Családi Fesztivál – a Gyermeknap jegyében

Családi Fesztivál – a Gyermeknap jegyében

A borongós, esős idő ellenére is sokan választották programként május 29-én a FICSAK Családi Fesztivált, amit a FICSAK Mezőtúr Alapítvány és a Mezőtúri Közművelődési és Sport Közhasznú Nonprofit Kft. varázsolt a Szabadság térre a városiak és a vidékről érkező családok részére. A rendezvény a TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2021-02202 azonosító számú, „FICSAK Családi Fesztivál-Mezőtúr” elnevezésű projekt keretében valósulhatott meg.

A változatos programok között a család minden tagja találhatott magának kikapcsolódási lehetőséget. Az egész nap folyamán lehetőség volt lovaskocsin utazni, lovagolni. A Közösségi Ház mögötti parkolóban a mezőtúri tűzoltók, rendőrök és mentősök – akik igazi példaképei a város gyermekeinek – munkájába kaphatták bepillantást az érdeklődők. A Közösségi Ház aulájában 9 órától zajlottak az EFI szűrések, tehát aki szeretett volna ezen a napon is tenni az egészségéért, ellenőrizhette, rendben van-e a vérnyomása, koleszterin-, illetve vércukorszintje.

A FICSAK sátorban ingyenes arcfestés, csillámtetoválás, kézműveskedés és korongozás várta a kicsiket és nagyokat – többek mellett – Veres Gyula kerámikussal, emellett ingyenes volt a gyermekek részére a légvár, trambulin, öko játszótér, fakörhinta és a pónicikli is. A jól ismert szerencsehorgászat sátra is várta a meglepetésre vágyókat.

Reggeltől a Közösségi Ház nagytermében kezdődtek az ismeretterjesztő előadások. A Egészségfejlesztési Iroda munkatársától többet megtudhattak a jelenlévők a laktóz- és gluténérzékenységről, inzulinrezisztenciáról, allergiákról, pajzsmirigy betegségekről. Kun Lilla méhészmester a hölgyeket motiválta „hogyan legyünk sikeresek nőként?” című előadásával. Majd dr. Barancsi Ágnes kalauzolt el a családbarát pályázatok világába, mutatta be a lehetőség tárházát ebben a témakörben.

Pozderka- Korcsok Anita, a FICSAK Mezőtúr Alapítvány kurátora, a Családi Nap egyik főszervezője nyitotta meg a rendezvényt. Ezután érkezett a Kiskalász Zenekar vidám Nyuszimotor című gyermekműsorával. Az eső közben hol esett, hol elállt, de színes esernyőkkel, gumicsizmában így is jöttek a gyermekek és a vagány szülők.

Közben ezzel egy időben kutyabemutató és játékos családi kutyás ügyességi verseny várta az érdeklődőket a füves területen a Rex Mentőkutyás Egyesület és a „Mezőtúri kutyások” facebook csoportja közreműködésével, valamint dogdance- t is láthattunk Fehér Viktóriával.  A kutyusok kis gazdáikkal nagyon ügyesen szerepeltek, melyet a zsűri ajándékkal jutalmazott. A nap folyamán a NOHAB vasútmodellező szakkör által a Közösségi Házban megtekinthető volt működés közben az óriás terepasztal. 11 órától a Mátrix Fitness SE. akrobatikus fitness bemutatóját láthatta a közönség, az esős időjárás miatt a Közösségi Ház Jurta termében, ahol Vékony Fanni, Nagy Zsófia, Darvasi Emese, Maletz Lilla, Szűcs Zsófi, Majerszki Zsani, Major Regina kápráztatták el a közönséget. A Mátrix Fitness SE. akrobatikus kosárlabda csapatának lélegzetelállító produkciója, showja a sétálóutcán zajlott,  amelyben részt vett Sztvorecz Gréta, Juhász Kornél, Juhász Olivér, Papp Levente, Eszes Szilárd és  Szerencsés Bence mellett önkéntesként Szűcs Dániel alpolgármester is, akinek a feje fölött átugorva dobtak a fiúk kosarat nagy taps kíséretében. Majd a színpadon a Maminbaba hordozós latin fitness bemutató következett, ami megmutatta a gyermeknapra kilátogatóknak, milyen vidám és felszabadult is lehet az anya- baba kapcsolat már a kezdetektől és azt, hogy pici baba mellett sem kell lemondania az édesanyáknak a sportolásról.  Déltől  Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő köszöntője után a ,,Leg a láb” Alapfokú Művészeti Iskola csoportja, a Kossuth Általános iskola 1. 2. osztályos tanulói, felvidéki polgári táncokat adtak elő. Táncosok voltak Márki Lili, Mucza Olívia, Hodos Krisztina, Balogh Hanna Leila, Boldog Zoé Hanna, Hegyi Tibor, Szabolcs Olívia. A Kossuth Általános Iskola 6. osztályos tanulói kalocsai táncokat mutattak be. Táncosok voltak Kézsmárki Hanna, Deák Sára, Bámer Veronika, Kálnai Krisztina Kitti.

Őket a mezőtúri ifjú tehetség, Rafael Zsaklin követte, aki lenyűgöző hangjával tavaly nyáron már bemutatkozott a Túri Hagyományőrző Fesztivál színpadán.  Ezúttal a testvérei is vele táncoltak a színpadon és óriási tapsot kaptak a közönségtől.  Majd a Dalma Dance Klub 12 csapatának mazsorett és modern tánc produkció varázsolták el a nézőket. Pintácsi Viki énekes nagyszerű műsora közben minden táncolni vágyó gyermek jól érezhette magát és közben indult a Közösségi Ház előtt a nagyon jó hangulatú, szórakoztató családi akadályverseny, a FICSAK Mezőtúr Alapítvány legfrissebb mezőtúri önkéntesei Jászné Marika néni és férje, Feri bácsi vezetésével, ahonnan szintén senki nem távozott üres kézzel. A csapatok minden tagja 1-1 szelet Dobos tortát is átvehetett a Tibi Cukrászdában. Jászné Polgár Marika néni felajánlásával.

Az inkább már tiniknek szóló programokat Burai Ákos mezőtúri tehetséges fiatal nyitotta meg énekes produkciójával. Szűcs Dániel alpolgármester köszöntője után az X-faktor felfedezettje, a népszerű Manuel lépett a sikító közönség elé, majd Deniz és Orsovai Reni energikus duett éneklése aratott sikert. Zárásként Roy és Ádám Trió okozott felejthetetlen pillanatokat a nagyközönség számára.

Köszönjük mindenkinek, aki velünk tartott a FICSAK Családi Fesztiválon.

Továbbá köszönjük mindenki támogatását, aki valamilyen formában hozzájárult a rendezvény megvalósításához: Mezőtúr Város Önkormányzata, Intézményellátó Kft., Barátság Nyugdíjas Klub, Mezőtúri Szépkorúak Hagyományőrzők Klubja, valamint köszönet illet minden FICSAK önkéntest és a Mezőtúri Közművelődési és Sport KN Kft. dolgozóit, akik munkája nélkül ez a rendezvény nem jöhetett volna létre.

Kakuk Móni