőnyeget is. Édesanyám tanított meg mindenre és a mai napig ő a segítségem, inspirál és támogat.

K.M.: Más volt-e az idei 2021-es Mesterségek Ünnepe, mint az eddigiek?

E.T. : Napsütéses napokat kaptunk , érdeklődőből nézelődőből , kíváncsiskodóból nem volt hiány. A 2021-es Ünnep abban volt más, hogy most sorban álltak a gyerekek és a felnőttek is a szövőműhely előtt. Beérett úgy a dolog, tudták , hogy ott vagyunk. Jöttek a szövés szerelmesei kicsik és nagyok, nemcsak a szövést és gombolyítást kipróbálni hanem tapasztalatcserére is . Vannak, akik mesélték, hogy a látottak miatt iratkoztak be szövő szakkörbe. Nagyon jó érzés, amikor más népművészeti egyesületek szövői megállnak a szőnyegeim előtt és csillog a szemük.

K.M.: Hány éves kortól lehet szőni tanulni?

E.T.: Nincs korhoz kötve, hiszen maga az anyaggal való játszadozás 3-4 éves korban elkezdődhet. A Mesterségek Ünnepén a szövőműhelynél megállt egy 4 éves kisfiú, Jonatán, akit az apukája emelt fel, hogy elérje, és alig tudta abbahagyni, annyira megérintette és megtetszett neki. A gyerekek számára a legérdekesebb a szövésnél az, amikor összetömörítem a szőnyeget /bordával leütni /.Mindig hangoztatom, hogy ez igazán férfias munka, és ilyenkor boldogok a fiúk.

K.M.: Vannak kedvenc színkombinációid?

E.T.: Érdekes, mert már minden színt imádok. Eleinte voltak kedvenc, többet használt színeim, de mára minden  színnel boldogan alkotok mert élvezem a bennük rejlő harmóniát vagy diszharmóniát.   Nagyon sokat tanultam édesanyám mellett Kordováner János iparművész munkáiból.

K.M.: Hol voltak még láthatóak 2021-ben a szőnyegeid?

E.T.: A Duna Palotában volt több szőnyegem kiállítva, és emellett a Rug Art Fest-en, Törökbálinton.

K.M.: Milyen terveitek vannak a jövőt illetően?

E.T.: A párommal nagy munkában vagyunk. Egy nyitott szövőműhelyt alakítunk ki a családi háznál. Ott szeretnénk több szövőszéket felállítani, kisebbet és nagyobbat is.  Perzsázó gépet is vásároltunk, részben hogy láthassák a látogatók a különbséget a két technika között, másrészt mert Mezőtúron az országban elsőként volt perzsa szőnyegkészítés. Remélem nem csak mezőtúriak, hanem az idelátogatók is felkeresik majd ezt a szövőműhelyt. Ettől az évtől kezdtem el a fonalfestést. Három alapszínből kell kikeverni a színeket és nagyon élvezem ezt a folyamatot. Ez egy teljesen külön szakma, de jó belekóstolni. A Mesterségek Ünnepére is vittem a festett fonalaimból és nagyon soknak lett is gazdája. A jövőt tekintve bízom benne, hogy a lányunokáim is csatlakoznak hozzám a szövőműhelyben és ők lesznek a negyedik generáció a családban, akik szövéssel foglalkoznak.

 

Kakuk Móni