2023-as kulturális összefoglaló

Élményekben, sikerekben gazdag, mozgalmas évet zárt 2023-ban a Közösségi Ház.

Minden év elején számot vetünk az elmúlt esztendőről, és megfogalmazzuk az adott évre szóló céljainkat. A 2022-es évkezdés a rezsiválságnak köszönhetőn valamivel bizonytalanabbul indult. Vártuk, hogy mikor kaphatjuk vissza a korábban megszokott munkamenetünket, hiszen először a Covid19 világjárvány, majd a rezsiválság határozta meg működésünket. Úgy gondolom, hogy próbáltuk megtalálni a szűkös időben is az optimális megoldásokat.

A 2021. augusztusában átadatott Szabadság mozi- és színházterem lehetőségeit igyekeztünk kihasználni és különböző előadásokkal színesítettük a palettánkat. Úgy időzítettük a programokat, hogy az egyik ne menjen a másik rovására. Láthattunk Körúti és Pódium színházi darabokat. Vendégünk volt Lengyel Tamás, Mogács Dániel, Kovács András Péter, Mező Misi, Pál Feri, gyerekdarabokat is fogadtunk, mint a Frakk, vagy a Dr. Bubó és persze helyi eseményeknek is helyet adott az épület, mint például a zeneiskola évzárója, vagy a beltérbe kényszerülő Mikulás party.

A terem adta új programok mellett a városi megemlékezéseket és természetesen a korábban megszokott eseményeinket is megszerveztük. A második alkalommal megrendezett Kolbászkészítő Vigadalmunkat is, amely megduplázta a nevezők számát. Egész nap a jó kedv jegyében telt. A kolbászkészítő csapatok mellett rengeteg látogató élvezte ezt a márciusi szombatot. Örülünk, hogy lehetőséget kaptunk egy ilyen jellegű esemény életre hívására, mert bebizonyosodott, hogy szükség van rá.

Újdonságként megjelentünk a Szabadság téren a Húsvét parkkal, melyben közreműködtek a város óvodásai.

A Városi Majálisra is sokan voltak kíváncsiak, a reggeli felvonulásra a gépek mellett örömmel tapasztaltuk, hogy egyre több lovas érkezett. A főzőcske egy közkedvelt pontja a napnak, hiszen ilyenkor baráti, családi, vagy munkahelyi közösségek töltenek el együtt egy kellemes napot. A színes színpadi program és népi játszóház biztosította a családok számára reggeltől estig a jó szórakozást.

A Városi Gyermeknap alkalmával egy nyüzsgő térré változott a mezőtúri Szabadság tér. A legkisebbekhez Kalap Jakab, a tinikhez Alee és Essemm látogatott el. Egész nap ingyenes légvár, trambulin, óriás társasjáték park várta a gyerkőcöket. Élmény nélkül senki sem távozhatott.

A Szent Iván éji tűzugrás alkalmával a folk műfajába kalauzoltuk el látogatóinkat. Réka és Imi a Folkbeat duó két tagja a gyermekeknek énekelt, majd a Tárkány Trióval a magyar népi cimbalomzene került főszerepbe. Meglepetésként a Szolnoki Népdal-kör és a Sodrás Népzenei Kis-együttes ajándékozott meg bennünket zenei műsorával, majd tűzzsonglőr showval és tűzugrással zártuk az estet.

Munkánk legnagyobb feladata az arTúr Fesztivál és Túri Vásár lebonyolítása. Nyugodt szívvel merem leírni, hogy 2023-ban minden programpontunk teltházas közönség részvételével zajlott. Ahogy lenni szokott Mezőtúr legnagyobb városi rendezvényén számos helyi alkotó kapott bemutatkozási lehetőséget: Szabó Dorina első kiállításával nyílt meg a fesztivál, haza látogatott Bíró-Sipos Karina és G. Szabó Hunor, mezőtúri kötődéssel érkezett az Arcosok Klubja zenekar és a helyi csoportok is bemutatkoztak a színpadon.

Szombaton nagy sikerrel zajlott le a Túri Kupa Utcai Futóverseny, ahová évről-évre többen neveznek. Helyet adtunk a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Vadásznapnak is. Vendégünk volt a Lord zenekar és Horváth Tamás is. Természetesen ez évben is ingyenesen látogatható volt minden program.

