Augusztustól várja a nézőket a Szabadság Mozi- és Színházterem

Ha a Petõfi út 5. számban lévõ téglák mesélni tudnának, 100 év történetét sorolnák el. Ennyi év elteltével is hálával emlékeznének vissza arra, hogy az épület  közadakozásból épült, patkolókovácsok, fazekasok, csizmadiák, asztalosok és más iparosok, kereskedõk egyedülálló összefogásával. Regélnének a bálokról, szerelmekrõl, a nagyteremben rendezett színi elõadásokról… A homlokzati téglák büszkén illegetnék magukat, hiszen ott van ma is a díszes kerámia csík, amit még Badár Balázs fazekasmester készített, adakozó iparosként. Talán elkomorodnának, ha eszükbe jutna 1944. A háború kitörése, az elhalkult bálok, tönkrement iparos családok… Viszont újra elmosolyodnának halványan, és bizonyára nem lennének restek elárulni, hogy 1950-tõl a Városi Kultúrotthonnak adtak helyet. Az Egressy Béni Színjátszó körben évente legalább két új darabot mutattak be. A hétköznapok feszültsége a Petõfi út 5. szám alatt feloldódott, a fodrászból a színpadon primadonna, a szakácsból herceg válhatott. A téglák mesélhetnének a füstrõl, ami beborította az eget, amikor a szomszéd mozi 2004-ben lángra kapott. Minden a hamu martalékává vált. A tûzoltók szirénái mikor elhalkultak, csend lett… s újra körvonalazódtak az álmok, de évekig nem történhetett semmi. Elérkezett 2022. augusztus 2-a. Badár Balázs és a többi iparos bizonyára a legvadabb elképzeléseiben sem gondolta, hogy teltház elõtt figyelik a mezõtúriak a repülõgép pilótákat 100 év múlva abban a teremben, amit õk két kezükkel megépítettek. De azt biztos remélték, hogy fontos helyszíne lesz Mezõtúrnak az ükunokáik, szépunokáik idején is. Egy újabb álom vált valóra a leszármazottak lábnyomán…

2022. augusztus 2-án újra el lehetett csípni a Mezõtúron rég nem hallott kérdést boltokban vagy a piacon: „jössz este moziba?”. A családok, barátok az elõre lefoglalt jeggyel készülõdtek. A büfében megérkezéskor pattogatott kukoricát vásároltak, és ha körbenéztek, láthatták a régi piros székeket kiállítva és a falon a régmúlt idõszak emlékképeit.  

2021. év végén kezdõdtek meg az építési munkák. Kialakították a gépházat, 8 x 3,5 méteres matt fehér, motoros vásznat szereltek fel, elé pedig függönyt függesztettek. Az üléseket kényelmes, fejtámlás, pohártartós újakra cserélték, burkolatokat újítottak fel, megoldották a sötétítést, kárpitoztak, valamint szigetelési és elektromos hálózati munkákat végeztek. A gépházban egy Christie CP2320-as RGB lézer vetítõgépet, Xpand aktív 3D rendszerrel installáltak. A filmek 5.1-es és 7.1-es hangrendszerben szólalnak meg JBL hangszórókon keresztül, amelyeket a CP750-es hangprocesszor vezérel Crown végfokokon keresztül, a teremben 144-en tudnak egyszerre mozizni. A színházat tekintve 190 férõhely értékesíthetõ. A 2D jegyárak teljes áron 1400 forintba kerülnek, a 3D jegyek pedig 1600 forintba. A kedvezményes jegyek 200 forinttal kerülnek kevesebbe mindkét kategóriában. A kedvezményre a diákok, a gyermekek és a nyugdíjasok jogosultak. Vetítések pénteken, szombaton és vasárnap lesznek, emellett a tervek szerint hamarosan színházi elõadások is várják majd a mezõtúri és környékbeli közönséget.

Augusztus 2-án, a megnyitó napján a Top Gun: Maverick címû filmje volt mûsorra tûzve, a fõszerepben Tom Cruissal. Az új, kényelmes székek, és az országban kiemelkedõ mozitechnika páratlan kikapcsolódást nyújtottak a megnyitóvetítésen. Beszédet mondott Herczeg Zsolt, a térség országgyûlési képviselõje, Szûcs Dániel, Mezõtúr polgármestere és Hubai Imre a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyûlés elnöke. Lendü-letes, inspiráló gondolataikat nagy tapssal jutalmazták a jelenlévõk. Szûcs Dániel kiemelte, a vidéki mozikat tekintve kiemelt helyen szerepel immár technikai felszereltségét illetõen a mezõtúri mozi, Balatonfüred és Sárospatak mellett ez a harmadik város, ahol ilyen prémium kategóriás vetítõgép sugározza a filmeket. Szûcs Dániel hozzátette, egyrészt helyi összefogás eredménye az új intézmény, másrészt komoly állami támogatások tették lehetõvé az álom megvalósulását. Herczeg Zsolt szintén kihangsúlyozta, nehéz utat jártak be ahhoz, hogy ez a modern kulturális színtér a városé lehessen, de minden küzdelmet megért. Hubai Imre (aki amellett, hogy a Megyei Közgyûlés elnöke, régóta mentora többek között a mezõtúri mûvésztelepnek) meghatódva állt a közönség elõtt, hiszen, mint ahogy említette, egy város pezsgése függ attól, milyen kulturális lehetõségei vannak. Hubai Imre megvallotta, a Top Gun elsõ részét harminc évvel ezelõtt látta elõször még repülõ-gépszerelõ- tanuló korában, és számtalan alkalommal, újra és újra megnézték iskolatársaival az ikonikus filmet. 

A köszöntõket követõen rendhagyó módon nem nemzetiszín szalagot vágtak át a megnyitó keretében a színpadon, hanem stílusosan egy filmszalagot.

                Kakuk Móni

Fotó: Jenei József