A KŐ MARADT

Helyrajzi száma: 29

Kora: 125 év

2022. október 7-én pénteken ritka különleges alkalom részesei lehettek azok, akik ellátogattak a mezőtúri színház gyönyörű nagytermébe.

A csöndben érkező közönség lassan megtöltötte a nézőteret, a szereplők is elfoglalták a helyüket, s valami meghitt, várakozás teli nyugalom lengte be lassacskán a teret. Mintha csak egy nagycsalád gyűlt volna össze egy kedves hozzátartozó megünneplésére. Mert igazából nem is történt itt sem más, mint az, hogy a család fiataljai és idősebbjei, helyben maradtak és immár távolból érkezők összejöttek egy röpke pillanatra, hogy közösen örüljenek egymásnak és mindenekelőtt a fészeknek, amely immár 125 év óta ad otthont városunk azon fiataljainak, akiket arra a bizonyos néhány évre ide irányított az élet.

A köszöntő beszédekben, a leleplezett Teleki Blanka-szoborban, az elhangzó dalokban, versekben, visszaemlékezésekben, az alkalomra készült kicsi kerámiákban és hidegtálakban végig ott lüktetett az iskola iránti szeretet, a kötődés, a ragaszkodás érzése. Még sok-sok év után is fontos volt itt lenni. És jó volt együtt lenni, együtt megélni a pillanatot.

És milyen egyedülálló pillanat volt, amikor az iskola három egymást követő igazgatója fújta el a születésnapi torta gyertyáit!

A sok-sok átalakulást, átszervezést megélt intézmény 1897 ősze óta töretlenül áll, és végzi feladatát napjainkban is.

Mert a kő marad.

Helyrajzi száma: 29

Kora: reméljük, még sok 125 év

(Gy. M.)