Amit a felelős állattartásról tudni érdemes

Családban él házi kedvenc. Leginkább kutyák és macskák, de sokan tartanak kisemlõsöket, halakat, madarakat, sõt egyre több egzotikus állatot is.

Bármilyen állatról legyen is szó, ahhoz, hogy boldogan és egészségesen éljenek gazdáikkal és környezetükkel és mi gazdák is örömünket leljük kedvenceinkben, tisztában kell lennünk néhány alapvetõ állattartási ismerettel.

FELELÕSSÉG

Mielõtt állatot veszünk magunkhoz, nagyon fontos, hogy tudjuk, melyek azok a feltételek, amiket biztosítani kell nekik. Mindenképpen meg kell ismerni az állat igényeit, hogy eldönthessük, tudjuk-e vállalni a róla való gondoskodást, egész életén keresztül.

Vannak olyan állatok, amelyek mindennapos törõdést igényelnek, ilyen a macska vagy a kutya, és vannak olyanok, amelyek kevesebb odafigyeléssel is beérik, ilyenek a halak, a hüllõk, de õket is rendszeresen gondozni kell, hogy jól érezzék magukat. Szüleitek segítenek abban, hogy helyes döntés szülessen és megtaláljátok a számotokra ideális kedvencet. Ehhez érdemes az interneten olvasgatni, esetleg szakembereket megkérdezni.

Ha kiskutyát szeretnétek, érdemes menhelyre ellátogatni a családnak, ahol rengeteg aranyos, árva kutyus várja leendõ gazdáit. A kutya megszerzése még csak az elsõ lépés, hiszen számos feladatunk lesz még az élete során.

SZERETET

Az állatok nagyon sok szeretetet tudnak adni, de õk maguk is szeretetre, gondoskodásra éhes lények. Mivel azonban kiszolgáltatottak nekünk embereknek, a mi feladatunk, hogy boldoggá tegyük õket. Hogyan tehetjük ezt meg? Azon kívül, hogy megetetjük õket, törõdünk velük, szánjunk idõt a kényeztetésükre. Simogassuk õket, játszunk velük, amiért hálásak lesznek, s ha hiszitek, ha nem, még nektek is jó érzés lesz. Így igazi társatokká válhat egy házi kedvenc, amely kapcsolat alapja a szeretet.

A kutyák tulajdonságaiknál fogva arra is alkalmasak, hogy segítsék az embereket. Vannak úgynevezett segítõ kutyák, akik beteg gazdáiknak nyújtanak segítséget. Ilyenek pl. a vakvezetõ kutyák vagy a kerekes székben ülõ embereket segítõ kutyák. De vannak olyan terápiás kutyák is, akik kórházakban látogatják a betegeket, hogy minél hamarabb meggyógyuljanak. Biztosan hallottatok már a rendõrkutyákról, illetve olyan kutyákról, akik a bajba jutott embereken segítenek. Õket nevezzük munkakutyáknak. A kutyák nagyon hûségesek és a gazdájukat mindenkinél jobban szeretik. Ezt a szeretetet mi is viszonozzuk. De vajon, honnan tudja egy kutya, hogy szeretik? Leginkább a törõdésbõl, a figyelembõl, a közös játékokból, és a simogatásból.

TÁPLÁLÁS

Akármilyen állatunk is van, tudnunk kell, hogy mi az ideális táplálék a számára. Az állatoknak, ugyanúgy, mint az embereknek, szükségük van különbözõ tápanyagokra ahhoz, hogy szépen fejlõdjenek és egészségesek legyenek. Vannak elõre gyártott állateledelek, amelyek ideális megoldást jelenthetnek a kis társállataink megfelelõ etetéséhez. Fontos, hogy ne etessük túl kis kedvenceinket, hiszen a kövérség betegségekhez vezethet. Mindig tartsuk be a tápok csomagolásán található etetési útmutatót és ne adjunk jutalmul zsíros falatokat vagy csokit. Ha finomsággal szeretnénk kedveskedni kutyánknak, inkább adjunk pár karika virslit, sajtot vagy jutalomfalatokat, de csak mértékletesen. A kölyök kutyáknak naponta többször, késõbb, mikor felnõnek, elég naponta 1x enni adni. Ha a kutya ott hagyja az ételt, vegyük el elõle és legközelebb kevesebbet adjunk. Friss ivóvíz azonban mindig legyen elõttük! A kutya itatásáról utazás, kirándulás alatt se feledkezzünk meg. A megfelelõ táplálás nagyban hozzájárul kedvencünk hosszú, egészséges életéhez.

