A Magyar Kultúra Napját ünnepelték

A Móricz Zsigmond Városi Könyvtár szervezésében január 19-én, pénteken este a Közösségi Ház jurta termébe várták az érdeklődőket a Magyar Kultúra Napja alkalmából megrendezett zenés irodalmi estre Öt Karinthy és én címmel. Humorban nem ismertek tréfát, hogy rögtön Karinthy Frigyestől idézzek.

Az est előadói a zenész, zeneszerző és szövegíró Bornai Tibor és Karinthy Vera voltak, utóbbi színpadi ember Karinthy Frigyes dédunokája és emellett maga is költõ. A nagyszámú közönség hálásan fogadta a bensőséges történeteket, Bornai Tibor szellemes zsengéit és régmúlt idők pezsgő kávéházait idéző szerelmes sanzonokat.

Az este Karinty FerencCiniBösendorfer című kétszemélyes kamaradarabjának részletével startolt, amiben Bornai Tibor alakította a vevőt, aki jelentkezett a zongora hirdetésre, Karinthy Vera pedig a konok, határozott eladót, aki nem engedett az árból. Az alkalom további meglepetéseket tartogatott, hallhattuk a Micimackó dal Bornai-féle humoros verzióját (Medveczki Medve), mely annak idején Koncz Zsuzsa tetszését nem igazán nyerte el. Ennek tükrében a zeneszerző csibészen felajánlotta, hogy nem kötelező a taps, viszont kedvelés esetén a közönségre bízta az ünneplés mértékét– gondolva itt a köztéri Bornai-szobor állítástól a vállon való körbehordozás lehetőségeire.

Karinthy Gábor, Karinty Frigyes elsõ házasságából született gyermeke szintén költő lett. A közönségnek a Gavallér című versét szavalták el. „S nagy semmit zár a hosszú, síma homlok./Láss meg már engem, ki utánad bomlok!/ Nézd, láng a szemem! felhő a barna fürt!/két vállam titok! A szájam néma kürt!”

Szó esett még a Hadik kávéházról, Wittmann Viktor pilótáról, Karinty Frigyes agydaganatáról és második feleségével, Böhm Arankával zajló szenvedélyes szerelméről, mozaik családjuk humoros pillanatairól, aminek fészkében megszületett a sokat idézett mondat „a maga gyereke meg az én gyerekem veri a mi gyerekünket!”

A legendás család szülöttje, Karinthy Vera saját haikufüzéreket adott közre Mint egy kirakós címmel 2020-ban, melyben többek között édesapjához, Karinthy Márton színházcsinálóhoz költött haikucsokrát is olvashatjuk. Ebben nem tagadja, „cipelve nevünk súlyát, mit te is kaptál, végzem dolgomat”, hiszen nem csak csodálatos, de nehéz is olykor géniuszok leszármazottjának lenni…

Kakuk Móni

Fotó: Jenei József