Túri Vásár Főzőverseny
Egy év kihagyás után ismét megrendezésre került a Túri Vásár kiegészítő programjaként szervezett Túri Vásár Főzőverseny, mely az idei évben új helyszínen, a Főiskola előtti területen került megrendezésre. A fák hűsítő árnyékában már kora reggel elkezdtek a csapatok serénykedni a tűzhelyek körül, az ételek illata hamar belengte a területet. Harmincnégy bográcsban rotyogtak a különlegesnél különlegesebb ételek, és várták a gasztronómia iránt érdeklődőket. A legtöbben birka- vagy marhapörköltet főztek, de a halászlétől kezdve a szarvaspörköltig mindenféle ételt megtalálhatott a kilátogató közönség. A versenyen elkészült finomságokat háromtagú zsűri értékelte. A zsűri elnöke Vomberg Frigyes séf volt, neki segédkeztek Rácz Túrkevei Lajos és Fási Sándor mesterszakácsok. Elmondásuk alapján nem volt egyszerű dolguk, sok szempontot figyelembe vettek az ételek értékelése során. Az ítészek többek között pontozták az ételek elkészítésének módját, tálalását, állagát és természetesen az ízét is. Ezen pontok összesítése során született meg a végeredmény. Négy különdíj és I. II. III. hely került kiosztásra.
Különdíjban részesültek:
Istvánok: Jakab István – Varga István Körmös pacalpörkölt
Karcagi Birkafőzők: Deák Ferenc Csülkös pacalpörkölt
Kovács Zsolt Körmös pulykazúza
Karcagi Birkafőzők: Deákné Gabi Toroskáposzta
III. helyezett:
Istvánok: Jakab István – Varga István Birkapörkölt
II. helyezett:
Miskolczi Imre Gulyásleves
I. helyezett:
Ízőrzők Klubja Fegyvernek Székelykáposzta sváb gőzgombóccal
Ezúton is gratulálunk a díjazottoknak és köszönjük a versenyzőknek a részvételt.
Ezen felül a szakácsok sikerét mi sem támaszthatná alá jobban, mint az a tény, hogy már a déli órákban csak az üres bográcsok képével és jóllakott vendégekkel találkozhatott a vásári tömeg a főzőverseny területén. A kilátogatók igazi ételkülönlegességekkel találkozhattak, kóstolhattak és kulináris élményekkel gazdagodva térhettek haza.
A főzőversenyről készült felvételeket megtekinthetik a Mezőtúri Városi Televízióban, valamint internetes felületeinken.
Pete Lajos