100 éves a MAFC

A FICSAK „Nagy Sportágválasztó” című rendezvényén május 24-én, – aminek keretében 1267 gyermeket mozgattak meg a Városi Sportcentrumban- , sajtótájékoztatót tartott a MAFC három képviselője 100 éves jubileuma kapcsán. A sajtótájékoztatón részt vett Herczeg Zsolt, országgyűlési képviselő, a Mezőtúri AFC Spartacus Sportegyesület elnöke, Szűcs Lajos, a Mezőtúri AFC Spartacus Sportegyesület alelnöke és Szűcs Dániel, Mezőtúr város polgármestere, a MAFC férfi kézilabda szakosztály elnöke.

1923-ban hozták létre a sportegyesületet. Az egyesület szakosztályaiban az utánpótlás vonalon jelenleg közel 400 fiatal, a felnőttek tekintetében közel 200 fõ sportol.

Herczeg Zsolt kiemelte, nem telt el 100 év viharok nélkül, de az egyesület a nehézségek között is fennmaradt és reméli, hogy még sokáig lesz. Hozzátette, méltó módon szeretnének emlékezni az alapító elődökre, egykori sportolókra, sportvezetőkre az évforduló kapcsán. Az egyesület célja napjainkban is változatlan, minél több fiatal válasszon sportágat és rendszeresen mozogjon, sportoljon. Gondolatainak zárásaként kérte mind a mezőtúri lakosok, mind a helyi vállalkozások támogatását, majd megköszönte az egyesület minden tagjának munkáját, odaadását.

Szűcs Lajos még messzebb tekintett vissza az időben. Kihangsúlyozta, hogy 1923. előtt is létezett sport, de a nemes szándékokat a világháború és Trianon rendre meghiúsította. Mezőtúron az írásos emlékek alapján 1910. előtt előkerült egy labda és egy teniszlabda. Majd 1923-ban szervezett körülmények között dr. Spett Ernő polgármester kezdeményezésére jött létre a mai napig élő egyesület. Szűcs Lajos felidézte azt az érdekességet, hogy vigalmi bizottság is működött az egyesületben, aminek az volt a feladata, hogy a labdarúgó mérkőzések szüneteiben a családok szórakozásáról gondoskodjon. Az egykori futballpálya a mai Ifjúsági lakótelep helyén volt. 1968-ban létesült a mai Városi Sportcentrum. Az 1950-es években a MAFC asztalitenisz világbajnokot, és a teljesség igénye nélkül sorolva sikeres mezőtúri ökölvívókat, atlétákat, országos tekebajnokokat, bravúros kézilabdásokat, teniszezőket termelt ki.

Szűcs Dániel elsőként megköszönte a FICSAK Mezőtúr önkéntes tagjainak „Nagy Sportágválasztó” című rendezvényének sikeres szervezését, kiemelve Pozderka-Korcsok Anita kurátor munkáját, továbbá a MAFC részéről Szűcs Lajos és Herczeg Zsolt támogatását. Hozzátette, azért is öröm a MAFC részéről a rendezvény újbóli megvalósulása, mert rendkívül fontos minden sportág tekintetében az utánpótlás-nevelés. Szűcs Dániel továbbá az előbbieket kiegészítette azzal, hogy a hazai, nemzetközi eredményeken túl a sportnak nagyon fontos velejárója a közösségépítés is. Minden szakosztály munkáját értékesnek tartja, hozzátéve, Mezőtúron még számos sikeres sportegyesület öregbíti Mezőtúr város hírnevét nap, mint nap. Mint elmondta, Mezőtúr Város Önkormányzata által 2023-ban is kiemelt támogatásban részesült a MAFC, de az anyagi támogatás mellett sok energiát fordítanak arra, hogy az infrastrukturális fejlesztések is segítsék a sportolók eredményes munkáját. Emellett Mezőtúr Város Önkormányzata a fenntartója a Városi Sportcentrum létesítményének, biztosítva a szükséges tárgyi és személyi feltételeket.

A MAFC 100. jubileumának tiszteletére kiírt gyermekrajzpályázat eredményhirdetése is május 24-én zajlott, korosztályok szerint. A rajzokból kiállítás nyílt a sportpályán. Továbbá a tervek szerint az õsz folyamán egy MAFC jubileumi kiállítás várja a közönséget, MAFC-hoz kötődő tárgyi emlékekből, amihez továbbra is várják a felajánlásokat.

A sajtótájékoztató végén bemutattak egy fekete-fehér mezt, melyen Roberto Baggio, világbajnoki ezüst- és bronzérmes olasz labdarúgó, csatár aláírása szerepel, a MAFC 100. születésnapjára ajánlva. Ez az ajándék a Derby Túr Kft. közreműködésével és kapcsolatai által juthatott el a Városi Sportcentrumba.

Kakuk Móni