Egy „második élet” pillanatképei

Nagy Mariann Mara fotói országos terjesztésben jelennek meg

Azt hiszem, „munkahelyi ártalom”, hogy vannak emberek, akik valamiképp szinte ismeretlenül is nyomot hagynak bennem. Ilyenkor a háttérből figyelem, merre halad az életútjuk, legyenek alkotók, másképp gondolkodók vagy épp olyasvalakik, akik apró, de szerény tettekkel okoznak kellemes meglepetést a környezetüknek.

Ilyen volt számomra eddig Nagy Mariann Mara is, akiről először a lányától hallottam, akivel várandósságunk idején több mint hét évvel ezelőtt pár napra egy kórterembe kerültem. Tőle tudtam meg, hogy Mara az elsők között volt Magyar-országon, aki részt vehetett a lombikprogramban. S habár született két csodálatos lánya ezután, a sok kezelés nagyon megviselte szervezetét. Állapota olyan súlyos lett, hogy nyolc évvel ezelőtt máj transzplantációra volt szüksége. Napjainkban mégis erősebb, mint valaha. Még a műtétei előtt Budapestről először Mesterszállásra, majd a mezőhéki tanyavilágba költözött családjával, fotóz, hímez és mellette cikkeivel, tanácsaival, előadásaival szívesen segít sorstársainak.

Lendületét talán épp abból nyeri, hogy képes rácsodálkozni minden nap arra, ami az ide születőknek természetes látvány. Legyen az izzó napfelkelte a fellegboltíves puszta felett vagy a földbe visszaolvadt vályogtanyák még mindig virágzó nárciszkertjei.

Lenyűgöző természetfotóira a Mezőtúri képek facebook csoportban figyeltem fel először.

Majd jött a hír: a Média-Press 2025-ös naptárfotó pályázatán három fényképét választották ki országos megjelenésre. A Berettyó partot és a Városházát ábrázoló fotója a következő esztendőben az ország minden pontján látható lesz a Hazánk városait járva falinaptárban és a Magyarország asztali naptárban. Továbbá az Európa asztali naptárhoz a Skarrild templomát ábrázoló képét válogatták be több ezer beküldött pályamunka közül.

Képei rendszeresen megjelennek a Mezőtúri Tourinform Iroda által értékesített naptárakban, és a hűtő mágneseken is.

Azt hihetnénk, drága fényképész eszközökkel dolgozik, pedig egy régebbi fajta Samsung telefon a hû társa évek óta, ha megragadja egy látvány. Nagy álma, hogy egyszer igazi fényképezõgépe legyen. Elsõ fotókiállítása Mesterszálláson 2022-ben volt A második életem címmel.

Elmondása szerint két gyermeke, Liza és Vica és három unokája tartja fiatalon. Mindkét huszonéves lánya megvalósítja álmait, hiszen amíg Liza az anyaságban találta meg a kiteljesedést, addig Vica a lelkészi hivatást választotta. Jelenleg Debrecenben hallgató.

A Májtranszplantáltak közössége elnevezésű általa alapított facebook csoportban 600 tagot formált közösségé, akik tanácsokkal, tapasztalatokkal, jó példákkal segítik egymást. A Magyar Szervátültetettek Szövetségének felkérésére rendszeresen publikál nem csak az online felületeken, de a Szervusz újság hasábjain is.

Pozitív életszemléletével, alkotó energiájával példát mutat nem csak betegtársainak, de mindenkinek, aki nyitott meglátni „egy második élet” hálával teli virágzását.

Kakuk Móni