„Dédanyád még tudta!”

Nagy az érdeklődés a népi kézműves technikák elsajátítása iránt

Ingyenesen sajátíthatják el a bútorfestés, hímzés és gyöngyfűzés alapjait a Túri Fazekas Múzeum által korábban meghirdetett szakkörökön a hagyományos kézműves technikák iránt érdeklődők.

A Nemzeti Művelődési Intézet által szervezett A szakkör- Tudásunkkal kézen fogva című program keretében a népi bútorfestő, Békés megyei hagyományokat (és általában a népi hímzést) feldolgozó hímző, valamint gyöngyfűző szakköröket indított januárban, amikre nagy érdeklődés mutatkozott.

A gyöngyfűzés rejtelmeibe Rajtár Ilona népi iparművész enged betekintést a résztvevők számára, a hímzőket Sőrés Erzsébet Hedvig oktatja, míg a népi bútorfestés csínját-bínját Kerékgyártó Emese közvetíti az ecsettől nem elbátortalanodó „diákoknak”. Mindhárom esetben hetente tartanak foglalkozásokat, amelyek egészen május végéig tartanak.

Az egyik lelkes tanuló, Bense Zsófia elárulta, régi hobbija a bútorfelújítás és a korábbiakban is szerette a népi és a modern stílust elegyíteni. Hozzátette, amikor megjelent a szakkör kiírása, egyértelmű volt, hogy szeretne tanulni és fejlődni bútorfestés és a népi motívumok terén. Kérdésemre, miben tudja majd új tudását hasznosítani, elárulta: egyedileg felújított, vagy új mosdószekrényeket is készítenek fazekas férjével, saját gyártású kerámia mosdótállal, így ezek díszítésénél biztosan fel fogja használni a szakkörön tanultakat. Érdeklődésemre, ajánlaná-e másoknak a jelentkezést, ha jövőben ismét meghirdetésre kerül a tanfolyam, nem habozott a válasszal: nem csupán kikapcsolódást nyújt és feltölt energiával, de közben rájövünk mennyi még a tanulnivalónk. Hozzátette: arra biztatja az alkotni vágyókat, ha lesz még ilyen lehetőség, éljenek vele.

Addig is, aki érdeklődik a népművészet gyakorlata iránt, otthon lehetősége van az önképzésre az új online tudás-felület által.

A Nemzeti Művelődési Intézetnek és a Népművészeti Egyesületek Szövetségének közös együttműködéseként 2020 első hónapjaiban indított fejlesztés „A szakkör” (https://aszakkor.hu) felület interaktív online eszközökkel, új célközönség, többek között az ifjúság bevonásával támogatja országszerte a szakköri tevékenységet.

Kakuk Móni

Fotó: Túri Fazekas Múzeum