A Túri Vásárba ismét nagyon sok településről érkeztek látogatók és árusok egyaránt. Fellépett nálunk Bebe, Kamarás Iván, a Triász Zenekar és Bereczki Zoltán is. Igen tartalmas, több művészeti ággal tarkított négy napot zártunk.

Még augusztusban segítettük a Mezőtúr Város Sportjáért Alapítvány főszervezésében megvalósult Sárkányhajóversenyt, lampionúsztatást és Utcabál megrendezését. Ez a rendezvény 2024-tõl átkerült az MKS KN Kft. szervezésébe.

Szeptemberben Ősz-Ülőt szerveztünk, ahol a kedvezőtlen időjárásra kellett reagálnunk és az utolsó napokban átszervezni a Petőfi térre a rendezvényt. Úgy gondoljuk, hogy jó döntést hoztunk, amikor a rendezvénysátor bérlése mellett döntöttünk, így a szórványos esőzés mellett is sokan velünk tartottak.

S bár nem szabadtéri, de meg kell említeni a Halloween Party-t, amikor kicsinek bizonyult a Közösségi Ház. A több újdonsággal tűzdelt rendezvényünkre rekordszámban érkeztek hozzánk a családok. Velünk tartott ez alkalommal két mesehős is: Soniq és Bing Nyuszi. A programot csoki-kereséssel zártuk a sétálóutcában.

Az év végén az adventi időszakot igyekeztünk szebbé, meghittebbé varázsolni. A Petõfi téren ismét berendeztük az Adventi falut, a Mezõtúri Intézményellátó és Ingatlankezelõ KN Kft. segítségével. A karácsonyt megelõzõ három adventi hétvégén vártuk az érdeklődőket színpadi programmal és változatos adventi vásárral.

2023-ban több személyi változás is történt a kft-nél, többen munkahelyváltás miatt hagyták el a Közösségi Házat, majd ennek hatására új kollégákkal bővült a csapat. A társaság élén is változás történt, Bordács László ügyvezető úr munkahelyváltás miatt nem élt a kinevezése meghosszabbításával, az ő helyét Pete Lajos vette át először cégvezetőként, majd 2024 januárjától már ügyvezetőként látja el a feladatait. A változásokat igyekeztünk zökkenőmentesen kezelni és helytállni a feladatainkban. Igyekszünk a tőlünk telhető legmagasabb szinten végezni munkánkat.

Idén a téli szünetben való feltöltődés után teljes mellszélességgel vágtunk bele az újévbe. A nagyobb rendezvényeink már szervezés alatt vannak. Már több programunk is sikerrel zajlott le. Teltházas közönség várta az Újévi Operett Gála résztvevőit. Január végén nálunk is bemutatta a Cimbaliband a Goré című lemezét. A Pódium színház szintén teltházas közönségnek játszotta el az Édes Alkony című darabját Harsányi Gábor főszereplésével.

Március 23-ára meghirdettük a III. Kolbászkészítő Vigadalmat, melyre várjuk a kolbászkészítő csapatok jelentkezését és a színházterembe is több est jegyértékesítése elindult. A jegyekkel kapcsolatban bővebb információt a Közösségi Ház gazdasági irodájában kaphatnak.

Várjuk Önöket kulturális programjainkra ez évben is! Tartsanak velünk!

Dóczi-Bodor Márti
művelődésszervező

Kulturális programok a Szabad-ság mozi- és színházteremben:

2024. feburár 25. 15 óra – Best of Máté Péter – Cserháti Zsuzsa emlékest

2024. március 8. 19 óra – Nőnapi stand up Comedy

2024. március 21. 18:00 – Böbe mindent elintéz – kabaréműsor Cseke Katinkával és Zsiga Lászlóval

2024. április 4. 19:00 – Ugyanolyan mocsok vagy te is, mint a Gizi – Szikra Laci humorestje (Közösségi Ház)

2024. április 14. 18 óra – Musical és sláger est Miller Zoltánnal és Egyházi Gézával

2024. április 25. 19 óra – Jövőre veled, ugyanitt színházi darab a Csillagfény Produkciótól