50 éves jubileumát ünnepelte a Mongol-Agrár Zrt. Népdalköre

A Mongol-Agrár Zrt. Népdalkörének 50 éves jubileumi népzenei hangversenyére várták a zeneszerető közönséget szeptember 17-én, a Közösségi Ház jurta termében, ami csordultig megtelt. A résztvevőket köszöntötte Fűzfa Noémi, a Mongol-Agrár Zrt. elnök vezérigazgatója, Szabó Ferenc, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés képviselője, Szűcs Dániel, Mezőtúr város polgármestere és  Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő. Az első meglepetésvendég ifjú Kazinczy Judit volt, aki népdalokkal kezdte meg a jubileumhoz méltó hangversenyt.

Elsőként a Mongol-Agrár Zrt. Népdalköre lépett színpadra Seres Attiláné Jutka néni vezényletével, aki 36 éve aktívan népszerűsíti a magyar népzenét. Városunk köztiszteletben álló díszpolgára most ünnepli pedagógusi pályafutásának fél évszázados évfordulóját is. A hangverseny alkalmával bemutatták a Seres Attiláné Jutka néni által megírt „A Mongol-Agrár Zrt. Népdalkörének 50 éves krónikája” című könyvet is, melynek borítóját Kovács Karolina iparművész tervezte. A későbbiekben a Vadvirág Népdalkör és a Mongol-Agrár Zrt. Népdalköre mutatott be rimóci népdalokat. A produkcióban közreműködött Dudás Klára citeraművész is. A Forráskútról származó, a Zeneakadémián diplomát szerzett népi ének-citera-koboz-tekerő művésztanár önállóan is színpadra állt lőrinci révi dalokat adva elő.

A fegyverneki Szapáry Népdalkör és a Pacsirta Citerazenekar kalocsai dalokkal nyűgözték le a közönséget. A mezőtúri Vadvirág Népdalkör bukovinai dalokat mutatott be. Ahogy a zenélő túri vadvirágaink, úgy a Szolnoki Népdalkör a Sodrás Népzenei Kisegyüttes kíséretében is nagy tapsot kapott. Utóbbi népdalkör 2019-ben ünnepelte 50. születésnapját. A Vivace Kamarakórus többek között egy ősi ír áldással fejezte ki háláját a Mongol-Agrár Zrt. népdalkörének és Seresné Jutka néninek azért az értékes munkáért, amit a mezőtúri zeneművészetért és kóruskultúráért tettek az elmúlt évtizedekben.

A legmesszebbről a marosvásárhelyiek érkeztek. A Fagyöngy Citerazenekar magával hozta az erdélyi hegyek békéjét, erejét és a belső székely tüzet, amit jó volt megérezni. Kávási Sándor, Vass Lajos, páva-mozgalom… mind többször elhangzott, hiszen hatásuk, szellemiségük átjárta a jelenlévőket. „Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.” – figyelmeztetett Kodály Zoltán. Birinyi József, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – azaz a  KÓTA társelnöke, a Hungaricum Szövetség elnöke, virtuóz népzenész és Dr. Lengyel Erzsébet, a megyei KÓTA elnöke elismeréseket, díszokleveleket adott át a népdalkör részére. Országosan meghatározó a túri népzenei műhely, igazi „túrikum”- nyomatékosította Birinyi József. Seres Attiláné Jutka néni a KÓTA díszoklevelét vehette át 36 éves kiemelkedő munkásságáért. Bihariné Izbéki Etelka is díszoklevélben részesült, hiszen annak idején az õ ötlete nyomán alakult a Mongol-Agrár Zrt. Népdalköre. Az 50 éves háttérért, támogatásért a Mongol-Agrár Zrt. is KÓTA kitüntetésben részesült. Ezen kívül minden tagnak egyenként járt elismerés eddigi munkásságukért, a zenekultúra szolgálatában eltöltött éveikért. László Franciska, Barancsi Lászlóné, Gyimesi András 5 éves énekléséért, Pete Sándorné, Nyitrainé Galambos Ibolya, Vígh János, Takács Margit, Maár Lászlóné, Nagy Istvánné 10 éves munkájáért, Soncz Ferencné, Herceg László, Szilágyi Gáborné, Molnár Ferencné 15 éves munkájáért vehetett át míves díszoklevelet. Csurgó Lajosné 20 éves munkásságát díjazták. Balog Lajos, Kun Péterné, Kun Péter 25 éves munkájukért vehettek át elismerést. Seres Attiláné 36 éves munkásságáért, míg Bíró Lajosné a zenekultúra szolgálatában eltöltött 40 évért kapott díszoklevelet. Bíróné Pöszike citerás levelet is írt az ünnep alkalmából, amit Berczeliné Boldog Mária olvasott fel a közönség részére. „Ami a kezemből zene kiszól, az tiszta szívemből hozzátok szól!”

„A Mongol-Agrár Zrt. Népdal-körének 50 éves krónikája” című könyvet minden tagnak Szűcs Dániel polgármester és Fűzfa Noémi vezérigazgató adta át ünnepélyesen. A könyv nyomtatott megszületését Mezőtúr Város Önkormányzata, az Agrárminisz-térium és a Mongol-Agrár Zrt.  támogatta, a mezőtúri DP Grafik Kft. igényes kivitelezésében.

A hangverseny közös örömzenéléssel ért véget.  Ennek a délelőttnek az emlékét nem csak a Mongol-Agrár Zrt. Népdalkörének tagjai, családtagjai, segítői, hanem minden résztvevő zeneszerető magával viszi az életének útján. Felemelő ünnep volt, hálaadással, örömmel, megható pillanatokkal, zenei bravúrokkal, elismerésekkel, fűszerezve a „mongolosok” rájuk jellemző életigenlésével, amiért annyian szeretjük őket.

Kakuk Móni