„30 éve szabadon” kültéri kiállítás nyílt Mezőtúron

„30 éve szabadon” kültéri kiállítás nyílt Mezőtúron

A kommunizmus bukására és a kelet-európai nemzetek 30 évvel ezelőtti antikommunista forradalmára emlékező „30 éve szabadon” címmel nyílt kültéri kiállítás Mezőtúron, a Szabadság téren 2022. február 17-én. A tíz napos kiállítás megnyitásán köszöntőt mondott Herczeg Zsolt polgármester, aki reményét fejezte ki azt illetően, hogy a középiskolás korosztály, aki leginkább a célközönsége a visszaemlékezésnek, hiszen még nem éltek akkoriban,- megtekinti majd. Hozzátette, fontos, hogy ismerjük a múltunkat, történelmünket.

László Bernadett, a Terror Háza történésze felelevenítette a romániai eseményeket és kiemelte gondolatmenetében a Mezőtúrról Romániába indított segélyszállítmányokat (erről a 2021. október 8- i lapszámban a Mezőtúr és Vidéke szintén megemlékezett- szerk.). A történész fordulópontként említette meg, amikor Magyarországon 1989. március 15-én a korábbi évekkel ellentétben engedték a nemzeti ünnep megtartását, s ugyanebben az évben újratemették Nagy Imrét. Ezek, – ahogy László Bernadett kiemelte- szögek voltak a kommunizmus koporsójában.

Csépai Eszter színművésznő előadásában elhangzott Illyés Gyula, „Egy mondat a zsarnokságról”című verse, majd Petri György, „A kis októberi forradalom 24. évfordulójára” című költeménye. Gitárral csendültek fel a Cseh Tamás- Bereményi Géza duó által írt témához köthető dalok, melyek hangulatukban visszaidézték a rendszerváltás körüli időszakot.

Majd ingyenes filmvetítésre invitálták az érdeklődőket, amely keretében a Moszkva tér című filmet tekinthették meg az érdeklődők.

Kakuk Móni