ArTúr Fesztivál és Túri Vásár – 2021

Egy év kényszerpihenőt követően a főszervező Mezőtúri Közművelődési és Sport KN Kft. ismét megrendezhette Mezőtúr városának két kiemelt eseményét, az arTúr Fesztivált és Túri Vásárt.

Az események augusztus 10-15-ig zajlottak városunkban. A fesztivál augusztus 10-én vette kezdetét a Közösségi Házban, ahol Herczeg Zsolt megnyitóját követően három tehetséges fiatal lány kiállítás megnyitójára került sor. Csorba Ibolya, Fazekas Anna és Flóra hármasával is szerettük volna felhívni a figyelmet arra, hogy a fiatalok között is nagyon sok tehetség van, akik már ifjú koruk ellenére is alkotnak, és azokat érdemes megmutatni a nagyérdeműnek. A tárlatban festmények, fotók és egyéb technikával készült alkotások kaptak helyet. A műveket és az alkotókat a lányok mentortanáraik – Virágh László és Kabai László – méltatták. A megnyitón közreműködött városunk tehetséges ifjú zenésze, Bán Lőrinc.

A fesztivál első napján a Túri Fazekas Múzeum várta a közönséget Bán Lőrinc Lodzs Live setjére, majd a mezőtúri kötődéssel bíró Lázár Tesók léptek színpadra. A tesók elmondták, hogy nagyon megtisztelő ezen a helyszínen játszani, hiszen itt tanultak meg gitározni Bányai László gitártanárnál. A teltházas közönség visszatapssal köszönte meg a srácok műsorát.

Másnap a Belvárosi Református Templom is várta a zenekedvelőket, ahol Nagy János orgona hangversenye várta a hallgatóságot. Párhuzamosan két mezőtúri fiatal fogadta közönséget a Túri Fazekas Múzeum udvarán. Az estet arTúr kertmozival zártuk, a Nagypapa hadművelet című film levetítésével.

Csütörtökön is két helyszínen zajlottak az események, a Közösségi Ház közönsége Koltai Róberttel találkozhatott, aki egy zenés, kabarés könyvbemutatóval ékezett városunkban. A múzeum udvarán pedig a gyermekeké és a családoké volt a főszerep. Egy interaktív kalóz mesekoncert által mindenki tengerre szálhatott, majd a Csimota Gyermekzenekarral is együtt énekelhették a „retro” gyermek- és mesefőcím dalokat. A délután folyamán az ügyeskedők kézművesfoglalkozásokban vehettek részt Zoltán Emesével és Bihary Kamillával, valamint a Mesekert gyermekjátszóház is nyitott kapukkal várta a gyermekeket. A mosolyokkal és gyermekzsivajjal telt délután egy animációs film vetítésével zártuk, Állati jó kekszek címmel.

Pénteken a Vivaca Kamarakórus hagyományos hangversenyére került sor, ahová a hagyományokhoz megfelelően ismét teltházas közönség érkezett a Katolikus Templomba. A múzeum udvarán Vágó Bernadettel és Veréb Tamással találkozhatott a közönség, akik a legnagyobb musical slágereket is elhozták városunkba. Ahogy Önök már megszokhatták a fesztivál nagyszínpada is megnyitja kapuit már pénteken, ide az Álomút Zenekar, László Attila és zenekara, valamint a Piramis együttes érkezett. A jogszabálynak megfelelően a színpad előtt közvetlenül csak azok tartózkodhattak, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. Köszönjük a szabályok betartása iránti türelmüket és megértésüket.

Szombaton, amíg a múzeumban zajlott az „Egy nap fekete-fehérben” című program, ahol a régi idők fotótechnikáival ismerkedhettek a látogatók, addig a Szabadság téren az idén újra élesztett Túri Kupa Utcai Futóversenyre készült a szervezőcsapat. Elmondható, hogy az újraindítás jó gondolatnak bizonyult, hiszen számos településről érkeztek futni szerető emberek. Az esemény sikerrel indult, így várhatóan 2022-ben is lesz Utcai Futóverseny városunkban. Később a Belvárosi Református Templomban a Dalvarázs Együttes adott hangversenyt, ahova mindig szép számmal érkezik a zenekedvelő közönség. A fesztiválszínpadunkon a Retroleum zenekar, Dallos Bogi és zenekara, valamint a Mezőtúrról indult és azóta számos nagyszínpadot meghódított Esti Kornél zenekar lépett színpadra.

