Hírek a Városházáról

Utcát neveznek el Teleki Bankáról, épülhet a „pumpapark”, nem öröm a rucaöröm, kevesebb a szabadtéri tűz és ideje tiszta vizet önteni a pohárba! Beszámoló a polgármesteri sajtótájékoztatóról.

A június 27-én tartott rendes nyilvános képviselő-testületi ülés legfontosabb napirendi pontjairól tartott tájékoztatót Szűcs Dániel polgármester és Patkós Éva alpolgármester július 9-én.

A júniusi ülésen tárgyaltak a Mezőtúri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság 2023. évi tűzvédelmi tevékenységéről. Az ülésen részt vett Ádám Tibor tűzoltó alezredes és Liszkai Zoltán tűzoltó ezredes, a Mezőtúri Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője. A mezőtúri tűzoltók a tavalyi évben 248 alkalommal vonultak, a 2022. évhez képest ez 25 % -kal kevesebb alkalom. A beszámolóból kiderül, az országos statisztikának megfelelően jelentősen csökkent a településen előforduló szabadtéri tűzesetek száma. Kiemelendő a 2023. szeptember 15-én történt tűzeset, ahol oltás közben az épületben tárolt vadászfegyver lőszerei robbantak fel folyamatosan, veszélyeztetve a beavatkozó tűzoltókat. Az ingatlan tulajdonosa a tűz következtében elhalálozott. A részletes szóbeli és írásbeli beszámolót a testület egyhangúan elfogadta.

A Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. 2023. évi üzemeltetési tevékenységéről is tárgyalt a testület. Az utóbbi években nem fogadták el a cég beszámolóját a városi képviselők, hiszen számos nehézség merült fel (számlázással, pénzügyi elszámolással, üzemeltetéssel kapcsolatos problémák). Gyakoriak a csőtörések. Tudnivaló, hogy hozzávetőlegesen 60 km azbesztcső rendszer kanyarog Mezőtúr alatt- emelte ki Szűcs Dániel polgármester. Folyamatosak a tárgyalások a korszerűsítéseket illetően az Önkormányzat és a TRV Zrt. munkatársai között, nem csak az ivóvízhálózat, de a szennyvíztisztító esetében is. A víz minősége városrészenként eltérő. Főként a tavaszi, nyári időszakokban zavaros a csapvíz az érintett utcákban. Szűcs Dániel ezzel kapcsolatban kihangsúlyozta: „a városi csapvíznek a szervezetre gyakorolt hatásával nincs probléma, folyamatosak az ezzel kapcsolatos vizsgálatok. Viszont a színe, állaga hagy némi kívánnivalót maga után. Ez annak a következménye, hogy a csőtöréseket követően leülepednek a csőben lévő salakanyagok, és amikor újranyitják az érintett ágakat, zavaros víz folyik a csapból. Ezért kérjük a TRV. Zrt-től, hogy sokkal gyakoribbak legyenek a mosatások és új mosató helyek kialakítására is feltétlenül szükség van.” 

A lakosságtól számtalan panasz érkezik a mezőtúri ivóvízzel kapcsolatban. A képviselő-testület éppen ezért a beszámolót ebben az évben sem fogadta el.

A Túrtő-Kákafoki Horgász Egyesület két beszámolóját tárgyalta a testület, a Ligeti-tó 5,5 ha vízfelületének halgazdálkodásával és „Harcsás-Túrtő-Halásztelek” holtágrend-szerrel kapcsolatos 2023. évi tevékenységét. Ennek kapcsán többek között felmerült a halállomány növelésének fontossága és a rucaöröm elnevezésű vízi páfrányfaj elterjedésének problémaköre és annak gyérítési lehetőségei. Közel 4 tonna törpeharcsát halásztak le 2023. januárjától ez év februárjáig. 2023-ban 19 alkalommal telepítettek pontyot és süllőt különböző korosztályokból.

Nyert a „pumpapályára” beadott pályázat. A pumpapálya (angolul “pumptrack”) egy modern közösségi tér/játszótér minden korosztálynak. Ha használója megfelelően “pumpál” akkor akár tekerés vagy hajtás nélkül képes körbe-körbe haladni rajta. A pumptrack hullámok és kanyarok egymásutánja. Egyre növekvő népszerűsége annak köszönhető, hogy egyaránt nyújt élményt amatőröknek és profiknak és bármilyen sporteszközzel használható, ami gurul. Mezőtúr Város Önkormányzata testületi határozatában döntött az Országos Bringa-park Program 2024 keretében „Kerékpáros Pumpapálya megvalósítása Mezőtúron” című pályázat benyújtásáról. A pályázat elbírálásra került és pozitív támogatói döntésben részesült változatlan támogatási feltételek mellett, 50%-ban vissza nem térítendő támogatás nyert el, melynek eredményeként a megvalósítására rendelkezésre álló támogatás összege bruttó 23.750.000 Ft. Szűcs Dániel hozzátette, a biztonságos használat érdekében az épülő új bringapark a kerékpárúttól kerítéssel lesz leválasztva.

Rózsa Endre képviselő kezdeményezte a Mezőtúr Város Önkormányzata tulajdonában lévő Mezőtúr, 32 hrsz-ú közterület Vas utca megnevezésének megváltoztatását, Teleki Blanka utcává. A javaslatot minden képviselő támogatta. Teleki Blanka grófnő a magyar nőnevelés egyik úttörője, a nők művelődési egyenjogúságának híve, az első magyarországi óvodák megalapítójának, gróf Brunszvik Teréznek a húga. 1846-ban magyar tanítási nyelvű leánynevelő intézetet nyitott Pesten, a mai Szabadság téren. Ez az iskola számít az első olyan magyarországi leányiskolának, ahol szakszerű oktatás folyt. A szabadságharc bukása után részt vett a hadbíróság elõl bujdosó forradalmárok rejtegetésében. 1853-ban a haditörvényszék 10 évi várfogságra ítélte. Jelenleg Magyarországon 12 iskola viseli a nevét, köztük 1897. óta a Karcagi Szakképzési Centrum Teleki Blanka Gimnázium, Technikum és Kollégium. 

Ezen túl a Teleki Blanka Gimnázium mögötti utca is viseli nevét és szép emlékezetét Mezőtúron.

Kakuk Móni