A mezőtúri Papp Lili is megmérettette magát a Nemzeti Vágtán

A mezőtúri Papp Lili is megmérettette magát a Nemzeti Vágtán

A Nemzeti Vágta a budapesti Hősök terén és közvetlen környezetében az Andrássy úton megrendezett, magyar tradíciókra épülő, történelmi hangulatú lovasverseny, amely valójában a magyarság határokon átívelő, hagyományőrző fesztiválja. A Nemzeti Vágta fő célja a nemzeti hagyományok ápolása és kapcsolatteremtés, hídépítés az egyes települések és lakosaik, valamint a magyar vidék és Budapest között, Magyarország újbóli felemelése a lovas nemzetek sorába.

A budapesti Nemzeti Vágtán a fiatal tehetségek számára évről évre minden alkalommal megrendezik a Kishuszár Vágtát, hogy az utánpótlásnak is legyen lehetősége kipróbálni magát hasonló versenyen.

Idén már másodjára – a 14 éves mezőtúri Papp Lilinek köszönhetően – Mezőtúr zászlaja is ott lobogott a 2020. október 10-11-én megrendezésre kerülő Nemzeti Vágtán. Lili az első mezőtúri lovas, illetve az első kishuszár, aki Mezőtúr városát képviselte Budapesten a nagyszabású rendezvényen.

1 . Először is, gratulálunk Neked az elért eredményedhez. Tulajdonképpen milyen út vezetett a Nemzeti Vágtán való szereplésedhez?

 

Nagyon szépen köszönöm!
Régebben már részt vettem díjugrató versenyeken, de egy ideje elkezdett vonzani a galopp. Tavaly januárban kaptam Fantomot a sportpónit, és jött egy gondolat, hogy szeretnék indulni a Nemzeti Vágtán. Tavaly már el is indultunk annak előfutamain, ahol sikerült már az első közös évünkben bejutnunk a budapesti futamra.
A koronavírus miatt változott az idei előfutamok száma, a szokásos 16 helyett 8 hazai településen rendeztek válogatást. Nagyon kevés volt az idő és a bejutási lehetőség a budapesti futamra, pedig egy versenyt több hónapos felkészülés előz meg. A verseny időpontja előtti hetekre már csak szinten tartom a lovamat. Alapozó munkával kezdek, vagyis hosszabb távokat lovagolunk lassúbb ütemben. Ahogy közeledünk a versenyhez a távot csökkentjük, a tempót pedig növeljük. Idén összesen négy elővágtán indultunk el: Orosházán, Sarkadon, Hevesen és Vácdukán. Több, mint 50 kishuszár tette próbára magát az idei évben, így nem volt egyszerű a bejutás a Nemzeti Vágtára. A Vácdukai Vágtán elért 2. helyezésünkkel kvalifikáltuk magunkat a Nemzeti Vágtára. A bejutásnak köszönhetően immáron másodjára képviselhettük Mezőtúr városát a Hősök terén.

 

2 . Mit lehet tudni a versenyről, milyen elvárások voltak?

 

Idén sajnos nézők nélkül, zárt kapuk mögött zajlott a Nemzeti Vágta, amit mindig előfutamok előznek meg. Itt mind a nagy lovasok, mind a kishuszárok összemérik a tudásukat. A Nemzeti Vágtán a kishuszárok közül az elővágtákon első vagy második helyezést elérők vehetnek részt; vagy pedig a Nemzeti Vágta rendezője, a Lovas-Show Kft. meghívása alapján lehet részt venni. A 10 és 16 év közötti korosztályban indulók a kishuszárok, akik a versenyszabályzat előírásai alapján 4 évnél idősebb és maximum 138 cm magas pónikkal indulhatnak. Minden verseny előtt orvosi vizsgálat, chip olvasás és pónik esetében magasság mérés történik. Ezt követően zajlanak a délelőtti előfutamok, ahonnan a futamelsők jutnak be a délutáni döntőbe. A délutáni döntő első és második helyezettje kvalifikálja magát a budapesti Hősök terén megrendezésre kerülő Nemzeti Vágtára. Idén 2020. szeptember 27-én a vácudkai Vágtán hatalmas fölénnyel nyertük meg a délelőtti előfutamot, majd a délutáni döntőben – nagyon szoros versenyben – második helyezést értünk el az aznap induló 16 kishuszár közül. Budapesten összesen 18 kishuszár vehet részt, így ez már a legjobbak versenye. A verseny szoros és szigorú időbeosztás alapján zajlik, már a versenyt megelőző napon, azaz pénteken a helyszínre kell érkeznie mindenkinek. A kishuszároknál a szombati versenynapon – a futamokat megelőző sorsolás alapján – 3 előfutamot rendeznek, ahol háromszor 6 lovas indul el. Innen a futamok első és második helyezettjei jutnak be a vasárnapi döntőbe. A verseny távja kb. 650 m. Nagyon nagy a nyomás ilyenkor a lovason, a felvezetőn és a lovakon is egyaránt; mindemellett a döntőbe jutást a sorsolás és a start is befolyásolja – hiszen nem startgépből indulnak lovak és így nem egyszerű elengedni egyszerre a hat – már versenydrukkban lévő – pónit. Sajnos szombaton nem sikerült bejutnunk a döntőbe, de így is nagyon nagy élmény volt részt venni a Nemzeti Vágtán és képviselni szülővárosomat.

 

3 . Hogyan jelent meg az életedben a lovaglás?

 

Egészen kicsi korom óta rajongok a lovakért. Már az első szavaim között is szerepelt a póni szó. Kb. 3 éves koromban ültem először lóra. Édesanyám apai nagypapája lovas csendőr, ill. rendőr volt; az anyai nagypapája pedig inszeminátor volt, aki szintén lóháton közlekedett. Valószínű, hogy tőlük örököltem a lovak iránti rajongásomat. 2014-ben kaptam meg szüleimtől az első lovamat, s mára már öten vannak. Korábban amatőr versenyeken díjugratásban is versenyeztem, de mára már sokkal jobban vonz a galopp világa.

 

4 . Kinek/kiknek köszönhető, hogy ezen a pályán idáig eljutottál?

 

A legnagyobb köszönetet szüleim érdemlik, akik mindenben támogatnak. Mindketten munka mellett rengeteg időt szakítanak rám és a lovaimra; támogatnak a felkészülésekben, illetve abban, hogy eljuthassunk a versenyekre – mind anyagilag, mind idővel támogatnak. A szüleimen kívül még egy igazi kis háttércsapat is segíti a versenyzésemet: a nagyszüleim (Mama, Pityu papa és Endre papa); a barátnőim (Niki, Laura, Bea és Mártika) akikkel együtt edzünk; a felvezetőim a Kun tesók (Balázs és Fecó); a kovácsunk Zsolti és köszönetet érdemel Szabolcs is, aki a szenttamási pálya használatának engedélyezésével támogat.

 

5 . Mi a célod a továbbiakban?

 

Most 14 éves vagyok, így még kétszer indulhatok kishuszárként a Nemzeti Vágtán. Szeretnék jövőre és az azt követő évben is Fantommal indulni, s egy álmom teljesülne, ha sikerülne döntőt futnunk vagy esetleg a dobogón állni. Későbbiekben pedig szeretnék a nagyok között is indulni – de közöttük csak 18 éves koromtól indulhatok. A Nemzeti Vágta mellett még a Kincsem Parkban megrendezésre kerülő Póni Galoppon is szeretnék jövőre elindulni.

 

Jancsó Tímea, Papp Lili, Miskolczi Adrienn

 

<<Megtekintés Teljes Méretben>>