A Magyar Kultúra Napja Mezőtúron

„A kultúra azért különlegesen szép terméke az emberi viselkedésnek, mert

egyedi és megismételhetetlen. Minden igaz közösség egyszeri jelenség. (…) A

kultúra éppen úgy egyedi, mint az emberi személyiség.”      

Csányi Vilmos

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket. Városunkban már hagyomány, hogy ebből az alkalomból a Mezőtúri Közművelődési és Sport Közhasznú Nonprofit Kft. és a Mezőtúri Móricz Zsigmond Városi Könyvtár közös szervezésében kulturális programmal várja a kikapcsolódni vágyókat.

Január 23-án 16 óra 30 perctől a kézimunkák királynője, a csipke kapta a főszerepet a Közösségi Ház nagytermében, hiszen Ádámné Szűcs Ilona mezőtúri csipkekészítő és a Karcagi Kunrózsa Csipkekör kiállításának megnyitóján vehettek részt az érdeklődők. A csipkeverő szakkör 2011-ben alakult a Karcagi Déryné Művelődési Központ kezdeményezésére. A csoport vezetésével a 2009-ben népi iparművész minősítést elnyert Fejesné Koppány Gabriellát bízták meg. A Csipkekör jelenleg tizenegy állandó taggal ( Ádámné Szűcs Ilona, Budainé Kovács Mária, Fodor Károlyné, Földes Miklósné, Győrfiné Nádházi Margit, Kiss Lászlóné, Koppány Mária, Makai Pálné, Őrsiné Pető Anna, Szarka Andrásné, Szőllősi Jánosné ) működik, foglakozásaikon az alapminták elsajátításán túl régi minták stílus és technikai változatok szerinti elemzése a fő cél. Városunkban első alkalommal mutatkozott be a Csipkekör, melynek mezőtúri tagja Ádámné Szűcs Ilona, aki hét éve foglalkozik vert csipke készítésével. Munkái között megtalálhatóak csipketerítők, ékszerek és kitűzők is.
A tárlat megnyitó ünnepségén Koppány Mária előadóművész Chopin – Keringő című művét  játszotta el, majd Batta Attila Viktor Mezőtúr város alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket. Ezt követően Erdei T. Lilla etnográfust, csipkekutató nyitotta meg a kiállítást, aki egyebek mellett a csipkeverés múltjáról és a kiállított munkákról is beszélt.
Az eseményen Fejesné Koppány Gabriella, a Karcagi Kunrózsa Csipkekör szakmai vezetője is köszöntötte a résztvevőket és bemutatta a csoport lelkes alkotóit, akiknek munkái megtekinthetőek a tárlaton.

Ezt követően Ádámné Szűcs Ilona mezőtúri csipkekészítő kiemelte, hogy a csipkeveréssel példát szeretne mutatni mindenki számára. Fontosnak tartja, hogy mindenki áldozzon egy kis időt önmagára.
Az est további részében az irodalom és a zene került középpontba. 17 óra 30 perctől Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth díjas magyar színésznő “Az éjszaka csodái” című estje varázsolta el a teltházas közönséget. Bonyár Judit és Hűvösvölgyi Péter zeneszóval és énekkel egészítette ki az irodalmi estet, mely így igazán hangulatos, élményszerű programmal örvendeztette meg  a résztvevőket.
A rendezvényen Weöres Sándor különböző tematikák köré csoportosított műveit hallhatta a közönség, így a tündérek világát megidéző művektől, gyermekversektől kezdve elhangzott a bohókás álomképek szövevényét felvonultató Az éjszaka csodái, az anya fájdalmát ábrázoló Mária siralmai, de a népi hiedelmek, a mágia, valamint a természet nyelvén megénekelt érzelmek, a szerelem motívumai is visszaköszöntek a Rongyszőnyeg ciklus vagy a Holdaskönyv gazdag versanyagából is merítő est során.