A jövő mérnökei: Telekis diákok országos sikerei

A jövő mérnökei: Telekis diákok országos sikerei

Nyíregyháza adott otthont a vízügyi ágazat Országos Szakmai Tanulmányi Versenyének, melyet az idén is a Belügyminisztérium és az Országos Vízügyi Főigazgatóság szervezett. A kétnapos megmérettetés zárórendezvényét a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Dugonics utcai központjában tartották meg 2022. április 8-án. Az írásbeli és szóbeli feladatok között például szerepelt a vízkárelhárítás, vagyis egy valós árvízhelyzetre kellett reagálniuk a diákoknak, mint szakaszvédelem vezetők.

A Karcagi SZC Teleki Blanka Gimnázium, Technikum és Kollégium két diákja, Papp Bence Balázs és Papp Gergő bejutottak az OSZTV döntőjébe, aminek remek eredménye alapján kiérdemelték a vízügyi technikus végzettséget.

A vízügyi verseny záróünnepségén Réthy Pál, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára úgy fogalmazott: „Az ilyen szakmai tanulmányi verseny fontossága a szakember-utánpótlás miatt szükséges az ágazat számára. A víz mindannyiunk éltető eleme, ezek minőségének és mennyiségének megőrzése kulcsfontosságú a hazai élelmiszeripari termelés, a hazai turisztika szempontjából is.”

De a sikertörténet itt nem áll meg, hiszen az ötödéves Telekis vízügyi technikus páros kiegészülve Márki Zoltán Bencével a Sajó Elemér Pályázaton országos első helyet szerzett. A pályázatot a Magyar Hidrológiai Társaság írta ki, a bíráló bizottság neves vízügyi szakemberekből állt. A diákok egy olyan, a várost érintő vízügyi problémára kerestek megoldást, ami a közeljövõben felmerülhet.

A tervezésnél a környezetvédelmi szempontok mellett törekedtek a költséghatékonyságra is. Elmondták, nagyon érdekes és izgalmas volt együtt kitalálni a különböző műszaki megoldásokat, majd megtervezni a rendszert. Hozzátették, az előzetes pályázat elkészítésében hatalmas segítséget nyújtottak a szakmai oktatók, Kovács Ferenc és Gábor Balázsné Éva, Tóth Tamás, Harsányi Gábor és a Mezőtúri és Karcagi Szakaszmérnökség támogatása.

Kakuk Móni

Fotó: Szarka Lajos