Aki vért ad, életet ad!

Aki vért ad, életet ad!

 

Október közepén a koronavírus negyedik hulláma kezdődött el Magyarországon. Ennek kapcsán beszélgettem Körmöndi Andreával, a Magyar Vöröskereszt Mezőtúr Területi Szervezőjének munkatársával a véradás mostani lehetőségeiről, a Magyar Vöröskeresztet érintő változásokról.

K.M.: Vannak-e a véradásnak különleges feltételei a koronavírus járvány ideje alatt?

K.A.: Az első, hogy KÉRJÜK, HOGY NE JELENTKEZZEN VÉRADÁSRA ÉS NE LÉPJEN BE A VÉRADÁS TERÜLETÉRE ha jelenleg koronavírus megbetegedésben szenved. Továbbá ha az elmúlt 14 napban külföldön tartózkodott, és Magyarországra való belépésekor karantént rendeltek el. Akkor sem, ha az utóbbi 14 napban észlelte magán az alábbi tünetek valamelyikét, úgy mint köhögés, láz (>38 °C), nehézlégzés, légszomj; hirtelen szaglásvesztés vagy ízérzékelés zavara; izomfájdalom, erős fáradékonyság. Ha a háztartásban valamelyik családtag, vagy a munkahelyen a kolléga pozitív, szintén érdemes megvárni a véradás következő időpontját.

K.M.: Ha valaki átesett a koronavírus fertőzésen, mikor mehet vért adni?

K.A.: Ha teljesen felgyógyult, tünetmentes, akkor a gyógyulást követően három-négy hét múlva adhat vért. Amennyiben be tudja mutatni a PCR vizsgálat negatív eredményét, akkor a kizárás a gyógyulást követően már két hét múlva (14 nap) feloldható.

K.M.: COVID-19 ELLENI OLTÁST KÖVETŐEN lehet menni véradásra?

K.A.: A panaszmentesség esetén nem kizáró ok, azonban az oltás után (különösen az ismétlő oltást követően), néhány napig célszerű pihenőt tartani.

K.M.: Aki nem esett át a fertőzésen, de szeretne vért adni, kell tartania attól, hogy a helyszínen megfertőződik?

K.A.: Az esély minimális. Az Országos Vérellátó Szolgálat, mindent megtesz annak érdekében, hogy a véradóeseményeken biztonságos környezetet biztosítson mind a véradók számára. A véradás helyszínére történő belépés előtt biztosítjuk és elvárjuk a kézfertőtlenítést, minden véradó számára sebészi maszkot biztosítunk, és tisztelettel kérjük annak használatát a többi véradó és a személyzet védelme érdekében, a véradás helyszínére történő belépés előtt érintésmentes lázmérő eszközzel megmérjük a jelentkezők testhőmérsékletét, és még sorolhatnám.

K.M.: Ha valaki a tünetmentessége miatt nem tudja, hogy koronavírussal fertőzött, átadhatja a betegséget a leadott vérével?

K.A.: Nem, ez nem lehetséges. A koronavírus cseppfertőzéssel terjedő betegség, a fertőzés tehát vérátömlesztéssel nem adható tovább, ezért a levett vérmintákból nem is történik koronavírus szűrővizsgálat. Viszont az ellenanyag megtalálható a vérben, tehát így még jót is tesz azzal a személlyel a véradó, aki ezt megkapja.

K.M. Kevesebben mennek véradásra, mióta a koronavírus negyedik hulláma kezdődött el Magyarországon?

K.A.:  Igen, országosan is tapasztalható és helyben is. Kevesebben tudnak jönni. Októberben Mezőtúron 22-en adtak vért, míg novemberben 15-en voltak. Pedig 30-40 ember mindig eljön véradásra. Sokan vannak elrendelt, de önkéntes karanténban is.

K.M.: Mit kell tudni a véradásról általában?

K.A.: Nők egy évben négyszer, férfiak egy évben ötször adhatnak vért (4,5 dl). Ennek a feltételei, hogy 18-65 év közötti személy legyen, a testsúlya meghaladja az 50 kg-ot és egészségesnek érezze magát.

K.M.: Vannak arra vonatkozó statisztikák, hogy Mezőtúron többen vagy kevesebben adnak vért, mint a hasonló méretű településeken?

K.A.: Amikor megtervezünk előre egy éves véradást, figyelembe vesszük, hány egység vérre van szükség ahhoz országszerte, hogy a biztonságos vérellátás biztosítva legyen. A lakosság 5 %-a az, akiktől elvárható, hogy véradó legyen. A város lakosságához mérten körülbelül 500 fő kell ehhez Mezőtúron. 12 alkalommal van véradás Mezőtúron, tehát minimum 40 fő minden alkalommal meg kellene, hogy jelenjen. Ez nem mindig sikerül. De ez nem kevesebb, nem több, mint máshol. Bízom benne, hogy Mezőtúron egyre többen lesznek véradók.

K.M.: Ha mezőtúri lakos ad vért, főként a mezőtúri és a szolnoki kórház betegei kapják meg?

