Boldog 100. születésnapot, Kató néni!

Kató néni rózsamintás terítőjén szépen elrendezve vártak a kínálni valók, a tűzhelyen főtt a teavíz, amikor beléptem. Ilyen szép virágokat kaptam a születésnapomra, mutatott a vázára és hozzátette, a mai napig szívesen kertészkedik ő maga is. Kató néni 1922. november 11-én született Mezőtúron. Édesanyja, Rácz Krisztina 1900-ban látta meg a napvilágot, édesapja Juhász Sándor 1897-ben született. Mindkettőjük szép kort megélt, kiváltképp az édesapa, hiszen ő 96 évesen hunyt el. Ezért is az a válasza Kató néninek és a fiának először, mi a hosszú élet titka: nem más, mint a genetika. Kató néni mosolyogva mondja, talán az is, hogy szépen éltek a szülei. A legharagosabb szó közöttük az volt, „édeslelkem”.

Kató néni kisöccsét még gyermekként veszítette el torokgyíkban, mégis a mai napig ugyanúgy hiányzik neki. Parasztcsalád voltak, Kató néni édesapja az első világháborút túlélve földet kapott az államtól, amit szorgalmával meghétszerezett. Majd kuláknak minősítették és mindenüket elvették a Rákosi-rendszerben: az otthonukat, a varasi tanyát, a földeket.  Első férje, Csipes Antal modern gazdálkodó volt. Dinnyét, sütőtököt termesztett. Behívták katonának és soha nem térhetett haza, nem láthatta születendő fiát, Antalt. A nehéz idők után 1948-ban Kató néni férjhez ment Csató Ferenchez és megszületett a második fiú, Ferike. Az elismert főkönyvelő férj szintén elhunyt 1959-ben. Kató néni így magára maradt a két gyermekkel és kitanulta a könyvelő szakmát, hogy taníttatni tudja okos fiait. Antal történész doktor lett, Ferenc kiváló informatikus. Kató néni büszkén mutatta a szekrényen gondosan elrendezett keretezett képeit gyermekeiről, unokáiról, akik csak úgy szólítják őt, Mamó.

Azt mondják, egy kisbaba első kacagásánál nincs szebb hang a világon. Mégis mi kelhet versenyre az őszinte első kacajjal? Ma már tudom. Egy 100 éves hölgy őszinte nevetése. Nincs benne számítás, tetszeni akarás vagy hamisság. Ő éppúgy közelebb van az éghez, mint a földhöz, mint egy gyermek, aki nemrégiben született.

Ezúton is boldog 100. születésnapot kívánunk!

Kakuk Móni

Fotó: Ketten élnek szeretetben, Csató Ferencné Kató néni és fia, dr. Csipes Antal