Az 1848/49-es forradalom és szabadságharcra emlékeztek

Az esős időjárás okán az ünnepség megtartására a Városháza dísztermében került sor március 15-én.

Az ünnepi beszédet Király Imre, a Karcagi Szakképzési Centrum Mezőtúri Szakképző Iskola és Kollégium igazgatóhelyettese tartotta meg, melyben részletezte a korabeli eseményeket, körülményeket és számos kevésbé ismert érdekességgel is szolgált. Beszédében többek között kiemelte, a márciusi ifjak megérezték, hogy megérett az idő a korszerű Magyar-ország megteremtésére. Tudták azt is, a győzelmet három hadszíntéren, Budapesten, Bécsben és Pozsonyban kell kivívniuk. Király Imre felidézte, hogy habár az utókor Pilvax kávéháznak nevezi március 15-e egyik legfontosabb helyszínét, a fiatalok úgy ismerték akkoriban ezt a helyet: Fillinger.

A továbbiakban Baráth Éva, a Karcagi Szakképzési Centrum Mezőtúri Szakképző Iskola és Kollégium diákja szavalta el Petőfi Sándor: A szabadsághoz című versét.

Ezt követően a Szivárvány Citerazenekar ünnepi műsora következett. A műsorban 1848-as katonadalok csendültek fel. A zenekar művészeti vezetője: Csider István. A közönség vastapssal jutalmazta a felemelő zenei összeállítást.

Végül a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Nemzetőr Egyesület Mezőtúri Szervezete részére ünnepélyes kard átadására kerül sor. Az alkalomból beszédet mondott Bacsó Ernő elnök, főparancsnok, nemzetőr tábornagy.

Majd az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc 175. évfordulója alkalmából rendezett városi ünnepség részeként a kegyelet, az emlékezés koszorúinak, virágainak elhelyezése következett.

Kakuk Móni

Fotó: Jenei József