MOZGÁSIGÉNY

Az állatok lételeme a mozgás. Beszéljünk akár hörcsögrõl, macskáról vagy kutyáról, szükségük van mozgásra illetve megfelelõ élettérre. A lakásban tartott kisállatok helyét úgy kell kialakítanunk, hogy lehetõségük legyen a mozgásra, de búvóhelyük és játékaik is legyen. Egy kutya gazdijaként mi is aktívan részt vehetünk a napi testmozgásunk biztosításában. A lakásban tartott kutyákat minimum naponta 2x3x, de a kertben tartottakat is rendszeresen vigyük el sétálni. Azontúl, hogy jólesik nekik a séta vagy a futás, fontos, hogy találkozzanak fajtársaikkal, barátkozzanak, szaglásszanak, kergetõzzenek. Ez olyasmi, mint amikor elvisznek titeket a játszótérre. Ehhez viszont a kutyáknak szófogadóknak kell lenniük, amit a kutyasuliban tanulhatnak meg. A legtöbb állat szeret játszani. A macskák fonalgombolyagokat kergetnek szívesen, a kutyák imádnak labdázni, botokkal rohangászni. Ha a kedvencünk eleget mozog, nem kell tartanunk a mozgásszegény életmódból adódó egészségügyi és viselkedési problémáktól. A friss levegõ és a mozgás pedig a gazdinak is csak elõnyére válik.

EGÉSZSÉG

Ahogy a gyerekeknek, az állatoknak is szükségük van rendszeres orvosi ellenõrzésekre, védõoltásokra és ha megbetegszenek, a megfelelõ kezelésekre. Az állatorvosok segítenek abban, hogy megelõzzük kedvenceink betegségeit, illetve, ha már megbetegedtek, mihamarabb meggyógyuljanak. A kutyák veszettség elleni oltása kötelezõ, de számos betegség ellen is szükséges oltani kedvencünket, sõt, fontos, hogy idõnként kapjanak féreghajtó gyógyszert is és a külsõ élõsködõk ellen, mint a bolha a kullancs ellen is kezeljük õket.

Nagyon elterjedt a szúnyogok által terjesztett szívférgesség!

Így kedvenceinket és magunkat is megvédhetjük egyes fertõzésektõl. Macskák esetében is ugyanolyan kezelések ajánlottak, mint a kutyáknál, de természetesen minden kis házikedvencnél oda kell figyelni az egészség megóvására. Általánosan elmondható, hogy az egészséges állat jó étvágyú és élénk. Ha nem eszik vagy bármilyen szokatlan dolgot észlelünk kedvencünknél, azonnal forduljunk állatorvoshoz. A beteg állatot ne zavarjuk pihenés közben, hiszen ha fájdalmai vannak, hevesebben reagálhat az érintésre. Ilyenkor biztosítsunk neki nyugodt környezetet. A nyári melegben kedvenceinkre különös gondot kell fordítanunk. A szabadban tartott kutyának legyen árnyékos helye, ahová elvonulhat. Mindig legyen ivóvize, és sose hagyjuk bezárva levegõtlen, zárt helyen. Legnépszerûbb házikedvencünk,  a kutya fogápolásáról se feledkezzünk meg. Bármilyen kemény rágcsálnivaló, pl. száraz kenyér vagy erre a célra kapható jutalomfalat hatékonyan tisztítja meg a kutyák fogait. Ha odafigyelünk kedvencünkre és rendszeresen elvisszük állatorvoshoz ellenõrzésre, a kívánt kezelésekre, akkor nagyon sok betegséget megelõzhetünk. CHIP nagyon fontos!  2013. január óta kötelezõ!!!!

(folyt. 9. old.)

UTÓDOK

Nemcsak kedvencünkért, de születendõ utódaiért is felelõsek vagyunk.

Az állatok tenyésztése a tenyésztõk feladata, ezért ezt bízzuk rájuk. Az otthoni szaporítással csak a gazdátlan állatok számát növelnénk. Ráadásul nagyon nehéz dolog ápolni, etetni és oltatni a sok kiskutyát és gazdit találni nekik. A legjobb, ha mindezt megelõzzük úgy, hogy az állatorvos megmûti kedvencünket, hogy ne lehessenek kölykei. Tévhit tehát, hogy a kutyáknak 1x életük során szülni kell, viszont az ivartalanítással elérhetjük, hogy kevesebb árva állat kerüljön az utcára, a menhelyekre. Az ivartalanított állatok nem fognak elcsatangolni, ezért kevesebb sérülés éri õket, sõt, egyes betegségektõl is megóvhatjuk õket, így élettartamuk akár évekkel hosszabbodhat. Azoknál a cicáknál, akik szabadon járnak a kertben, ez különösen fontos.

KÖRNYEZET

Fontos, hogy kedvencünk jól érezze magát, de az is, hogy viselkedésével ne zavarjon másokat. Ha utcára visszük kutyánkat, szót kell fogadnia, neki is be kell tartania bizonyos szabályokat. Minél szófogadóbb egy kutya, annál több helyre el lehet vinni. Ha utcára megyünk kedvencünkkel, nekünk is be kell tartanunk bizonyos szabályokat. Mindig szedjük fel a kedvencünk hátrahagyott nyomait, és kutyasétáltatás során is legyünk tekintettel környezetünkre. Sokan félnek a kutyáktól és ezt tiszteletben kell tartanunk, még akkor is, ha tudjuk, hogy a mi kedvencünk barátságos. Ha a kutyánk jól nevelt és mi is igyekszünk megfelelni a környezetünk elvárásainak, nem fogunk zavarni másokat, sõt! A körülöttünk élõk hálása lesznek ezért.

Ha az elhangzott szabályokat betartjátok, igazi felelõs állattartóvá válhattok!

Varga Katalin

Kóborka Túri Állatvédõk Közhasznú Egyesület