Az arTúr Fesztivál a TOP TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00468 számú pályázat támogatásával valósult meg.

A hét záróakkordja a Túri Vásár, amely ez évben is több ezer látogatót vonzott. 2010 után a vásár ismét a régi helyszínén, a belvárosban várta vendégeit. Árusaink, akik nagyszázalékban kézműves árusok voltak már hajnalban érkeztek rendezvényünkre. Így reggelre már színes kavalkád várta a Túri Vásárba látogatókat. A finom illatokról a főzőverseny gondoskodott, amelyre összesen 34 bográccsal neveztek szakácsaink. A zsűri elnöke Vomberg Frigyes volt, aki Rácz Túrkevei Lajossal és Fási Sándorral karöltve járta végig a főzőverseny területét. A színpadi programok sorát az Apacuka Zenekar nyitotta, akik a legkisebbek nagy örömére léptek ismét a mezőtúri színpadra, majd Buch Tibor szórakoztatta a közönséget dalaival. Valamivel dél múltával Herczeg Zsolt Mezőtúr város polgármestere és Boldog István a térség országgyűlési képviselője köszöntötte az eseményünk résztvevőit, valamint az 50. és 60. házassági évfordulójukat ünneplő párokat. Ünneplő párok: 50 éves házasssági évfordulósok:
Hajdú Klára Katalin – Veres Imre, Buzi Ilona – Tar László Sándor, Szécsi Ilona – Olajos János, Kálmán Márta – Nyíri Lajos, Selymes Teréz – Lázár Zsigmond,
Sipos Ilona – Kelemen György János, Ipacs Mária Magdolna – Juhász István,
Pázmány Edit Lívia – Galáth Tamás Gyula,
Szappanos Eszter Mária – Fridrik László, Mikes Zsuzsanna – Derecskei Sándor, Bíró Piroska – Csuka István Lajos, Szudi Katalin Anna – Csuka Mihály Sándor, 60 éves házassági évfordulósok: Szabó Mára – Sárkány Antal, Molnár Ilona – Pápai Imre.

Ezt követően a főzőverseny eredményeit hirdette ki a zsűri. A színpadi program a Reni Zumba Dance és a Dalma Dance Klub csoportjaival folytatódott. Majd Szandi lépett színpadra, aki a gyermekekhez már többször városunkba látogatott, most viszont az idősebb korosztályt is megszólította. Őt a PTE Brass Band műsora követte, akik rézfúvós hangszereken adták elő a legnagyobb slágereket.

A Sweet Dance mazsorett csoport bemutatóját követően Rony majd a Bestiák Miss Bee-je szórakoztatta a közönséget. Végül a színpadi programok sorát a Geszti Best Of formáció zárta, Geszti Péterrel a főszerepben. A hét méltólezárását tűzijátékkal koronáztuk meg.

Természetesen a nap számos kísérő eseményt rejtett. Mindenki kedvére kipróbálhatta a Klasszkabint, ahol különböző kiegészítőket magunkra öltve készíthettük el emlékünket a vásárból. A Szabadság téren a gyermeksziget volt található, ahol a Mesterségek tere, a Mosolyudvar Népi játszóház és lovagoltatás várta a családokat. Ide érkezett 15 órakor a Ramazuri Gyermekzenekar a kicsik nagy örömére. A délutánt a Dynamite Dudes formációjának megjelenése is színesítette, akik évről-évre visszajárnak már rendezvényünkre sokak nagy örömére. A guruló zongoristánk is tiszteletét tette, valamint 4 fő gólyalábas hűsítette a vásári forgatag látogatóit.

Egy nagyon tartalmas hetet zártunk, tele számtalan emlékkel és jól eső fáradsággal. Bízunk abban, hogy aki ellátogatott a hét bármely napján Mezőtúrra talált magának kedves programot. Bár a jogszabályi változások olykor nem könnyítették meg a helyzetünket, hálásak vagyunk azért, hogy egy év kihagyás után megszervezhettük programjainkat. Úgy gondoljuk, hogy a rendezvények visszahelyezése jó döntésnek bizonyult.  Jövőre a XX. arTúr Fesztiválra és a XXX. Túri Vásárra kerül sor, amelyre hamarosan megkezdjük az előkészületeket. Köszönjük mindenkinek a részvételt. Köszönjük támogatóink segítségét. Találkozzunk 2022-ben is.

Bodor Márti