Bagolyszámlálás 2022.

Bagolyszámlálás 2022.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) idén is megrendezte január 28-31. között a bagoly szinkronszámlálás nevű akcióját.  Az MME a lakosság bevonásával országos, évenként megismételt erdei fülesbagoly telelőhely felmérést hirdet, amiben bárki részt vehet. Az egyesület az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett óvodák, általános és középiskolák részvételére is számít minden számlálás során. A telelő baglyokat azonban nem csak ilyenkor lehet számolni! A bagolycsapatokról az MME honlapján egész télen várják az adatokat, melyeket akár utólag, a tavasz folyamán is érdemes beküldeni.

Köztudott, hogy Magyarország  bagoly fővárosa Túrkeve, hiszen ott a legmagasabb a felmért bagolypopuláció, de Mezőtúron is van több helyszín, ahol csoportosulnak az éjjeli pocokvadász, puhatollas barátaink. Ilyen a Teleki Blanka Gimnázium udvara, a Református Kollégium udvara, a Stromfeld Aurél út, a Dózsa György út. Az utóbbi helyen fészkelőkről rögzített izgalmas képkockákat idén januárban Szendőfi Balázs természetfilmes, reméljük hamarosan széles körben láthatóvá válik. Bár tudjuk: a természetfilmek sajátja, hogy nem meglepő, ha évekig készülnek.

Mezőtúron Metzker Krisztina természetvédő vett részt a szinkron bagolyszámlálásban 2022. január 31-én, aki elmondta, kevesebb erdei fülesbaglyot számolt meg most, mint a tavalyi évben. Túrkevén tavaly körülbelül 600 bagoly, míg Mezőtúron 300 bagoly került a távcsövek látóterébe. Ebben az évben Mezőtúron pontosan 279 erdei fülesbaglyot számolt meg.

Az erdei fülesbagoly a magas lombkoronák között lelt vetési varjú fészkeket foglal el, hasonlóan, mint a kékvércse. Részt vesz a biológiai védekezésben, hiszen kedvenc csemegéi a rágcsáló bandák cincogó tagjai. Ha kis gombócokat, egér csontokat rejtő köpeteket lelünk kertünk fenyőfája alatt, biztosak lehetünk benne, hogy baglyok telelnek nálunk. Nappal szundítanak, délután öt óra körül szinte egy időben élelemszerző útra indulnak és hamar zsákmányra bukkannak remek hallásuknak, gyorsaságuknak köszönhetően. Számtalan jó tulajdonságuk mellett az egyik legszembetűnőbb, amivel senki nem vitatkozik, hogy cukik, ezt mindig kihangsúlyozom az előadásokon- tette hozzá Krisztina.

Kovács Ágnes Kisújszálláson már tíz éve számolja a baglyokat, igazi bagolytudor, így nem meglepő, hogy ma az erdei füles bagoly téli számlálásokért felelős koordinátor az MME-nél. Kovács Ágnes elmondta, talán a legfontosabb szerepe ennek a programnak, hogy a madarak megfigyelésébe, védelmébe, szeretetébe bevonják ezeken a napokon a civil lakosokat is.

Kakuk Móni