K.A.: Először a levett vér Debrecenbe megy kivizsgálásra, de utána visszakerül a szolnoki vérellátóba. Kivételt képez az irányított véradás. Ebben az esetben az ottani vérellátóba megy a vér.

K.M.: Melyik az a vércsoport, amire nagy szükség van?

K.A.: 0RH – az a vércsoport, ami nagyon ritka. Ha gyorsan van rá szükség, mindenféle vércsoportúnak adható. Illetve az AB RH – is kincs. A + a leggyakoribb vércsoport.

K.M.: Ha a saját egészségünket nézzük, jót tesz a szervezetnek a véradás?

K.A.: Ha abból indulunk ki, hogyan vélekedtek erről őseink, láthatjuk, hogy egészségesnek tartották már ők is. Alkalmazták a piócákat, illetve eret vágtak, a szervezet felfrissülése okán. Véradás után újratermelődik a vér. Ez egy jó élettani folyamat. Szokták mondani a véradók, hogy harmadik napon a véradás után tele vannak élettel. A magas vérnyomásos betegek is adhatnak vért, nekik kifejezetten jót tesz.

K.M.: Vannak olyan észrevétlen betegségek, amik kiderülhetnek a véradás után?

K.A.: A véradáshoz leveszünk 4, 5 dl vért, és emellett kémcsőbe vizsgálati vért. Ameddig a vizsgálatokat nem futtatják végig, nem használható fel a vér. A vércsoport vizsgálat során elsődlegesen az ABO és az RhD vércsoport kerül meghatározásra. Speciális esetekben további vércsoportok is meghatározásra kerülhetnek. A vércsoport vizsgálata mellett, különböző – jogszabályban előírt – vírusok, baktériumok jelenlétét is vizsgálják, továbbá a hepatitis B-t, C-t, a HIV–1/HIV–2-t és a szifiliszt. A vérellátó értesíti a véradót, hogy jelenjen meg a vérellátó szolgálatnál, teljes titoktartás mellett.

K.M.: A covid járvány alatt milyen plusz feladatok hárultak a Magyar Vöröskeresztre?

K.A.: Az adományozási feladatok az egész évben folyamatosak. Sok helyen a munkatársak a mintavételi helyeken segítenek és a tesztelés megszervezésében, az oltópontokon, az oltásra való jelentkezésénél, emellett a pszichoszociális segítségnyújtás is folyamatos, bár erre főleg a járvány első berobbanásakor volt óriási szükség, hiszen sokan féltek, mi fog történni. Maszkokat osztottunk, bár Mezőtúron ez nagyon jól megvolt az Önkormányzat által szervezve. Iskolákban a higiénés kézmosást tanítottuk a gyermekeknek. Ha az Élelmiszerbanktól vagy más helyről csomagokat kapunk, továbbadom helyi szervezeteknek, akik eljuttatják a rászorulóknak. Tavaly is volt és idén is lesz gyűjtés a Penny-ben 2021. december 9-10-én. Emellett kapcsolatban vagyunk az Önkormányzattal, Családsegítővel, Közösségi házzal, Mezőtúri Lokálpatróta Egyesülettel folyamatosan, és még sorolhatnám a partnereket. Fontos: ruhaadományt nem veszünk át a vírushelyzet miatt.

K.M. Augusztus elejétől november végéig Hősképző kampány elnevezéssel a Magyar Vöröskereszt az elsősegélynyújtást népszerűsítő programot indított. Mik a tapasztalatok?

K.A.: Évek óta megy ez a kampány, de a koronavírus miatt kevesebb rá a lehetőség. Városi rendezvényekhez kapcsolódóan, például Egészségnap, helyileg is megjelenünk és az újraélesztés módját mutatjuk meg az érdeklődőknek a programon belül. Iskolák, klubok is megkeresnek minket. Munkahelyeken kötelező kijelölt munkahelyi elsősegélynyújtót kiképezniük a vezetőknek. Ez egy 12 órás tanfolyam. Telephelyenként, műszakonként 50 főig 1 főt kell kiképezni. A mezőtúri nagyobb cégek ezt a szabályt betartják és hangsúlyt fektetnek rá. A Hősképző program kezdete óta egyes statisztikák szerint duplájára emelkedett a megkezdett újraélesztések száma.

K.M.: Mikor és hol lesz a következő véradás Mezőtúron?

K.A.: December 14-én, 8:00-tól 12:00-ig, a Közösségi Házban. Eddig a Kézműves Házban voltunk, de PCR teszt mintavételi helynek lett átmenetileg kialakítva, így a Közösségi Házban várjuk a véradásra jelentkezőket személyi igazolvánnyal, lakcímkártyával és TAJ kártyával. Maga a véradás csupán negyedóráig tart. A vérvétel befejezésekor a szúrás helyére steril nyomókötés kerül, majd kis pihenés következik a vérvételi ágyon. A véradás után pedig minden véradó étkezzen és fogyasszon sok folyadékot! A véradás napjára ne szervezzen senki megterhelő tevékenységet. Aki vért ad, életet ad!

Kakuk Móni