„A sport hozzájárul testi-lelki egészségünk megőrzéséhez”

Hangsúlyozta Pozderka-Korcsok Anita a május 24-én megrendezésre kerülő FICSAK „Nagy Sportágválasztó” rendezvényen, melynek a Városi Sportcentrum adott otthont.

K.M.: Honnan jött az ötlet? Kérdeztem Anitát, a főszervezőt, a FICSAK Mezőtúr Alapítvány kurátorát.

P.K.A.: A rendezvényt több dolog ihlette. Először is az Alapítvány egyik fontos célkitűzése az egészség megőrzése, az egészséges életmódra nevelés, hiszen mindenki tudja, hogy ép testben ép lélek. Másrészt már csináltunk egy hasonló sportnapot 2021 őszén, ami szintén nagyon jól sikerült és annyi pozitív visszajelzést kaptunk szülőktől, tanároktól, edzőktől, gyerekektől. Sok gyermek az esemény hatására kezdett el sportolni, pl. van olyan judos kislány, aki azóta diákolimpiai bajnok, rendszeres éremszerző lett, ezért úgy gondoltam, ha lesz rá lehetőség, akkor újra szeretném megrendezni. Harmadrész pedig az idei évben ünnepli Mezőtúr legnagyobb sportegyesülete, a Mezőtúri AFC Spartacus Sportegyesület fennállásának 100. évfordulóját és gondoltuk, hogy ez egy méltó „nyitó” rendezvénye lehetne a jubileumi programsorozatnak.

K.M.: Akkor ismét álmodtál egy nagyot és sikerült megvalósítanod, melyhez szeretettel gratulálok. Mesélnél, hogyan zajlottak a nap folyamán az események, milyen sportágak mutatkoztak be, hány gyermek vett részt a sportágválasztón?

P.K.A.: Mivel az Alapítványnak egyéb bevétele nincs, teljesen önkéntes alapon működik, ezért programjainkat nagyrészt pályázati forrásokból tudjuk megvalósítani. Így a sportágválasztó is a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósulhatott meg. A projekt azonosító száma: NEAO-KP-1-2023/4-000978, címe FICSAK „Nagy Sportágválasztó”. 

A projekt célja a helyi sportágak bemutatása, népszerűsítése, egészséges életmódra nevelés volt. Szerettük volna, ha a gyerekek a városban működő sportágakat ezen a napon kipróbálhatják és az élmények hatására, kedvet kapnának a sportolásra. A program célcsoportja a város nagycsoportos óvodásai és általános iskolásai voltak.

Az intézményvezetőkkel, igazgatókkal meglévő kitűnő együttműködésnek köszönhetően közel 1300 gyermeket tudtunk megmozgatni. A hatalmas létszám miatt 4 csoportbontásban érkeztek a gyerkőcök. A nap folyamán 3 busz szállította őket a program és az intézmények helyszínei között, de természetesen voltak, pl. a nagyobbak, akik gyalogoltak. Érkezéskor mindenki kapott egy 0,5 l-es vizet, illetve egy, a bemutatkozó sportágak neveit, edzők elérhetőségeit, az edzések időpontjait tartalmazó információs kiadványt.

Minden korosztály érkezésekor nagyon rövid köszöntő hangzott el. A gyerekeket köszöntötte Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő, a MAFC Sportegyesület elnöke. Szűcs Dániel polgármester úr, a MAFC férfi kézilabda szakosztályának vezetője. Patkós Éva alpolgármester asszony, valamint Szűcs Lajos a MAFC Sportegyesület alelnöke. Ezek után Mezőtúrról elszármazott egykori és jelenlegi élsportolók üzeneteit vetítettük le, akik a sport előnyeire hívták fel a figyelmüket, valamint saját példájukon keresztül motivációként szolgáltak arra, hogy mezőtúri sportolóként is lehet fantasztikus sikereket elérni. Ezúton is köszönöm Bordás Józsefnek, Dévay Márknak, Dévay Zsombornak, Juhász Grétinek, Nagy Mihálynak, hogy ha csak lélekben is, de velünk voltak és biztatták a gyerekeket a sport szeretetére. További sok sikert és jó egészséget kívánok mindannyiuknak! Ezt követően minden etapban a táncos sportágak kaptak bemutatkozási lehetőséget, elvarázsolva a mindenkori közönséget. Először a felsős diákok a Kner Tánc-Sport Egyesület műsorát tekinthették meg, majd a Reni Zumba ritmusokkal tele, közös bemelegítésre invitálta a gyerekeket. Az óvodás korosztálynál a Bárdos Lajos Alapfokú Művészet Iskola – Balett – és Társastánc tanszakának lenyűgöző produkcióját láthatták. Az 1. és 2. osztályos diákoknál a New Step Fitnesz Egyesület bemutatkozása következett, csak ámultunk bámultunk az akrobatikus mutatványokon. A Bea Zumbának köszönhetően pedig egy igazán izzasztó, jó hangulatú bemelegítéssel kezdték a sportolást a kicsik. Az utolsó etapban, a 3. és 4.-es tanulók a Dalma Dance Klub Sportegyesület mezőtúri tagozatának szuper műsorát tekinthették meg, a nagylányok mazsorett és moderntánc produkciókat mutattak be. A táncbemutatók után a sportágak kipróbálása következett. Volt minden mi „szem szájnak ingere”: labdarúgás, kézilabda, úszás-vízilabda, atlétika, ökölvívás, asztalitenisz, tenisz, Kung Fu, Thai Box, Judo, és a lovas sport kedvelői sem unatkoztak, hiszen három lovas klub, egyesület is bemutatkozott, lehetett lovagolni, lovaskocsikázni, de akár csak szeretgetni, simogatni a szépséges lovakat.

K.M.: Említetted a MAFC 100. évfordulóját, melynek alkalmából a Sportegyesület „Kedvenc sportélményem” címmel rajzpályázatot hirdetett alsós és felsős kategóriában. Az eredményhirdetésre is a sportágválasztón került sor, ha jól tudom.

P.K.A.: Igen. Kicsit közhelyesen hangzik, de valóban nagyon szép, ötletes rajzok születtek. Nehéz volt a döntés, így a helyezetteken kívül a MAFC mindkét kategóriában különdíjat is ajánlott fel és a FICSAK is díjazott két különdíjast. A beérkezett rajzokat egész nap megtekinthették a résztvevők.

K.M.: Hogyan értékeled a rendezvényt?

P.K.A.: Én nagyon elégedett vagyok. Nagyon szép időnk volt, egész nap vidám, boldog, mosolygós gyermekarcokat láttunk, kell ennél több? Bízom benne, hogy amellett, hogy egy szuper napot töltöttünk el együtt, aki még esetleg nem találta meg a maga számára legmegfelelőbb sportágat, annak a sportágválasztón sikerült.

Engedd meg Móni, hogy a köszönet szavaival zárjam soraimat, hiszen hatalmas összefogás eredménye, hogy ez a nap ilyen formában létrejöhetett.

Nagyon hálás vagyok minden intézményvezetőnek, igazgatónak, akikkel évek óta kiváló az együttműködésünk. Köszönöm az edzőknek, a bemutatkozó sportolóknak, hogy egész nap jelen voltak, fáradhatatlanul mutatták be sportágaikat. Köszönettel tartozok Körmöndi Andinak, aki jelenlétével egész nap az egészségünket „biztosítatta”. Köszönöm önkéntes segítőimnek, a sportpálya minden dolgozójának áldozatos munkáját, kiemelve Barta Gyulát, akik nélkül ez a rendezvény nem jöhetett volna létre!