2023-ban elmarad az East Fest

Nem rendezik meg Kelet-Magyarország egyik legnépszerűbb zenei fesztiválját 2023-ban – tájékoztattak a szervezők február 7-én.

Kihangsúlyozták, nagyon sok üzenet érkezett hozzájuk az elmúlt időszakban az idei fesztivál megvalósulásával kapcsolatosan, hiszen sokakkal évről évre együtt élhették meg, ahogy az East Fest két ezer fős rendezvényből néhány év alatt ötvenezer főt meghaladó látogatószámú eseménnyé nőtte ki magát. Hozzátették, több hónap gondolkodás, egyeztetés után hozták meg azt a végleges döntést, miszerint 2023-ban nem hívják életre a népszerű zenei fesztivált.

Indoklásukban visszaemlékeztek arra, miszerint 2022-ben, a COVID okozta felfordulás után, a rendezvénytartási szabályozásokat követve csak késve tudták elkezdeni a szervezést. Ezzel párhuzamosan – részben a COVID miatt – egy meglehetősen komoly átszervezésre kényszerültek a szervező cég struktúráját illetően, ami a fesztiválon kívül számos egyéb tevékenységi körüket is érintette. Hozzátették, ez az átalakulás teljes egészében máig sem zárult le, és nagymértékben késleltette a 2023-as rendezvény előkészítését is.

Kihangsúlyozták, számukra a biztonság az elsődleges minden tekintetben. Mint írják, 2022-ben a külső körülmények miatt elfogadható volt a rohamtempójú megvalósítás. Megítélésük szerint azonban 2023-ban a szervezés kései kezdése már nagymértékben veszélyeztette volna a rendezvény nívóját. A szervezők a jövőt illetően nagyon bizakodóak, hiszen mint mondták, kiemelkedően támogatja őket. Mezőtúr város vezetése, és 2023-ban pályázati forrásnak köszönhetően megújulhat a Mezőtúri Városi Strandfürdő és Fedett Uszoda, aminek a területe szintén az East Fest helyszíne a rendezvény ideje alatt.

Összegzésképpen a szervezők úgy látják, a döntésük az East Fest stabilitásának és nívójának megőrzését szolgálja. Szűcs Dániel polgármester a fejlemények kapcsán biztosította Soós Péter ügyvezetőt a város támogatásáról, hiszen fontosnak tartja, hogy a rendezvény hosszú távon sikeres legyen. Korábban több esetben kiemelte, az East Fest a város turisztikai vonzerejét fokozza, a fesztivál nívós zenei felhozatala, egyedi hangulata, arculata hozzájárul nem csak a fiatalok kikapcsolódási lehetőségeinek bővítéséhez, hanem a város hírnevéhez is.

Kakuk Móni