Bővül a bölcsődei férőhelyek száma

Mezőtúr Város Önkormányzata a TOP-1.4.1-15-JN1-2016-00033 azonosítószámú projekt keretében bruttó 90 millió Forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert a városi bölcsőde infrastrukturális fejlesztésével egybekötött csoportszoba bővítésének megvalósítására. Az építési beruházás összköltsége bruttó 100,3 millió Ft, melyből a projekt terhére bruttó 78, 9 millió Ft számolható el, a fennmaradó összeget, bruttó 21, 4 millió Ft-ot Mezőtúr Város Önkormányzata a vállalkozási tevékenységéből (mezőgazdasági földek) származó nyereségből biztosította.

A projekt eredményeként kialakításra került egy 12 fő ellátását biztosító, új nevelési egység csoportszobával, átadóval, mosdóval, új terasszal és újonnan kialakított játszóudvarral. A férőhelyek kapacitásának bővítésével célunk a bölcsődei ellátáshoz való hozzáférés javítása, illetve ez által a kisgyermekes szülők munkaerőpiacra történő visszatérésének elősegítése.

A projekt keretében megvalósult a kisgyermek ellátásnak helyet adó épület energetikai felújítása is, melynek keretében az alábbi fejlesztésekre került sor:
A külső homlokzat, a tető, fal,- födém, új felülvilágítók hőszigetelése, nyílászárók cseréje, az egész épület villamos hálózata felújításra került új villámvédelmi rendszerrel, lámpatestekkel együtt. A fűtés leválasztásra került az intézmény mellett működő óvoda rendszeréről saját kombi kondenzációs kazán beszerelésével. A projekt keretében beszerzett új radiátorok egyedi szabályozási lehetősége biztosított, valamint a használati melegvíz előállítására a napkollektorok telepítése is megtörtént.

Emellett megújult az udvar/ játszóudvar is, továbbá 2 db parkoló került kialakításra, melyből egy az akadálymentes parkolást biztosítja. A fenti fejlesztésekkel az épület „CC” korszerű épületenergetikai besorolást ér el és az eddigi 48 kisgyermek helyett a jövőben 60 gyermeket tud ellátni.

A kivitelezési munkálatokat a projekt keretében lefolytatott eszközbeszerzés követi az új nevelési egység berendezése céljából, melynek során speciális bölcsődei bútorok, játékok, udvari játékok kerülnek beszerzésre szeptember végéig.

A projekt eredménye egy megfelelő férőhely kapacitással rendelkező, akadálymentes, gazdaságosan működtethető, zöldfelülettel növelt korszerű bölcsőde.

Herczeg Zsolt

polgármester