A Hubay- hegedűiskola titka

A Hubay- hegedűiskola titka

Szecsődi Ferenc Liszt Ferenc- díjas, Szegeden élő hegedűművész a Hubay Jenő Társaság elnöke. A Magyar Hegedű Ünnepének főszervezője, mely minden évben a Pesti Vigadóban kerül megrendezésre. 2021-ben Hubay Jenő művei kerültek ezen eseményen a középpontba.

Szecsődi Ferenc országos körúton népszerűsíti a zeneiskolákban Hubay Jenő páratlan életművét. Ennek egyik állomása április 29- én a mezőtúri Bárdos Lajos Alapfokú Művészeti Iskola lesz, ahová szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Hubay Jenő (Pest, 1858. szep-tember 15. – Budapest, 1937. március 12.) korának rendkívül népszerű zeneszerzője, hegedűművésze és pedagógusa volt.

A 19. század utolsó negyedében a világ hegedűművészeinek élvonalába tartozott: a hetvenes évek végétől évtizedeken át sorozatosan aratta sikereit Európa-szerte. Jelentős elismerést vívott ki kamaramuzsikusként is. 23 évesen került az előkelő Brüsszeli Konzer-vatórium hegedű tanszakának élére, és négy év múlva kitűnő muzsikusok egész sora került ki osztályából, köztük Bram Eldering.

A Zeneakadémia hegedű tanszakát vezette. A Hubay-iskolából olyan híres művészek kerültek ki, mint Geyer Stefi, Vecsey Ferenc, Szigeti József. 1919-tõl 1934-ig a Zeneakadémia igazgatója volt.

A 19. század végétől népszerűek voltak hegedűművei és magyar, francia, valamint német dalai. Később érdeklődése egyre inkább a nagyobb szabású, szimfonikus és színpadi műfajok felé fordult: A cremonai hegedűs és az Anna Karenina című operáival maradandót alkotott. Feleségét, Cebrián Rózát mély és kitartó szerelemmel szerette, melyet regény formában Neubauer Pál is megfogalmazott Egy élet szimfóniája címmel.

1937- ben bekövetkezett halálakor háromnapos nemzeti gyászt hirdettek.

Kakuk Móni