1848/49-es Forradalom és Szabadságharc 174. évfordulójára emlékeztek

1848/49-es Forradalom és Szabadságharc 174. évfordulójára emlékeztek

Számos emlékező szervezet, egyesület, magánszemély vett részt a mezőtúri Városháza előtt az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc 174. évfordulója alkalmából rendezett március 15-i városi ünnepségen. A történelmi egyház képviselői is tiszteletüket fejezték ki a hősök tettei előtt.

Herczeg Zsolt polgármester beszédében kiemelte: minden ünnepet meghatároz az adott pillanat, amelyben a nemzet él. Képzeljük el,- tette hozzá-, mit üzenhetnek nekünk ma a márciusi ifjak, Petőfi Sándor, Jókai Mór, Vasvári Pál, Kossuth Lajos, Bem József, akik számára a szabadság volt a legdrágább, legédesebb. Ma is ezen a helyen élünk, ahol egykor hőseink harcoltak, szerettek és ma már szabadon tudunk együtt ünnepelni- állapította meg a történelmi események felidézése után.

Majd Tarsoly Krisztina, a békéscsabai Jókai Színház művésze és Schäfer Szilveszter hegedűművész műsora repítette vissza az időben a megjelent közönséget, azokba a viharos napokba, amikor a forradalom lángja fellobbant.

A műsor után a kegyelet, az emlékezés koszorúinak, virágainak elhelyezése következett. A díszőrséget 68-as Horgos Dezső területvédelmi zászlóalj katonái biztosították.

Kakuk Móni